Da li će pooštravanje kontrole parkiranja u Zrenjaninu uvesti red? 1Foto: M.P./Danas

Izmenama i dopunama gradske Odluke o parkiranju vozila u Zrenjaninu se uvodi novi način kontrole parkiranja, koji još od same najave izaziva revolt kod vozača i dela javnosti.

I dok organi vlasti i zakonodavac predviđaju da se novim načinom, upotrebom sistema Skenkar, kontroliše plaćanje parkinga i eventualna prekoračenja, kao i parkiranje na mestima predviđenim za vozila invalida, odluku je zrenjaninska opozicija dočekala negodovanjem.

Glavni argument kritičara je da parkirališta nisu uređena, niti su mesta za parkiranje propisno obeležena.

„U Zrenjaninu vlada haos kada je parkiranje u pitanju. Tražimo da se parking mesta propisno obeleže da ne bi građani parkirali po trotoaru i na samom kolovozu. Tražimo i rešavanje problema parkinga koji se nalaze kod Velike pijace i preko puta Specijalističke poliklinike, gde postojeći parkinzi nisu privedeni nameni“, kažu iz Stranke Zajedno.

A prema novim odlukama, ukoliko vozač ne uplati parkiranje, kontrolor sporno vozilo evidentira i fotografiše, a korisniku parkirališta se izdaje elektronska posebna parking karta, radi regulisanja plaćanja parkiranja koja važi na svim opštim parkiralištima u danu kada je izdata, do isteka radnog vremena parkirališta.

Smatra se da je korisnik parkirališta izvršio obavezu plaćanja ako je plati u roku od osam dana. Ukoliko ne plati u tom roku, sledi postupak naplate potraživanja.

Za takvo rešenje u Skupštini grada Zrenjanina nisu glasali odbornici Nove DSS, koji kažu da nisu za poooštravanje mera prema vozačima.

„Smatramo da se pre unapređenja sistema kontrole nepropisnog parkiranja trebaurediti i proširiti parking prostor u gradu a ne pooštravati kazneni sistem uvođenjem Skenkara i kupovinom pauka. Zrenjanin se poslednjih nekoliko godina suočava sa urbanističkim haosom, stambene zgrade niču kao pečurke a slobodnog parking mesta nema nigde. Dakle, poprilično je apsurdno trošiti sredstva na sistem za kontrolu parkiranja kada parking prostor u gradu nije planski osmišljen i kada je urbanističko planiranje krajnje diskutabilno“, objašnjava odbornik Nove DSS Mladen Ivanić.

Kako objašnjavaju sagovornici Danasa, građani se žale na neuređenost i neobeleženost već postojećih parking mesta, ali i da subotom nema dovoljno parking mesta u blizini gradskih pijaca, da je kod zdravstvenih ustanova i škola haotično parkiranje.

„Verujem da je potrebno detaljnije objasniti na koji način će se izdavati kazne evidentirane ovim sistemom ukoliko korisnik nije izvršio plaćanje karte i ono što je meni ostalo nejasno u vezi ove izmene, tiče se člana 17. prethodne odluke a to je, da li se ovom odlukom ukida plaćanje polovičnog iznosa kazne ukoliko se uplata obavi u narednih 5 dana jer to nisam video u članu 6. ove odluke a to je nešto što je dobro po građane a i smanjuje broj pravnih predmeta u vezi neplaćenih kazni“, navodi Ivanić.

U Zrenjaninu su već zabeleženi slučajevi gde zbog neplaćene karte od 40-50 dinara građanima stižu opomene gde se dug za kaznu od 1.200 dinara uvećava do 5 puta na ime sastavljanja opomene za utuženje.

„Obavešteni smo od strane građana na čije adrese su pristigle opomene gde se dug od 1200 dinara uvećava na 6000 dinara na ime sastavljanja advokatske opomene za utuženje. Zar je to način da se ljudima uzme još novca i iz državne firme prelije u džepove partijske klijentele“, navode u GO Stranke Zajedno koji je pozvao lokalnu vlast u Zrenjaninu kao i nadležne u JP „Pijace i parkinzi“ da se ne hvališu kupovinom „oka sokolovog“ i novog pauka, kojima se vozači kažnjavaju, već da obeleže parking mesta, urede parkinge i obezbede olakšice vozačima.

U Novoj DSS traže detaljnu analizu saobraćaja i parking zona, kako bi se pristupilo planiranju parkiranja u korist građana.

„Apelujemo na to da se pristupi rešavanju konkretnih problema građana i hitno sprovede stručna analiza u oblasti urbanizama kako bi se iskontrolisala enormna gradnja stambenih zgrada i detaljnije isplanirao parking prostor i umanjile posledice progresivne izgradnje na život građana“, poručuju iz Nove DSS.

Više vesti iz ovog grada čitajte na sledećem linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari