Bivši član grupe Veljka Belivuka na suđenju do detalja opisao više ubistava klana 1Specijalni sud u Beogradu Foto: Stefana Savić (arhiva)

Današnjim svedočenjem Srđana Lalića, Tužilaštvo za organizovani kriminal značajno se približilo osuđujućoj presudi protiv grupe Veljka Belivuka.

Lalić koji je sa tužilaštvom potpisao sporazum o priznanju krivice i ima status svedoka okrivljenog na današnjem glavnom pretresu pred većem Posebnog odeljenja Višeg suda u Beogradu je do detalja govorio o više ubistava koje je grupa počinila.

Deo njegovog iskaza odnosio se ubistva za koja se grupa tereti, ali i za više za koja nisu okrivljeni.

On je svoj iskaz počeo izvinjenjem upućenim porodicama žrtava, nastavljajući hronološki da nabraja događaje koji su prethodili hapšenju grupe.

– Veljka Belivuka znam dugi niz godina. Od 2016. godine smo sarađivali na poslovima sa drogom. U istom periodu, nakon ubistva Aleksandra Stankovića, sam preko Belivuka upoznao Marka Miljkovića, kazao je Lalić.

Opisujući zločine grupe, Lalić je krenuo od ubistva na šinama. Podsetimo, Miljković i Belivuk su bili optuženi za ovo ubistvo iz januara 2017. godine, ali su na kraju oslobođeni optužbi. Lalić je rekao da je on po nalogu njih dvojice postavio lokator Miloševiću na kola, kao i da je instalirao kameru preko puta zgrade u kojoj je živeo.

– U roku od narednih par dana imali smo kompletnu njegovu dnevnu rutinu. Nisam znao da hoće da ga likvidiraju, to sam saznao iz medija, istakao je Lalić.

On navodi da je nakon ubistva napustio zemlju, strahujući da će biti uhapšen. U inostranstvu, kako je naveo, malo se bavio poslovima sa drogom, a pritom je otvorio firmu koja je trgovala telefonima sa Skaj aplikacijom.

Kontakt sa grupom je ponovo uspostavio pošto su Belivuk i Miljković izašli iz pritvora, dodajući da se nedugo nakon toga sa Miljkovićem i još par članova grupe sreo u Barseloni.

Saradnja sa njima se intenzivira u aprilu 2019. godine kada se Lalić, ilegalnim putem, vraća u Srbiju. Tada je radio na osposobljvanju „baze“, restorana ispod istočne tribine stadiona FK Partizan, postavljanju kamera, ali i bio uključen u trgovinu drogom. Tada je kriminalna grupa, kako je naveo, dobila punu formu kao grupa povezana sa crnogorskim kavačkim klanom, ali i drugim grupama.

On se dotakao ubistva Gorana Mihajlovića, navodeći da su mu Belivuk i Miljković do detalja opisali taj zločin, tvrdeći da su ga ubili ubrizgavajući mu cijanid u usta. Tada je, istakao je Lalić, video i fotografiju Mihajlovićevog tela.

Kako je vreme odmicalo tako je i Lalićeva uloga u grupi rasla. On je kazao da se krajem 2019. godine tokom utakmice između Čukaričkog i Partizana jedna grupa navijača izdvojila, što vođe grupe nisu gledali blagonaklono. Nakon toga, dodao je on, Miljković je doneo odluku da se ubije Ljubomir Kića Marković, vođa jedne od rivalskih frakcija.

Lalić je rekao da je njegov automobil korišćen kako bi se „osmotrio“ Marković, a da mu je u noći ubistva Miljković rekao da oko 20 časova bude na nekom javnom mestu koje je pokriveno kamerama kako bi imao alibi. U tom periodu je na portalima video vest da je Marković ubijen.

Neposredan ubica, naveo je Lalić, bio je Ljubomir Lainović, sa kojim je bio u prijateljskim odnosima. Kako je istakao, „štek stan“ u kojem je Lainović boravio nakon ubistva Markovića upravo je on iznajmio i povremeno ga obilazio.

On je rekao da je Lainović učestvovao Igora Dedovića i Stevana Stamatovića, vođa rivalskog škaljarskog klana. U tom trenutku je prvi put spomenuo i Radoja Zvicera, vođu kavačkog klana koji je učestvovao u komunikaciji putem Skaj aplikacije.

Ipak, i pored toga što je „imao velike zasluge za klan“ učestvujući u dve „drske likvidacije“ uskoro je i Ljubomir Lainović ubijen. Kako je ispričao Lalić, od njega je Miljković tražio da „sprži“, odnosno izbriše sadržaj na Skaj aplikacijama Lainovićeve majke i brata. Kada ga je upitao zbog čega, rekao mu je da je možda Lainović slao neki kompromitujući materijal, a potom i pokazao telo ubijenog Lainovića. Problem je, kako mu je rečeno, nastao oko isplate milion evra za ubistvo Dedovića i Stamatovića, te da su ga na Kosovu ubili pripadnici kavačkog klana.

U januaru 2020. godine, na red je došlo ubistvo Miljkovićevog kuma Mirka Kojića. Grupi je Miljković rekao da Kojić predstavlja opasnost po njega zbog saznanja koja ima o ubistvu na šinama.

– Niko u grupi se nije protivio tome, pa sam ja zaključio da ne bih dobro prošao da sam se ja usprotivio, naveo je.

U ovom ubistvu, Lalić je imao istaknutiju ulogu, imajući u vidu da je direktno učestvovao u njegovoj otmici. On i još nekoliko članova grupe su Kojića najpre namamili na parking u Radničkoj ulici u Beogradu pod izgovorom da treba da nadgledaju neku drugu žrtvu. Potom su Lalić i još nekoliko članova, sa lažnim policijskim značkama „priveli“ Kojića i ubacili ga u kombi u kojem se nalazio Miljković sa drugim članovima grupe. Tada je Lalić, prema sopstvenim rečima, prvi put čuo za kuću u Ritopeku koju će uskoro vrlo dobro upoznati.

Za kuću su mu Belivuk i Miljković govorili da je idealna, da se nalazi na periferiji, ali da nema potreba da se prelazi naplatna rampa. Takođe su mu spominjali i tajnu prostoriju koju je Miljković oslovljavao sa „klanica“. Novac za kupovinu kuće, kazao je, Belivuku i Miljkoviću dao je Radoje Zvicer.

Prvi put ispred kuće naćiće se na leto iste godine. Otpočinjući deo izlaganja o ubistvu Aleksandra Gligorijevića Pukija, Lalić je rekao da su on i Belivuk bili prijatelji do juna, kada su razgovarali na stadionu Partizana. Tada je Gligorijević rekao da je došao do saznanja da se planira likvidacija Belivuka i Miljkovića snajperskom puškom i da su ljudi koji u tome posreduju voljni da isporuče izvršioce. Kao dokaz priložio je snajpersku pušku kojom je zločin navodno trebalo da bude izvršen.

Belivuk je posumnjao u ovu verziju događaja i naložio Laliću da ozvuči automobil marke Gofl 5 koji je potom dao Gligorijeviću na korišćenje. Nekoliko dana kasnije Lalić je Belivuka video iznerviranog zbog čega je zaključio da je Belivuk nezadovoljan onim što je saznao.

– Donosi se odluka da se Gligorijević likvidira, a braća Budimir su ga namamila u Ritopek pod izgovorom da hoće da mu povoljno prodaju marihuanu, kazao je Lalić.

Dok su ostali članovi grupe savladavali Gligorijevića, Lalić je ispred kuće čekao u kolima. Doneli su mu Gligorijevićev Skaj telefon, sa zadatkom da pročita poruke i pronađe kompromitujući materijal.

– Čitajući poruke nisam uspeo da nađem čvrst dokaz i o tome sam izvestio grupu. Ipak, već je bilo kasno, nije bilo mogućnosti da ga puste živog, kazao je Lalić. Kasnije te večeri je prvi put i ušao u kuću u Ritopeku, gde je video Belivuka i Miljovića u krvavim radnim kombinezonima. On im je tom prilkom pomogao da se otarase Gligorijevićevih posmrtnih ostataka.

Ubistvo kojem je lično prisustvovao, bilo je ono Gorana Veličkovića Goksija, pripadnika supraničke kriminalne organizacije. On je opisao kako je Bojan Hrvatin namamio Veličkovića pod izgovorom da idu da kupe oružje, kada ga je grupa otela. I iako su ga brutalno tukli, Lalić je rekao da se Veličković hrabro držao. Kada je shvatio šta je po sredi, on i Belivuk koji su se odavno poznavali sa utakmica su popričali. Nakon toga je Belivuk rekao da ga više niko ne tuče.

– Nekih sat, ili sat i po kasnije, Belivuk i Miljković su se vratili i rekli – „Gorane, vreme je“. On je sam legao, i Miljković ga je ubio sa dva udarca sekire, kazao je Lalić.

On će svoje izlaganje o zločinima grupe čiji je bio član nastaviti na sutrašnjem glavnom pretresu.

Pre Lalića, svoj iskaz pred sudom dao je i okrivljeni Vojislav Đorđević, koji je povukao svoj iskaz kojim je više članova grupe okrivio za otmicu, mučenje i silovanje navijača Partizana I.S. Đorđević je rekao da mu je iskaz iznuđen pretnjama u policiji, te da je strahovao za sebe i svoju porodicu. 

Atmosfera među optuženima iznenađujuće mirna

Iako je danas saslušan prvi svedok-optuženi Srđan Lalić, većih reakcija od optuženog Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, kao i ostalih, nije bilo. Osim klimanja glavom u svojstvu negodovanja u nekoliko navrata od strane Belivuka, reakcije na izrečene tvrdnje Lalića nije bilo.

Nakon pauze tokom današnjeg pretresa, a pre zvaničnog početka obraćanja Lalića, optuženi Miljković je pripremio ispred sebe stolicu, papir i olovku, na kojima je s vremena na vreme zapisivao, pretpostavka je, delove izjava Lalića.

Primetno je bilo i prisustvo većeg broja pripadnika publike koji su došli u svojstvu posmatrača i povremeno razmenjivali poglede, a neretko i osmehe, naročito posle obraćanja okrivljenog Vojislava Đorđevića.

Veljko Belivuk se danas pojavio najpre u plavom džemperu, koji je u toku pauze zamenio za plavu majicu. Miljković se dva puta obratio sudijama u farmericama i crnom duksu sa šarom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari