Crveni mamac za “crvenu” reku Rašku u Novom Pazaru 1foto GI Za zdrav Novi Pazar

Koritima reke Raške i gradskog jaza, u centru Novog Pazara, ponovo je tekla crvena boja. Potencijalni zagađivači biće locirani pomoću crvene tečnosti koja je ispuštena u te vodotokove.

Teško je prebrojati koliko je puta rekama, kroz centar grada, tekla crveno “obojena” voda. To je postala uobičajena pojava. Predpostavlja se da potiče iz neregistrovanih klanica stoke, kojih ima u neposrednoj blizini reka. Tek, samo retki klaničari su dolazili, pod, simboličan, udar zakona. Njihovo lociranje nimalo nije jednostavan posao.

Raškom i jazom, ovih dana, tekla je crvena voda. Prvo od još nepoznatog zagađivača, koji treba da bude otkriven. Crvenu vodu videli su građani, a fotografije i snimci objavljeni su na društvenim mrežama.

Drugi put, voda je bila obojena, ali je iz gradske uprave odmah saopšteno da se ne radi o krvi, već o bezopasnoj boji organskog porekla, koja je ispuštena u vodu.

Puštrena je od mesta potencijalnog zagađivača, radi utvrđivanja izvora odakle je, prethodnih dana, pištena tečnost slična krvi.

Novu pojavu u reci građani su prijavili Komunalnoj policiji, koja je sa inspektorima Odeljenja kriminalističke policije PU Novi Pazar, počela akciju za otkrivanje zagađivača.

Boja je puštena u reku sa ciljem upoređivanja uzoraka te tečnosti i one sa mesta izlivanja u reku Rašku.

Najveći zagađivači reka, u ovom kraju, su kamenjare, u kojima se obrađuju proivodi od džinsa, fabrike za obradu kamena, klanice, kanalizacija koja se ispušta u reku, auto – perionice i građani koji u rečne tokove bacaju sve što im ne treba.

Istraživanja su pokazala, da što su novopazarske reke udaljenije od svojih izvorišta više su zagađenije. U njima je voda pete klase i ne može da se koristi ni za navodnjavanje.

Zbog ispuštanja opasnih materija u reke, Republička inspekcija za zaštitu životne sredine, u Novom Pazaru, zatvorila je 10 kamenjara i auto – perionica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari