"Noćni upadi na privatni posed su hajdučija": Sagovornici Danasa o ulasku policije u D Express 1Foto: N1

Na prljavu kampanju prorežimskih glasila javnost je već navikla. Međutim, ono što se juče desilo novina je i za ovu vlast. Dan nakon tabloidne kampanje u kojoj je izrečena gomila laži da Dragan Šolak ima veze sa štrajkom u Pošti, policija je upala u prostorije kurirske kompanije D Express, koja posluje u okviru United Grupe.

U D Express prostorijama satima su pripadnici Uprave kriminalističke policije i Poreske inspekcije pretresali dokumentaciju navodno tražeći nepravilnostibez naloga, bez naloga.

Tome je prethodila tabloidna hajka: “Informe Saznaje: Evo šta je razlog štrajka u Pošti – u sve upleten Dragan Šolak zbog ličnih interesa”, pisao je Informer. Potom su Novosti objavile tekst: “Skandalozno; Šolak ruši Poštu Srbije: Razlozi su zarada i lični interesi”, a tabloid Alo je suvlasniku United Grupe posvetio naslovnicu uz teks: “Pohlepa! Tajkun pokušao da uništi Poštu”.

A nakon orkestriranih napada, oglasio se i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, insinuirajući isto, ali bez navođenja imena.

On je optužio poštare koji su u štrajku da se uopšte ne rukovode interesima radnika Pošte, već interesima “neke druge kompanije”

Poštare koji nisu prihvatili ponudu Vlade Vučić je optužio da su „politički organizovani“.

„Imate njih 500 ili 1.000 koji su politički organizovani, i taj deo morate da trpite, i to je u redu i da se neko bori za interese neke druge kompanije“, rekao je juče Vučić, ne precizirajući na koju kompaniju misli.

"Noćni upadi na privatni posed su hajdučija": Sagovornici Danasa o ulasku policije u D Express 2
Zdravko Ponoš, foto: FoNet Milica Vučković

Zdravko Ponoš, predsednik pokreta SRCE, ocenjuje za Danas da policijski upadi na privatni posed bez sudskog naloga predstavljaju izraz najnovije faze naprednjačke vladavine obeležene nasiljem.

– Na vlasti je družina koja je malo šta imala kad je došla na vlast. Sve su stekli otimajući od drżave i naroda. Baždareni su da upadnu na tuđi posed i otimaju. Uzeti tuđe – to im je pravi slogan sve ove godine. Dograditi dva sprata više, staviti pet centimetra asfalta tanje, zakinuti penzionere, zavrnuti prosvetne i zdravstvene radnike, čerupati vojne fabrike, opustošiti EPS, Telekom i Poštu, reketirati investitore, oteti od grada i dati nekome iz svoje ekipe – to su njihove reference. Kad ne mogu da otmu, onda pokušavaju da unište – ističe Ponoš.

On dodaje da su vlastodršci sahranili mnoge privatne firme koje nisu uspeli da preotmu i čiji vlasnici nisu pristali da budu reketirani.

– Odavno režim kidiše na United Grupu. Tu se ne radi samo o njihovom standardnom nagonu – oteti tuđe. U slučaju UG imaju poseban motiv – tu im i dalje prkose N1, Nova i Danas usmeravajući reflektore da se bolje vidi koliko naprednjački režim devastira zemlju. Vučić dobije izliv endorfina u mozak kad mašta o njihovom gušenju. A kad se prene i vidi da mu to ne ide od ruke, onda leči frustracije napadom na njihove novinare. Sad je otišao korak dalje. Krenuo je policijom na D Express, kurirsku firmu koja posluje u okviru UG – ukazuje Ponoš.

Prema njegovim rečima, umesto da policija istražuje stanje u Pošti koja je nedomaćinskim poslovanjem razvaljena i zbog čega zaposleni štrajkuju, režim policijskim pritiskom guši privatne pružaoce usluga koji se samo delimično preklapaju, a delimično su komplementarni sa delatnošću Pošte.

– Noćni upadi na privatni posed su hajdučija. Ako ih izvodi policija bez sudskog naloga, onda su stvari još gore. Predstavljaju zloupotrebu državnog monopola nad aparatom sile od strane režima. Pitanje je zašto to režim radi u toku izborne kampanje. Zato što mu se može? Zato što je pogubio i ono malo osećaja za meru? Zato što mu je, nakon suočavanja sa dokazima za Banjsku i prihvatanja da uradi sve što se od njega traži u roku od par meseci, data saglasnost da odradi izbore ”na svoj način”, a ovo je taj način – pita Ponoš.

Šta god da je po sredi, dodaje, ovo je slika naprednjačke vladavine u uznapredovaloj fazi zlouptrebe vlasti i razvaljivanja države.

"Noćni upadi na privatni posed su hajdučija": Sagovornici Danasa o ulasku policije u D Express 3
Foto: FoNet/Nenad Đorđević

Advokat Viktor Gostiljac ističe za Danas da u Srbiji uvek postoji realna sumnja da iza neke pojave stoje skrivene namere i činioci, pa je normalno posumnjati da se i iza upada policije u prostorije D Exspressa krije nelegalna namera Vlade da se obračuna sa United Grupom.

– Čini se da se radi o široj, političkoj borbi za medijsku prevlast. Šolak, kao uvek prisutni arhineprijatelj, kakav je nekad bio Mišković, uvek je dobar izgovor za sve što je loše u državi. Opet, i u pogledu pozadine štrajka radnika Pošte nije isključeno da je on posledica nekih zakulisnih radnji. Do nas, kao javnosti, dolaze redukovane informacije, pa je teško videti da li je sve slučajno, ali iskustvo nas uči da kod nas slučajnosti ne postoje. Glavno je da se ovde najmanje misli na javni interes – naglašava Gostiljac.

Advokat Rodoljub Šabić kaže da naša vlast, i do sada često nekorektna prema ustavnim i zakonskim garancijama sloboda i prava, čini se, definitivno potpuno „gubi kompas“ .

– Najverovatniji razlog je predizborna nervoza zbog osetno slabije podrške birača koju vladajuća koalicija ima u odnosu na prošle izbore a koja se i dalje topi. Vlast po svemu sudeći, shodno nekim ranijim iskustvima, misli da zastrašivanjem oponenata tu nešto može da promeni. Mislim da ovaj put greši, i da izaziva kontraefekat. Ali šta god da je razlog način i mera u kojoj vlast ignoriše garancije sloboda i prava je krajnje zabrinjavajući – navodi Šabić.

"Noćni upadi na privatni posed su hajdučija": Sagovornici Danasa o ulasku policije u D Express 4
Rodoljub Šabić, Foto: Medija centar

On dodaje da je upad u prostorije kompanije i pretres bez sudskog naloga, direktno je suprotan i Ustavu i Zakonu o krivičnom postupku, koji to dopuštaju samo iz izuzetnih razloga koji očito nisu bili ispunjeni.

– Sa neverovatnom lakoćom, gotovo istovremeno, policija je upala i na Fakultet za specijalnu edukaciju direktno kršeći Zakon o visokom obrazovanju, koji to izričito zabranjuje bez dozvole nadležnih organa fakulteta, čak ignorišući proteste i upozorenja tih organa. Suvišno je podsećati da garancije nepovredivosti stana i autnomije univerziteta decenijama čak i vekovima spadaju u fundament svakog demokratskog društva pa je lakoća s kojom ih naša vlast relativizuje odnosno slabi potpuno nedopustiva – kaže Šabić.

On podvlači da će za flagrantna kršenja zajamčenih prava i sloboda jednom morati da se odgovara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari