CRTA: Političkog pluralizma ima više u izveštaju REM-a nego u medijima 1Foto: Pixabay/Tookapic

Posmatračka misija Centra za istraživanje, transparentnost i odgovornost (CRTA) ocenila je danas da nalazi monitoringa političkog pluralizma u programima televizija, koje je sprovelo Regulatorno telo za elektronske medije (REM), ne pokazuju verodostojnu sliku objektivnosti i profesionalnosti medijske scene Srbije i realne zastupljenosti političkih aktera u televizijskom izveštavanju.

„Objavljeni rezultati i njihove interpretacije nepotpuni su i nekredibilni zbog neadekvatne metodologije monitoringa koju REM primenjuje, a koja ne sadrži jasne kriterijume po kojima se vrši selekcija medija i programskih sadržaja za posmatranje, ne obuhvata sve bitne vidove medijske zastupljenosti političkih aktera, niti omogućava tačnost i doslednost u određivanju tonaliteta u kojem su oni predstavljeni“, navela je CRTA u saopštenju.

Ta organizacija smatra da iz pogrešne metodologije proizilazi i pogrešna ukupna ocena stepena neravnopravnosti predstavnika različitih političkih opcija jer se zastupljenost aktera vlasti prikazuje manjom, a aktera opozicije većom nego što jeste.

„Drugim rečima – REM vidi politički pluralizam i tamo gde ga nema u medijima. Nejasano je na osnovu kojih kriterijuma je napravljen izbor medija koju su predmet monitoringa REM-a, kao ni izbori emisija koje se analiziraju… U izveštaju se ne objašnjava zašto su u izbor medija koji su predmet posmatranja ušle televizije s različitim tipom pokrivenosti (nacionalna, regionalna, kablovska) i kako se zbrajaju i upoređuju podaci prikupljeni njihovim posmatranjem“, dodaje se.

CRTA navodi da je problematično i to što se politički akteri u programima televizija pojavljuju kao subjekti, kada sami izlažu svoje stavove i kao objekti, kada o njima u neutralnom, pozitivnom ili negativnom tonu, govore prezenteri, novinari i drugi politički akteri.

„Monitoring REM-a beleži samo vreme koje je nekom političaru dato kao subjektu. ‘Ispod radara’ prolazi ogroman broj minuta u kojima o nekom političaru, krajnje afirmativno ili krajnje negativno, govori neko drugi iako to značajno utiče na utisak koji o tom akteru stiču gledaoci. Paradoksalno je da REM kao subjekte tretira ‘političke analitičare’, a i to čini bez ikakvog kriterijuma, pa se u toj ulozi nalaze, na primer, lekari ali i narodni poslanici“, dodaje CRTA.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari