U Makedoniji je juče obeležena 66. godišnjica od početka antifašističke borbe i narodnooslobodilačkog rata. Borci Prvog partizanskog odreda, 11. oktobra 1941, napali su jedinicu bugarske policije u Prilepu i izvršili diverziju na telefonsko-telegrafskoj mreži. Time je počeo organizovani ustanak makedonskog naroda protiv bugarskih, italijanskih i nemačkih okupatora, koji se proslavlja kao Dan narodnog ustanka, podsetila je skopska TV A1.

U Makedoniji je juče obeležena 66. godišnjica od početka antifašističke borbe i narodnooslobodilačkog rata. Borci Prvog partizanskog odreda, 11. oktobra 1941, napali su jedinicu bugarske policije u Prilepu i izvršili diverziju na telefonsko-telegrafskoj mreži. Time je počeo organizovani ustanak makedonskog naroda protiv bugarskih, italijanskih i nemačkih okupatora, koji se proslavlja kao Dan narodnog ustanka, podsetila je skopska TV A1. U Domu Armije Republike Makedonije u Skoplju održana je svečana akademija, na kojoj su govorili premijer Nikola Gruevski i predsednik Udruženja boraca Gavro Panovski. U parlamentu je juče uručena i godišnja državna nagrada „11. oktobar“, koja se dodeljuje za životno delo u oblasti nauke i umetnosti. Uglednu nagradu ove godine je dobio prof. doktor Tomislav Todorovski, makedonista iz Skoplja.
Predsednik Makedonije Branko Crvenkovski, koji je ujedno i vrhovni komandant oružanih snaga, posetio je juče Avganistan. Predsednik Crvenkovski je, povodom Dana narodnog ustanka, obišao makedonske vojnike koji su u sastavu Međunarodne misije za podršku stabilnosti (ISAF), javlja agencija Makfax. Makedonija je u sastavu ISAF od 2002. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari