Curić: MUP diskriminisao, a Vulin uvredio Bošnjake 1foto: (BNV) Jasmina Curić

Prijem kandidata na osnovnu obuku za vatrogasno-spasilačke jedinice u Srbiji, bila je tema današnje konferencije za novinare predsednice Bošnjačkog nacionalnog veća (BNV) Jasmine Curić.

Ocenila je da je minister policije Aleksandar Vulin, izjavom da se kandidati biraju po sposobnosti, a ne po nacionalnoj pripadnosti, uvredio sve Bošnjake.

Naglasila je da njeni sunarodnici “ni psihički, ni fizički ne zaostaju za drugim narodima”.

“Bošnjaci su to protumačili kao veliku kolektivnu uvredu, jer znamo da su, u slučaju kada su naše sugrađanke gorele na terasi, požar ugasili građani, pre svih Bošnjaci, pre negó zaposleni u vatrogasnoj službi”, naglasila je predsednica BNV i dodala da je “MUP odlukom da među izabrane kandidate ne uvrsti nijednog Bošnjaka, prekršio Ustav, nekoliko zakona i podzakonskih akata”.

Osim, Ustava “koji zabranjuje diskriminaciju nacionalnih manjina”, prekršeni su Zakon o zaposlenim u javnim službama, i Zakon o policiji, Uredba vlade o internom i javnom konkursu za popunjavanje radnih mesta u državnim organima i Pravilnik MUP o  kriterijumima za izbor kandidata za obuku  za vatrogasce.

“Sva ta akta propisuju da se pripadnicima nacionalnih manjina daje prednost u slučaju kada imaju isti broj bodova ili su istih kvalifikacionih sposobnosti u odnosu na druge kandidate i da se vodi računa o ravnomernoj zastupljenosti manjina u skladu sa nacionalnim sastavom stanovništva”, pojasnila je svoje tvrdnje Curić.

Da bi Bošnjaci iskoristili sva ta prava pozvala ih je da se tako izjasne u konkursnim obrascima “iako to nije obaveza, jer samo tako možemo da zaštitimo njihova prava”.

Curić je podsetila da se BNV, godinama, bori protiv diskriminacije Bošnjaka, a posebno za zapošljavanje u ustanovama sa javnim ovlašćenjima.

BNV je, u jučerašnjem saopštenju, optužilo MUP Srbije da je “diskriminisao Bošnjake, jer među 300 izabranih kandidata za  obuku za vatrogasno-spasilačke jedinice, nema nijednog Bošnjaka”.

Na optužbe je odgovorio ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin da se za vatrogasce biraju na osnovu psihofizičkih sposobnosti, a ne po nacionalnoj pripadnosti.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari