Porfirijefoto FoNet/SPC

Prolećno majsko zasedanje Svetog arhijerejskog sabora SPC juče je zvanično počelo liturgijom i prizivom Svetog Duha u beogradskom Svetosavskom hramu na Vračaru u čijoj će se zagrobnoj kripti od danas narednih nekoliko dana održavati radni deo „crkvene skupštine“.

Sinodski predlog dnevnog reda koji bi Sabor danas trebalo da usvoji nije dostupan javnosti. U visokim crkvenim izvorima nezvanično se visoko kandiduju teme Kosova i Metohije i „popravni“ sa makedonskim crkvenim slučajem.

Iako Sabor počinje pod opterećenjem kolektivne traume zbog nedavnih masovnih ubistava u obližnjoj OŠ „Vladislav Ribnikar“ i Mladenovcu kao i isforsirane javne rasprave o stavu SPC prema jezičkoj „rodnoj ravnopravnosti“ u crkvenim krugovima nezvanično se tvrdi da je KiM nezaobilazna tema ovog prolećnog zasedanja.

Pitanje je samo da li će i čime patrijarh srpski Porfirije (Perić) „kupiti“ saborsko ćutanje i produžiti dosadašnji crkveni muk o Ohridskom sporazumu, pregovaračkim rešenjima koja se tiču SPC, sve goroj bezbednosno-političkoj situaciji u južnoj srpskoj pokrajini…

Aktuelni poglavar SPC, kog predsednik Srbije Aleksandar Vučić, priča se da su i rođaci, o KiM pregovorima navodno obaveštava iz prve ruke, prethodnih meseci odbio je čak i sve zahteve, molbe i vapaje predstavnika Srba koji žive na KiM, a koji se ne slažu sa Vučićevom kosovskom i državnom politikom.

To su, doduše učinili i pojedini arhijereji kojima su se takođe obratili predsednici Pokreta „Otadžbina“, Srpskog nacionalnog foruma, Pokreta za odbranu KiM, koji tvrde da se Perićevim dolaskom na čelo SPC suštinski promenilo ponašanje Crkve, njena brige i odnos prema KiM.

Jedna od vrućih tema na upravo otvorenom Saboru biće i prošlogodišnja zbrzana kanonski konfuzna i do sada u javnosti ne objašnjena odluka o davanju Tosmosa o autekefalnosti MPC. Da li je i koliko u njoj bilo politčke volje kojoj je SPC podredila svoje egzistencijalne i istorijske interese već pokazuje i vremenska distanca od prvih 12 meseci.

Sabor će morati, kako se spekuliše, da se suoči sa nezadovoljstvom arhijereja iz Pravoslavne ohridske arhiepiskopije, koja ima autonomni status unutar SPC, zbog praktičnih problema koji se tiču rada POA posle proglašenja i izdavanja Tomosa o autokefalnosti MPC na juridističkoj istoj teritoji u Severnoj Makedoniji.

Krajem aprila pojavile su se vesti o mogućoj „integraciji“ POA u MPC kao rešenju za nastalo nekanonsko jerarhijsko dvovlašće u ovoj bivšoj jugoslovenskoj republici.

Iako je POA, kao autonomni deo SPC, zvanično priznata u celom pravoslavnom svetu na osnovu Tomosa iz 2005, ona bi trebalo sad da uđe u MPC, čiju su autokefalnost na osnovu Tomosa SPC priznale samo Ruska, Slovaka i Češka pravoslavan crkva.

Na stranu što i samo crkveno Skoplje tomos o autokefalnosti očekuje od Carigradske patrijaršije i što je zajedno sa makedonskim državnim vlastima učestvovalo u progonima kroz koje su kao deo SPC prošli arhijereji i vernici POA u protekle dve decenije, posebno arhiepiskop ohridski Jovan (Vraniškovski).

Iako su prošle godine tvrdili da je POA problem SPC, u MPC sad objašnjavaju da je „integracija“ uslov za atokefalnost i pripremaju preraspodelu eparhija. Zvaničnih informacija, navodno, neće biti dok se dve ne utanači sa Srpskom patrijaršijom.

„Da bi rešenje postalo konačno, potrebno je prvo da episkopi POA na Saboru SPC u maju dobiju otpust iz SPC pre nego što se pridruže MPC, priznaju je i budu raspoređeni u njene eparhije“, tvrde pojedini makedonski crkveni portali.

Arhiepiskop Stefan (Vraniškovski) iz MPC uoči početka ovog majskog Sabra prošle nedelje viđen je u Patrijaršijskom dvoru u Beogradu sa patrijarhom Porfirijem. Danasovi izvori u vrhu SPC tvrde da se pojedine vladike iz POA nezadovljne i ne slažu se sa načinom rešavanja problema.

Uoči Sabora u crkvenoj jasnosti – preko portala, ali i drugih izvora, počela je da se širi „psihoza“ oko navodnog „uklanjanja“ sa banjalučke katedre tamošnjeg vladike Jefrema (Milutinovića).

On bi navodno mogao da dobije „jakog“ vikara ili da se potpuno povuče sa katedre, pod uslovima koji bi se dogovorili. Vladika Jefrem je, kako se priča, patrijarhu Pofiriju na izbornom Saboru 18. februara 2021. doneo presudne bosanske glasove za „belu panu“ – u tom „dilu“ navodno je učestvovao i episkop bački Irinej (Bulović), takođe jedan od tadašnjih kandidata za patrijarha.

Bez obzira na to, smatra se da je banjalučki vladika jedan od konzervativnijih arhijereja u Saboru, što smeta pojedinim krugovima koji bi da utiču na nove tokove u SPC.

Nezvanično se priča da bi u „kadrovskim problemima“ mogao da se nađe i vladika istočnoamerički Irinej (Dobrojević), ali je teško proceniti koliko u njegovom slučaju uticaj imaju njegove maju dobre veze sa američkom administracijom. Pojedini izvori spekulišu o navodno patrijarhovom „uvođenju kanonskog reda u SPC“, ali bez preciziranja na koga se to odnosi.

U crkvenim krugovima za sad se ne očekuje da patrijarh Porfirije odustane od adminstrature u Zagrebu, mada se spekuliše i da priprema „kandidate“, ako ne za celu tamošnju Mitropoliju, ono bar za Ljubljanu.

Reč Crkve

– Sabor se sabira ne da bi upodobio Crkvu ili da bi upodobio Jevanđelje Hristovo ovom svetu, nego držeći se Jevanđelja i reči Hristove, liturgijskog iskustva, ima za cilj i moli se Bogu da onim što je večno i što je istinito preobražava svet i od sveta čini Crkvu.

Ponekad će reč Crkve zato biti naizgled opora i gorka, a ponekad i blaga. Međutim, ona će uvek biti reč Hristova, a to znači uvek će biti otrežnjujuća i isceljujuća – rekao je patrijarh Porfirije juče u besedi posle Priziva Svetog Duha.

On je pozvao da “ Sabor protekne u miru, međusobnom razumevanju, ljubavi, slobodi – u mogućnosti da svako iznoseći svoje mišljenje, doživljaj i j stav doprinese da se svaki problem sagleda sa svake moguće strane…“ Patrijah je juče ukazao i da postoje „izazovi i iskušenja kad neko izvrće ono što je reč Crkve, neretko kleveće, neretko menja teze, neretko određuje šta Crkva treba da čini“.

Metalno ograđivanje

Od kako se „crkvena skupština“ iz Patrijaršijskog dvora preselila na Vračar, teško je reći da Sabor zaseda iza „debelo zatvorenih vrata“. Kripta Svetosavskog hrama ima kamere i ozvučenje koji se, navodno, u vreme zasedanja isključuju, a ulazi u kriptu zatvoreni su za posetioce Hrama metalnim ogradama koje se koriste kao zaštita na uličnim protestima.

Nije dostupan ni severni ulaz u Spomen hram. TV Hram juče nije prenosila litugiju i Priziv Svetog Duha kojim je započeo Sabor, iako su bili najavljeni u programskoj šemi.

Sabor je na sajtu SPC zvanično najavljen dva dana pre početka, iako su pre toga već objavljene vesti o donošenju moštiju svetog vladike Nikolaja (Velimirovića) na Spasovdansku slavsku litiju u Beograd 25. maja i patrijarhovoj junskoj poseti Eparhiji austrijsko-švajcarskoj.

„Senzitivni jezik“

SPC nije zvanično reagovala niti komentarisala snimak koji se dan uoči Sabora pojavio na društvenim mrežama. U njemu patrijarh Porfirije govori o „senzitivnom jeziku“ tonom i rečnikom koji obično ne koristi u javnosti.

Pojedini sajtovi koji su preneli ovaj snimak, pozivali su se na portal „Čudo“.

Patrijarhov stav prema ženama koje podržavaju rodno „senzitivni jezik“ izazvao je mnogobrojna negativna reagovanja političara, lidera nvo, javnih ličnosti… Javna polemika o stavu SPC prema rodno ravnopravnom jeziku počela u aprilu zbog Vaskršnje poslanice i u njoj je do sada najglasniji u javnosti bio vladika Irinej bački, u crkvenim izvorima spekuliše se da je emitovanje spornom snimka uoči Sabora ili neka vrsti „upozorenja“ poglavaru SPC ili unutarcrkvena „igra“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari