CRTA i CeSID: Neprikladna reakcija Olivere Zekić (REM) 1Foto: www.rem.rs

Pismo koje je članica Saveta REM Olivera Zekića uputila zvanično RTS u kojem se žali što je u Upitniku utišavcan ton dok je govorio gradski menadžer Goran Vesić je neočekivano i neprikladno.

To ocenjuju za sajt Danasa sagovornici iz Centra za transparentnost, istraživanja i odgovornost CRTA i Centra za slobodne izbore i demokratiju CeSID.

Regularno telo za elektronske medije uputilo je pismo Radio televiziji Srbije zbog, kako su naveli velikog broja prigovora gledalaca na emisiju Upitnik, u kojoj nisu mogli da čuju jednog od učesnika debate. U tekstu se navodi da je pismo potpisala članica Saveta REM Olivera Zekić, inače nekadašnja savetnica SPS za medije, koje je poslato danas na zvaničnom memorandumu REM i prosleđeno svim medijima.

Pavle Dimitrijević iz CRTA kaže za Danas da je apsolutno upitno ovo pismo Olivere Zekić, odnosno nije jasno da li je to njen lični stav ili komentar ili je zvanični stav REM.

„Nije do kraja jasno i ne zna se da li je to nalaz i zvaničan stav REM kao institucije. U svakom slučaju, izdavanjem ovog saopštenja u vreme izborne tišine, u manje od 24 sata do početka izbora jeste u najmanju ruku problematično i nije u duhu slobodnih i fer izbora. Što bi državni organ, koje god da je vrste, ometao fer utakmicu i uticao na bilo koji način na ono što se dešava u izbornoj utakmici“, objašnjava Dimitrijević.

Bojan Klačar iz CeSID-a takođe za sajt Danasa ocenjuje da je ovaj postupak i pismo članice Saveta REM malo atipično. Prema njegovim rečima, vrlo retko smo imali prilike da iz REM čujemo ovako oštre ocene i to rečnikom koji je izrazito emotivan.

„Čudno je, jer se REM gotovo nijednom nije oglasio u dosadašnjoj kampanji. Takođe, čudan je i povod za ovakvu reakciju, na jednu emisiju gde nije bilo razloga za reagovanje, pogotovo ne ovako neprijateljskim tonom. Stav nije profesionalan i trebalo je da bude bez političke konotacije“, naglašava Klačar.

On dodaje da je ovakvo pismo bilo nepotrebno, jer REM nije reagovao ni na druge prijave građana, a bilo je ozbiljnijih, a da je pogotovo nepirkladno što je izdato u trenutku pred izbore.

Komentare vršioca dužnosti predsednika Saveta REM Gorana Petrovića i jednog od članova Saveta REM Gorana Pekovića za sada nismo uspeli da dobijemo.

Na pitanje Insajdera da li je ovo pismo zloupotreba institucije REM-a, Olivera Zekić je poručila da ima pravo da nastupa samostalno kao članica REM-a.

Upitana da li je u pitanju njen lični stav ili stav REM-a, Olivera Zekić rekla je za Insajder da je pismo RTS-u ona potpisala:

„Ja sam potpisala. Sve sam rekla šta sam imala da kažem“, a na konstataciju da to znači da je reč o njenom ličnom mišljenju odgovorila je kratko: „Apsolutno“ .

„Ne, nikako, pobogu. Nemam ja šta da zloupotrebljavam, ja imam pravo na izjavu“, rekla je Zekić odgovarajući na pitanje Insajdera da li je zloupotrebila instituciju REM pismom RTS-u.

Ćutanje REM na druge primedbe građana

Predstavnici CRTA su pre nekoliko dana na konferenciji za medije istakli da je ta organizacija zajedno sa građanima podnela više od 310 primedbi REM na ponašanje medija u kampanji ali da do sada nisu dobili nijedan odgovor. Na pitanje Danasa da li su razmatrane te prijave građane, u REM-u nam nisu odgovorili do danas.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari