Da li će biti ispitane tvrdnje o atentatu na Vučića: Lalićev iskaz pokriva sve ranije dokaze o vezama vlasti i Belivukove grupe 1Foto: MUP

Iako su mediji odavno postupak protiv grupe Veljka Belivuka krstili „suđenje veka“ ovaj predmet tek je juče dobio medijski tretman koji zaslužuje. I dok su izveštaji o iskazima okrivljenih vođa grupe Veljka Belivuka i Marka Miljkovića sakrivani u unutrašnjosti novina i informativnih emisija, pa i otvoreno cenzurisani pod izgovorom poštovanja novinarskog kodeksa, to nije bio slučaj sa iskazom prvog svedoka okrivljenog Srđana Lalića.

Lalićev višečasni iskaz koji se protezao na dva radna dana, doduše, ne bi privukao ni približno toliko pažnje da nije bilo onoga što je rekao na pri kraju svog obraćanja.

Naime, pošto je završio sa opisom svih ubistava koja se grupi stavljaju na teret, pa i nekih za koja nisu okrivljeni, Lalić je rekao da su Belivuk i Miljković po povratku iz Crne Gore bili impresionirani tretmanom koji tamo uživa vođa kavačkog klana Radoje Zvicer.

Oni su, tvrdio je Lalić, govorili kako su tamo imali pratnju i obezbeđenje crnogorskih službi koje su pod kontrolom kavačkog klana, te da bi tako nešto trebalo i u Srbiji urediti. Lalić je rekao da se razmatrala ideja promene vlasti kako bi se dovela politička opcija koja bi sarađivala sa grupom, te da je u tu svrhu Radoje Zvicer poslao pet miliona evra. On je dodao da se u tom cilju počelo sa „kačenjem parola i delovanjem preko društvenih mreža“, te da je plan bio da se sledeće masovno okupljanje građana iskoristi za prouzrokovanje nasilja.

– Najveću pretnju tome videli su u predsedniku. Tu je bilo pomena i o atentatu, rekao je Lalić.

I iako je Lalić u ovom delu svog iskaza dao znatno manje detalja nego dok je opisivao ubistva klana, njegove reči završile su na naslovnim stranama većine listova.

Na to se su nadovezali i najviši predstavnici vlasti. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ponovio je ranije iznetu tvrdnju da je atentat, navodno, bio planiran tokom otkrivanja spomenika Stefanu Nemanji na Savskom trgu u Beogradu.

„Nisu naše službe mogle da izmišljaju nešto. Pojaviće se novi podaci, imamo nove pakete sa telefona skinute. Počinju da govore o ubistvu i napadu na mene, sad imamo potvrde i znamo ko je sve u tim pričama učestvovao. Ko je trebalo da učestvuje u izvršenju i u prvom pokušaju i u sledećem pokušaju“, rekao je Vučić.

Predsednica Vlade Ana Brnabić se preko Tvitera zahvalila našim bezbednosnim službama što su sprečile atentat, dodajući da je nakon izjava osumnjičenog jasno da je klan Veljka Belivuka bio „spreman da menja demokratski izabranu vlast u Srbiji“.

Pravnici sa kojima je Danas razgovarao, nisu iznenađeni medijskom pažnjom koju je deo iskaza okrivljenog Srđana Lalića dobio. Kako navodi advokat Viktor Gostiljac postupak protiv Belivuka je specifičan upravo po tome što stalno izaziva političku krizu.

– Taj postupak je postao jedna pozorišna scena sa koje svako uzima šta mu treba. To je bilo očekivano jer se pred sudom odvija finale jednog zakulisnog odnosa optuženih lica sa osobama iz političkog života. Po prirodi stvari, verovatnije je da se radi o političarima koji su imali moć da donose odluke, dakle, onima koji čine vlast. Jedna nezdrava situacija koja nas moze uplašiti u kakvom društvu funkcionišemo, navodi Gostiljac.

On ističe da bi upravo iz tog razloga bilo značajno da tužilaštvo ispita sve ono što je rečeno u postupku protiv ove grupe, ali i iznosi sumnju da će do toga doći.

– Lalićeve i Belivukove tvrdnje, trenutno, imaju isti kredibilitet i one moraju biti ispitane, jer bi jedino rezultat zakonito sprovedenog postupka bio odgovor koji bi svima nama poslao poruku da smo još uvek normalna drzava. Međutim, imam sumnju da je naš pravosudni sistem sposoban da ovakve postupke iznese i pre će biti iskorišćen za dnevno-političke svrhe. U svakom slučaju, tuzilaštvo je bilo upoznato sa Lalićevim informacijama već u trenutku sklapanja sporazuma sa okrivljenim, ukoliko su one bile deo njihovog sporazuma. U suprotnom, okrivljeni je improvizovao na suđenju, što je malo verovatno, kaže Gostiljac.

I advokat Borivoje Borović naglašava da Lalićev iskaz, sve i ako je iznenadio javnost, nije mogao da iznenadi tužilaštvo.

– To što je on rekao apsolutno nije moglo da predstavlja iznenađenje za tužilaštvo. U postupku sklapanja sporazuma sa tužilaštvom, okrivljeni je u obavezi da se o svim njemu poznatim podacima izjasni u pismenoj formi. Tako da oni, da su hteli, već bi pokrenuli istragu tih navoda. Međutim, moje mišljenje je da oni ne žele da ulaze previše u teme veza ove grupe i politike iz straha da ne otvore Pandorinu kutiju, ističe Borović.

Prema njegovim rečima, Lalićev iskaz teško da će dovesti do efikasne istrage.

– Tužilaštvo je temeljno pripremilo dokaze koji se odnose na dela za koja se terete okrivljeni. Očilgedno je da se stvar širila i mimo optužnice u raznim pravcima kako bi se u javnosti pokrile ranije objavljene informacije o vezama nekih državnih organa i ove kriminalne grupe, ističe Borović.;

Iskaz Srđana Lalića bi po planu trebalo da se nastavi sutra, kada bi mogućnost da ga ispituju trebalo da dobiju svi učesnici u postupku.

Podsetimo, mediji su objavili niz informacija koje dovode u vezu pojedine bivše i sadašnje predstavnike vlasti sa članovima Belivukove grupe. Primera radi, NIN je objavio službenu belešku policije u kojoj se navodi da je akutelni sekretar Vlade Srbije Novak Nedić uticao na oštećenog vlasnika jednog noćnog kluba da promeni iskaz, te da mu je ugovorio sastanak sa Belivukom. Takođe, isti nedeljnik je objavio i izveštaj o veštačenju Belivukovih telefona u kojima se vidi da je on održavao redovnu komunikaciju sa pripadnikom
Žandarmerije Nenadom Vučkovićem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari