Decenijama su ljudi iz istočne Srbije na privremenom radu u inostranstvu, pa sada druga i treća generacija živi i radi daleko od rodnog kraja. To međutim ne znači da su prekinute veze sa rodnim krajem, što svojim radom potvrđuje Kulturno društvo „Podvrška “ u Beču, kulturno-sportska organizacija koja neguje i razvija kulturnu tradiciju koja je egzistirala na prostoru istočne Srbije i u selu Podvrška u kladovskoj opštini.


Ovo društvo okuplja stanovnike Podvrške koji su decenijama u Austriji, ali i okolnim zemljama i svojim tradicionalnim okupljanjima čuva uspomene na svoju rodnu grudu i učvršćuje međusobne veze. „Podvršćansko veče“ svake godine okupljenima predstavlja posebno osmišljen program iz zavičaja. Ovogodišnje je održano u subotu, 7. marta.

– Ove godine program nosi naziv „Čuvari tradicionalnog blaga“, koji je ujedno i naziv projekta koji je odobrilo i delom finansira Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije – Uprava za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu. U okviru programa je otvaranje etno izložbe starih predmeta iz domaćinstva i promocija publikacije „Čuvari tradicionalnog blaga“ u izdanju Biblioteke „Centar za kulturu“ Kladovo, kao i nastup folklornog ansambla i pozorišne sekcije Osnovne škole „Ljubica Jovanović Radosavljević“ iz Podvrške, saznaje Danas od direktorke Biblioteke „Centar za kulturu Kladovo“ Žakline Nikolić. Štampana publikacija „Čuvari tradicionalnog blaga“ o načinu rada i života predaka biće objavljena i na internet adresi www.podvrska.eu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari