Cvejić: Advokati danas neće raditi uprkos pomeranju sednice Odbora Skupštine Srbije

Ostavite komentar


  1. Poslednje vesti na aktuelnu temu iz EU. Ocito je da na isti problem gledaju na drugaciji nacin nego sto je to kod nas slucaj!
    Europski parlament slaže se s najavom Komisije o reviziji pravila EU-a o sigurnosti proizvoda i potrošačkim kreditima i izražava želju za povećanom kontrolom uvoza proizvoda iz trećih zemalja.
    Europska komisije je 30. lipnja predložila da se spomenuta dva skupa pravila promijene kako bi se osigurava veća zaštita potrošača u novim, izmijenjenim uvjetima digitalizacije i pandemije covida-19.
    Veća odgovornost igrača na tržištu

    Věra Jourová, europska povjerenica za pravosuđe, zaštitu potrošača i ravnopravnost spolova, istaknula je kako bi novi propis stavio veću odgovornost „na igrače na tržištu i otežao lošim glumcima skrivanje iza složenog pravnog žargona“.
    Prijedlog uključuje pravila za prešutno prihvaćena prekoračenja, ograničenja ukupnih troškova kredita i obvezu pružatelja usluga da procijene kreditnu sposobnost potrošača.
    Komisija želi da pružatelji usluga na jasan način prezentiraju informacije vezane uz kredit kako bi bili sigurni da potrošači razumiju uvjete ugovora.
    Prema prijedlogu Komisije, države članice EU-a promicale bi financijsko obrazovanje i učinile dostupnima savjetovanje o dugovima. Prije nego što prijedlog stupi na snagu, Europski parlament i države članice EU-a morat će o njemu pregovarati.
    „Važno nam je da se proširi opseg zajmova obuhvaćenih direktivom“, napomenuo je europarlamentarac Zelenih Rasmus Andresen, „Želimo ograničiti naknade i kamatne stope, ojačati prava potrošača na informiranje i zabraniti manipulativno oglašavanje ponuda kredita.“
    Prijedlog je pozdravilo i krovno tijelo za zaštitu potrošača Europska organizacija potrošača (BEUC).
    Što se tiče same sigurnosti proizvoda, trenutačno je na snazi Direktiva o općoj sigurnosti proizvoda, koja datira još iz 2001. godine.

Ostavite komentar


Društvo

Naslovna strana

Naslovna strana za 24. april 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Biljana Lukić, novinarka

Danas su profesionalne dnevne novine kojima može da se veruje.