Crveni krst Srbije proslavio svoj dan, dve trećine volontera su mladi (FOTO) 1Foto: FoNet/Aleksandar Barda

Crveni krst Srbije (CKS) danas je na Trgu Republike u Beogradu proslavio Međunarodni dan Crvenog krsta i Crvenog polumeseca.

Predsednik CKS Dragan Radovanović je izjavio za agenciju Beta da ta organizacija ima 69.000 volontera od kojih su dve trećine mladi, kao i da je 33.000 volontera „permanentno i svakodnevno“ uključeno u programe Crvenog krsta.

Radovanović je izjavio da je zadovoljan interesovanjem i odzivom volontera za rad u programima Crvenog krsta i da se radi i na daljoj motivaciji mladih.

Crveni krst Srbije proslavio svoj dan, dve trećine volontera su mladi (FOTO) 2
Foto: FoNet/Aleksandar Barda

CKS obučava građane za pružanje prve pomoći, a Radovanović je rekao da je takve programe organizovalo više od 180 opštinskih organizacija Crvenog krsta.

Dodao je da Crveni krst organizuje i obuku građana za postupanje u slučaju zemljotresa, poplava, požara i za pružanje prve pomoći prilikom srčanog zastoja.

Radovanović je kazao i da su prošle godine gotovo dve trećine jedinica krvi u Srbiji bile prikupljene u akcijama dobrovoljnog davanja koje je organizovao Crveni krst Srbije.

Crveni krst Srbije proslavio svoj dan, dve trećine volontera su mladi (FOTO) 3
Foto: FoNet/Aleksandar Barda

„U preko 3.000 akcija prikupljeno je 138.000 jedinica krvi. Do kraja aprila ove godine prikupljeno je 3.000 jedinica krvi više nego u istom periodu prošle godine“, rekao je Radovanović.

On je istakao da je prošle godine u programima i akcijama CKS učestvovalo više od milion građana.

Događajem na Trgu republike započeta je nedelja Crvenog krsta koja traje od 8. do 15 maja.

Kako je najavljeno, tokom sedam dana različitim akcija će biti predstavljen rad organizacije, radi motivisanja sugrađana da se pridruže mreži volontera koji pronose osnovne principe „humanost, nepristrasnost, neutralnost, nezavisnost, dobrovoljnost, jedinstvo, univerzalnost“, uz slogan koji ove godine glasi „Sačuvajmo humanost“.

Iz CKS je najavljeno i da će bebe rođene u ovoj nedelji dobiti „paketić dobrodošlice“ koji se sprema u saradnji sa Ministarstvom za rad, boračka i socijalna pitanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari