Da li je film „Dara iz Jasenovca“ primeren za srednjoškolce?

Želja za osvetom ili promocija tolerancije

Ostavite komentar


    1. Istina o Jasenovcu nije skrivana u SFRJ, kroz školovanje smo učili i o zločinima ustaša i o tvorevini NDH. U osnovnoj školi i u gimnaziji, sa ekskurzijom obišli smo i spomenik na Kozari i Jasenovac, gledali film o stradanju u logoru. Iznenađena sam koliko sadašnje generacije malo znaju o našem stradanju u II svetskom ratu. U kvizu Slagalica mladi takmičari ne znaju čak ni godinu streljanja đaka u Kragujevcu. Ni ja nisam gledala Daru iz Jasenovca. Ne mogu to da podnesem, svaka surovost me užasava i teško mi pada, posebno kad su deca žrtve. Dovoljno znam o stradanju našeg naroda u svim ratovima. Taj film bi trebalo da gledaju oni koji u kapetanu Draganu vide ratnog zločinca i koji osuđuju otpor Srba u Krajini ’90-tih. Narod nije hteo da doživi sudbinu svojih sunarodnika od1941-1945.

  1. Danasnji srednjskolci na internetu pronalaze i gledaju sadrzaje koji nisu primereni ni za starije.

  2. Istina o Jasenovcu se krila godinama i to je najveca bruka Srbije .Hrvati od zabavista uce svoju decu da mrze Srbe i to je njihov nacionalni program a mi se samo pravimo naivni i tzv.Europejci itd …itd ,,,,Srednjoskolci i osnovci to moraju da uce i znaju do detalja.I tacka .

  3. Da sigurno trebaju novi udjbenici iz istorije i film treba reprezirati vise puta. A na naslovnici udjbenika da bude mala heroina Dara kao simbol neprolaznosti u secanju na ustaski genocid nad Srbima u drugom svetslom ratu.Ne mogu da verujem u pomracenje svesti onih u kojima bukti ostrascenost i netrpeljivost u poricanju i Jasenovca.

  4. Ne sećam se tačno koji sam bio razred, možda 4 ili 5, ali sigurno nisu završni 7 ili 8, kada je škola u bioskopu za učenike organizovala prikazivanje dokumentarnog filma o Jasenovcu. To je bilo 80-ih godina i neke od tih slika su mi dugo bile u sećanje. Do 1990-e godine na temu Jasenovca su urađena 4 dokumentarna filma i 3 igrana, svi ostali filmovi su se ovom temom bavili propratno. Ako uporedimo to sa filmovima o streljanju u Šumaricama, koji su redovno prikazivani na televizijama, onda se opravdano može reći da je tema Jasenovca bila skrivana, jer se ipak radi o mestu gde je ubijeno najviše ljudi, verovatno u istoriji Balkana. Ali to je bilo drugačuje vreme, današnja deca sa slikama agresije i nasilja se susreću mnogo ranije. Na žalost malo roditelja kontroliše sadržaje, koje deca gledaju na televizijama ili internetu. Mislim da je svedočenje preživelih logoraša nešto najstrašnije što se može čuti. To je za gledati mnogo teže nego kada gledate igrani film ili kada o tome govore istoričari. Iz poznatih razloga do 1990-e, je samo nekolicina od nekoliko stotina preživelih logoraša imala priliku da svoja svedočanstva iznosi javno na republičkim televizijama i radiju. Većina nije ni dočekala da o tome govori za neki medij ili da posvedoči u nekoj knjizi. To bi možda bilo i najbolje rešenje, jer ne možete svedoke optuživati za širenje nacionalizma ili mržnje prema drugim narodima. Ne može jedan igrani film da objasni tako veliko stratište, kao što je Jasenovac.

  5. Naravno da je primereno treba daca da znaju…kakve komsije imamo

  6. Pa neki u Srbiji bi najviše voleli da se svi zločini nad Srbima zaborave,srećom pa nemaju moć odlučivanja. Ni tabloidi poput Danasa, N1 nisu ništa bolji čim im daju prostora i pišu o njima,od prvog razreda učiti decu o svim zločinima nad Srbima ali i o Srpskim zločinima da se razlikujemo od Hrvata

Ostavite komentar


Društvo

Naslovna strana

Naslovna strana za 3. maj 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Tatjana Mandić Rigonat, pozorišna rediteljka

U ovoj medijskoj prašumi dezinformacija, poluinformacija, laži i propagande u kojoj živimo, Danas je list koji piše u našem interesu, interesu građana.