Da li bi trebalo uvoditi kamere u ordinacijama, kao što je predložila nova ministarka zdravlja? 1Foto-Zoran-Mrdja-FoNet-1

– To je toliko smešno, da čak nisam siguran da je njena izjava tačno preneta u medijima. Ako jeste, ugrađivanje kamera u ordinacije je besmisleno, rekao je za Danas Aleksandar Gavrilović, anesteziolog u UKC Kragujevac, komentarišući najavu ministarke zdravlja Danice Grujičić da će uvesti kamere u zdravstvene ustanove da bi pratili kad lekari idu da rade privatno.

– Ako bi to bilo tačno, gde je tu privatnost pacijenata zagarantovana zakonom? Tim činom ona bi automatski bila narušena. A, privatnost samih zdravstvenih radnika? Da li iko o tome razmišlja, navodi Gavrilović.

Prema rečima Radeta Panića, predsednika Sindikata lekara i farmaceuta Srbije, taj sindikat se obratio povereniku za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, jer je u beogradskom Domu zdravlja već pokušano sa postavljanjem kamera.

– Njihov direktor hoće da kontroliše zaposlene i proverava njhov dolazak na posao. Nije dozvoljeno postaviti kamere koje snimaju lik, a mogu se postaviti kartice za evidentiranje kada ko dolazi i odlazi sa posla. Jedino ako hoćemo da pare namenjene zdravstvenom sistemu iz budžeta dajemo Kinezima za unapređivanje njihove elektronske tehnologije. Odgovornost za izvršavanje obaveza zaposlenih u zdravstvu je na glavnim sestrama i načelnicima, koji treba da prate kada i kako osoblje radi, u šta spada i to kada se dolazi i odlazi sa posla, navodi Panić.

Prema njegovim rečima, ako oni to ne mogu, onda su nesposobni, kao i sav rukovodeći kadar.

– Sve polutačne ili netačne informacije o zdravstvenom sistemu štete zdravstvu Srbije, zaključuje Panić.

Pulmološkinja Tatjana Radosavljević kaže za naš list da se zna šta je svrha video nadzora i „protiv njega nemam ništa“.

– On treba da postoji. Ali ako je namera postavljati kamere samo da bi se snimali lekari, onda je to u najmanju ruku nekorektno i nekolegijalno. Uostalom, ako vidite da je lekar izašao iz ustanove, kako znate da nije otišao na konzilijum ili na fakultet, pita Radosavljević.

Dragan Cvetić, anesteziolog ističe da to nije najveći problem u srpskom zdravstvu, „niti je ovo rešenje“.

– Ali za široke mase ovo zvuči dobro, populistički. Kamere ništa neće promeniti, problem je strukturni. Neka se ministarka zapita zašto sve veći broj ljudi traži pomoć u privatnim ustanovama i zašto sve više lekara prelaze da rade u privatnim ustanovama. Ne „bežeci“ u toku radnog vremena već su u stalnom radnom odnosu. Kada dođe do tog odgovora, biće joj jasnije koliko kamere rešavaju problem. I mnoga toga još, navodi Cvetić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari