Da li Aleksandar Vučić presuđuje osumnjičenima za pucnjavu kod Mladenovca i u školi na Vračaru pre suda? 1 EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je ponovo stavio sebe iznad zakona, Ustava i institucija, poručivši nam sa poslednje konferencije za novinare da je on država, odnosno jedini koji sudi i presuđuje u Srbiji.

Vučić je istakao da osumnjičeni za ubistva kod Mladenovca „neće videti belog dana“, a osvrnuo se i na na tragediju u OŠ „Vladislav Ribnikar“:

– Posle ubistva dece svi smo bili u stanju šoka i mi, koji smo racionalni, kao zombiji smo hodali 24 sata, tražeću motiv i razlog. Posle toga kod svih roditelja širom Srbije… Roditelji su zabrinuti i uplašeni, roditelj kaže šaljem dete u školu moram da radim i očekujem da tu bude sigurno. Onda se pojavi psihopata, monstrum, đavo i bez trunke kajanja ubije. Kako da umirimo roditelje, šta možemo da uradimo“.

Iako je na prethodnoj konferenciji za novinare on izneo poverljive podatke iz zdravstvenog kartona maloletnog K. K, osumnjičenog za tragediju u školi na Vračaru, na šta je stručna javnost oštro reagovala, da li je on to danas i „presudio“ rekavši da osumnjičenog učenika čeka slučna sudbina kao i osumnjičenog za pucnjavu kod Mladenovca.

Advokat Viktor Gostiljac kaže za Danas da je teško znati na šta je predsednik mislio, na koju sankciju, jer je on u zakonu ne pronalazi.

– Osumnjičeni za gnusno delo u zatvoru biti ne može, jer se krivični zakon na njega, kao dete, ne primenjuje. Ukoliko je učinilac psihijatrijski bolesnik i predstavlja opasnost po druge, što je nesumnjivo, može biti smešten u zdravstvenu ustanovu na jedno vreme, pa je predsednik možda na to mislio. Na šta je mislio, videćemo. Ono što je sigurno, ad hok rešenja ili nezakonita rešenja ne smeju doći u obzir. I u najtežim trenutcima, država mora sačuvati sve svoje odlike od kojih je zakonitost postupaka najvažnija – ističe Gostiljac.

On dodaje da ukoliko su ta rešenja loša ili nepravična, ona se mogu menjati za ubuduće, ali ne i za ove slučajeve.

– U svakom slučaju, ton i način presednikovog izlaganja je neprikladan, zamišljeno polemisanje sa osumnjičenim i ljutnja na njega, ne priliči šefu države. Nama je potrebna poruka da znamo kuda idemo a ne ljutnja. Ona je rezervisana za građane. Ad hoc mere koje pojačavaju kazne su alibi mere, predložene na brzinu zbog proste potrebe za brzom, bilo kakvom reakcijom. Odbijanje prihvatanja bilo kakve krivice nadležnih je odraz nesaosećajnosti. Drugo, sa najvišeg mesta se šalju nedorečene poruke da je u pitanju teroristički akt, što podrazemeva političku nameru osumnjičene osobe, što je ostalo nerazjašnjeno, pa je javnost zbunjena, što nam danas najmanje treba. Nije ovo dobro, razumem i tešku poziciju nadležnih organa, ali teško ćemo se izboriti sa ovom tragedijom na ovaj način – ukazuje Gostiljac.

Advokat Rodoljub Šabić ocenjuje za Danas da je upotreba tvrdih, grubih termina kao “monstrum” ili “đavo”, karakteristična za Vučićeve istupe, i da je posledica procene da “prijaju uhu” dobrom broju građana, šokiranih i hiperemocinalizovanih masovnim zločinima.

– Slična procena važi i za formulacije tipa “i mali i veliki monstrum nikad neće izaći“ ili “bela dana neće videti”. Naravno, predsednik nije sudija pa je samim tim principijelno neumesno da on najavljuje bilo kakve kazne, pa tako ni da neko “bela dana neće videti”. Ali, dok se u slučaju Mladenovca to može razumeti kao logična pretpostavka kazne doživotnog zatvora, u slučaju osumnjičenog K.K. iz Beograda to je potpuno bez osnova. Reč je o licu mlađem od 14 godina, po našem Krivičnom zakoniku apsolutno krivično neodgovornom – objašnjava Šabić.

On dodaje da osumnjičeni maloletnik ne može biti procesuiran, da je isključena bilo kakva kazna, pa samim tim i bilo kakvo prinudno lišenje slobode.

– Vučić to sigurno zna ali govori ono što procenjuje da većina voli ili želi da čuje. Isto to važi i za njegov očigledno neustavan predlog ponovnog uvođenja smrtne kazne, koji Vlada koja prihvata sve njegove predloge “nije prihvatila”. I predlog i odbijanje su politički igrokaz namenjen očima građana. Prilično neozbiljan igrokaz, a vrhunac neozbiljnosti je što je Vlada predlog odbila zato što u Evropi “samo Belorusija ima smrtnu kaznu” a ne zato što je Ustav Srbije izričito zabranjuje – naglašava Šabić.

Advokat Jovica Todorović navodi za Danas da od svoga dolaska na vlast, Aleksandar Vučić neguje praksu potpuno neprimerenih izjava u ovakvim dramatičnim i tragičnim situacijama.

– Setimo se samo svih njegovih sličnih izjava prvih meseci epidemije kovida 19, kada se lično borio ‘’prsa u prsa’’ sa virusom. Zato ne iznenađuje ni ova njegova izjava i nedržavničko ponašanje pred nacijom u ovako dramatičnoj i tragičnoj situaciji, kada su građani ophrvani tugom i bolom, ali i uznemireni strahom i strepnjom šta je sledeće. Ali, na takvo ponašanje i na takvog čoveka na čelu države nipošto ne smemo da se navikavamo – kaže Todorović.

On dodaje da je moguće i drugačije, bolje, normalnije, pa i kada je ovako teško.

– I ovom izjavom, kao i mnogo puta do sada, Aleksandar Vučić dokazuje da ne razume i ne prihvata ništa drugo osim logike: ‘’Država, to sam ja!’’ On odmah optužuje, sudi sam, presuđuje. On zamenjuje sve institucije, sve službe, on je vlast i stručnjak za sve i svakoga. Nikada se neće promeniti to njegovo nerazumevanje i neprihatanje ničeg drugog, osim da je on sva vlast, i da je njegova volja zakon. Vučića je nemoguće resocijalizovati u civilizovano, demokratsko društvo ljudske pristojnosti, solidarnosti i tolerancije – smatra Todorović.

Činjenica je, dodaje, da taj i takav čovek tako dugo ima svu vlast i moć u državi i društvu, i da uspešno ukida osnovne vrednosti i institucije civilizovanog društva.

– To je sigurno jedan od uzroka da društvo ‘’puca’’ na ovako tragičan način. Zato ne smemo da se navikavamo na Vučića i sve drugo što su načini i posledice njegove vladavine, iako nismo iznenadjeni ni ovoga puta – zaključuje Todorović.

Više informacija o tragičnim događajima pročitajte u Danasovom BLOGU.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari