Crna knjiga: Od 2012. bilo 87 mafijaških ubistava 1Foto: FreeImages/ Clyde Steven

Prema podacima iz „Crne knjige“ – baze podataka o ubistavima sa odlikama mafijaških likvidacija, u poslednjih šest godina kriminalni obračuni u Srbiji odneli su 87 života i 44 u Crnoj Gori, objavila je Mreža za istraživanje kriminala i korupcije (KRIK).

„Crna knjiga“ je zajednički projekat KRIK i Radija Slobodna Evropa (RSE) koji je nastao je sa ciljem da ukaže na učestalost kriminalnih obračuna, a od danas ima novi izgled i funkcije, pa je u bazi moguće pretraživanje po različitim kriterijuma i jednostavno filtriranje podataka.

Statistika „Crne knjige“ pokazuje da kriminalni obračuni obeležavaju svakodnevnicu i da postaju učestaliji. U Srbiji je pravosnažno okončano osam slučajeva, a ubice nisu otkrivene u 59 slučajeva. Slična statistika je i u Crnoj Gori, od 44 slučaja okončano je šest, a počinioci su nepoznati u 26, što je gotovo 60 odsto.

Od početka ove godine u Srbiji je bilo 19 ubistava u kriminalnom miljeu – što je više nego svake od prethodnih šest godina. Baza pokazuje i da je najviše ubistava bilo u septembru 2015. i junu ove godine – po šest žrtava.

Poražavajući je podatak i da je od oktobra 2016, kada je država Srbija proglasila rat mafiji, bilo 37 likvidacija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari