Da li će premijerka odgovoriti na pitanja? 1Foto: Fonet

Grupa protiv medijskog mraka prošle sedmice podelila je poslanicima ispred Skupštine Srbije nekoliko pitanja za premijerku Anu Brnabić i nekoliko ministara.

U okviru rubrike „Pitanje dana“ list Danas je pitao sagovornike da li očekuju da će premijerka odgovoriti na ta pitanja.

Očekujete li da premijerka odgovori na pitanja Grupe protiv medijskog mraka?

Maja Videnović
poslanica DS

– Premijerka mora da odgovori. I mnogo više od toga. Problemi koji su sadržani u pitanjima koja su novinarke i novinari postavili, a ja u njihovo i u ime građana ponovila u Skupštini, jesu dramatično ozbiljni i važni i pored odgovora zahtevaju plan i akciju kako da se prevaziđu. Nažalost, to ne očekujem da se desi jer već pet godina živimo u zemlji zatrovanog prostora za dijalog, brutalnih napada na svakog ko se usudi da misli drugačije, divljačkog etiketiranja svakog ko pita slobodno. Posle uvredljivih izjava o tome da nema objektivnih novinara, premijerka Brnabić je i u četvrtak u Skupštini još jasnije potvrdila da predvodi retoriku i politiku koja je dovela do toga da novinari umesto u TV studijima i dnevnim/nedeljnim listovima – pitanja postavljaju na ulici.

Boško Obradović
lider Dveri

– Ana Brnabić je Vučićeva sluškinja i nebitna politička ličnost. Medijski mrak je jedini spas za aktuelnu vlast. Kao što ste videli u Narodnoj skupštini, vlast ne dozvoljava postavljanje pitanja i beži od sučeljavanja sa opozicijom.

Nebojša Krstić
marketinški stručnjak

– Premijerka Brnabić je na neka od pitanja, gledao sam njen nastup u Skupštini, već odgovorila. Na primer, da će se sastati s pomenutom Grupom čim nađe termin jer temu smatra važnom. Inače, na sva novinarska pitanja treba da odgovori, bez obzira kako se zovu pojedinci ili grupe koje ih postavljaju. Diskriminacija medija ne sme da se dešava ni kad je u pitanju vlast, ni kad to radi opozicija.

Ilir Gaši
direktor Fondacije „Slavko Ćuruvija“

– Odgovore na pitanja, koja smo predstavnicima Vlade postavili na sednici parlamenta prošle nedelje, uglavnom nismo dobili. Neko bi rekao da ćutanje premijerke i ministara o pitanjima koja se tiču njihove odgovornosti za ovakvo stanje, govori o toj odgovornosti rečitije od bilo čega što su mogli da kažu, ali svakako ćemo nastaviti da ih pitamo. Ako imaju bilo kakvo mišljenje i argumente koji ne predstavljaju puko spinovanje, važno je da ih javnost Srbije čuje što pre, jer situacija je zaista kritična.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari