Da li će tužilaštvo da reaguje posle svedočenja inspektora Dušana Mitića i šta povezuje Bratislava Gašića i Predraga Koluviju? 1foto Miroslav Dragojević Danas

Ako su predstavnici vlasti zazirali od svedočenja inspektora Dušana Mitića u predmetu Jovanjica, a tretman policajaca koji su istragu inicirali ukazuje na to, onda je taj strah bio opravdan.

Govoreći na dva različita glavna pretresa, Mitić, šef operative u Četvrtom odeljenju beogradskog UKP-a, opširno je govorio o svemu što povezuje Bratislava Gašića i vlasnika plantaže Jovanjica i prvooptuženog u istom predmetu Preraga Koluvije.

Na drugom pretresu izneo je tvrdnju da je intencija policije bila da se procesuira Gašić i nekadašnji šef beogradskog centra BIA Mirko Škero, oceniviši kvaltitet operativnih saznanja o njihovoj umešanost u ceo slučaj kao “najkvalitetnije”.

Međutim, i pored namere policije, imena Gašića i Škera se ne spominju nigde u optužnicama koje su podignute protiv ove grupe.

Kako za Danas objašnjava advokat Viktor Gostiljac, policajci mogu da sugerišu i savetuju u kom pravcu bi neka istraga trebalo da ide, ali konačnu odluku o tome donosi postupajući tužilac.

– Sve se svodi na zakonsku odredbu da istragom rukovodi tužilac. Postupak funkcioniše tako što policija podnosi krivičnu prijavu tužiocu, a on onda odlučuje da li po njoj da postupa ili da traži od policije prikupljanje dodatnih obaveštenja. Kada postupi po instrukcijama tužioca, policija može da dopuni prijavu ili da pošalje izveštaj o prikupljanju potrebnih obaveštenja. Ali, u svakom slučaju odluka je na tužiocu, ističe Gostiljac.

Advokat Nikola Lakić navodi da je javnost tokom svedočenja Dušana Mitića prvi put mogla da čuje da je Slobodan Milenković tražio od tužilaštva da uhapse Gašića i Škera, dodajući da je zabrinjavajuće što se to čulo na samom glavnom pretresu.

– To nije zabrinjavajuće zbog zahteva inspektora, koji je logičan i normalan, već zbog nervozne reakcije vrha režima, ali i loše reakcije tužilaštva. Tužilastvo za organizovani kriminal moralo je da obavesti javnost zašto je odbijen zahtev inspektora Milenkovića ili da obavesti javnost da li se protiv Bratislava Gašića i drugih vodi neki drugi postupak. Neshvatljivo je da ako postoje dokazi o umešanost tadašnjeg direktora BIA, a sadašnjeg ministra unutrašnjih poslova u ceo slučaj Jovanjica da tužilaštvo ćuti i da na neki način pokušava da opstruira ceo postupak. Svi oni za koje postoje operativna saznanja da su deo organizovane kriminalne grupe i saučesnici u organizovanom kriminalu moraju da odgovaraju, bez obzira da li su na poziciji direktora BIA, ministra unutrašnjih poslova ili predsednika države, ističe Lakić.

On naglašava da ne sme da bude zaboravljena činjenica da je inspektor Mitić u toku postupka pod zakletvom izneo podatak da su on i njegove kolege bile ugorožene i da su bezbednosne službe ove države htele da likvidiraju njega i Slobodana Milenkovića.

– Ovo je zabrinjavajuće, a posebno je zabrinjavajuće ako se zna da te osobe koje su bile na čelu bezbednosnih službi i dalje sede u svojim foteljama, ističe Lakić dodajući da je ubeđen da su inspektori Milenković, Mitić i njihove kolege pošteno i u okviru zakonskih ovlašćenja obavili svoj posao i da će im se država i društvo jednog dana kad sve ovo prođe zahvaliti za sve što su uradili do sada.

Nezavisno od operativnih saznanja kojima raspolaže Četvrto odeljnje UKP-a, u javnosti je isplivalo dosta informacija koji dovode u vezi Bratislava Gašića i Predraga Koluviju. To je u prvom redu informacija koju je svojevremeno potvrdio i predsednik Srbije da su tadašnji šef BIA i prvooptuženi u predmetu Jovanjica imali komunikaciju. Gašić je nedavno u skupštini tvrdio da se celokupna komunikacija svodila na jednu SMS poruku kojom mu je Koluvija čestitao dan BIA.

Govoreći u skupštini Gašić je rekao i da je Koluvija bio jedan od donatora Agencije te da je preko Gradske uprave dao 261.000 dinara „za nameštaj za ispostavu BIA Stari Grad“.

Da je postojala veza sa pojedinicima unutar obaveštajnih struktura tvrdi se i u optužnici za predmet Jovanjica 2, gde su, pored Koluvije, optuženi i ljudi zaposleni u civilnim i vojnim obaveštajnim službama, kao i policiji. I iako je optužnica potvrđena, predmet Jovanjica 2 već dve godine ne uspeva da izađe iz faze pripremnog ročišta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari