Da li je hapšenjima Belivuka i Vračaraca smanjen broj mafijaških ubistava u Srbiji? 1Foto: Peđa Milosavljević /Starsport

Ranjavanje dvojice muškaraca u Zemunu usledilo je svega dan nakon što se predsednik Srbije Aleksandar Vučić po ko zna koji put javno pohvalio da je u zemlji drastično smanjen broj mafijaških ubistava.

Kako je preneo portal Nova, u napadu su lakše ranjeni Nemanja Bojović i Nikola Knežević, dok policija i dalje traga za napadačima.

Povređeni muškarci su, prema pisanju portala, pripadnici navijačke grupe “Zabranjeni”.

Nemanja Bojović, sin ubijenog kriminalca Gorana Bojovića već je bio osuđivan zbog trgovine narkoticima.

I iako incident naizgled demantuje tvrdnju Aleksandra Vučića, nesporna je činjenica da je u prethodne dve godine drastično smanjen broj mafijaških ubistava u Srbiji.

Prema bazi podataka portala Krik i radija Slobodna Evropa, koji od 2012. godine beleže sva ubistva koja imaju karakteristike kriminalnih obračuna, broj ovakvih zločina u prošloj godini iznosio je svega tri.

Poslednje takvo ubistvo dogodilo se u maju prošle godine, kada je u teretani na Banjici ubijen Luka Perenčević.

Prema pisanju medija, napadač za kojim se i dalje traga je obučen kao dostavljač hrane prišao Perenčiću i ispalio u njega šest metaka.

Manje od dve nedelje pre toga u tržnom centru Piramida na Novom Beogradu, napadač je ušetao u kafić Ritual i ubio Luku Žižića.

Napadač je uspeo da pobegne, ali je ubrzo uhapšen.

U martu je u Obrenovcu ubijen Branislav Penčić, bivši vođa jedne od frakcija navijača Partizana.

Napadači su ga ubili dok je parkirao automobil, a u trenutku ubistva sa njim je bila i njegova supruga.

Policija je uhapsila dve osobe koje tužilaštvo tereti za ubistvo.

Godinu dana ranije baza podataka ubeležila je četiri mafijaška ubistva.

Za jedno od njih je u toku sudski postupak, dok su poznati napadači u još dva predmeta.

Slučaj ubistva Zorana Uskokovića, sina istoimenog kriminalca koji je ubijen 2000. godine, i dalje je nerešen.

Ovaj broj mafijaških ubistava upadljivo je manji nego u godinama pre 2021.

Tako je prema istom izvoru, 2020. godine bilo 13 mafijaških ubistava, a godinu dana ranije šest.

Godinu dana pre toga bilo je čak 29 žrtava kriminalnih obračuna, a 2017. godine 17.

Objašnjavajući ovaj upadljiv pad u broju žrtava kriminalnih obračuna Veljko Mijailović, predsednik Policijskog sindikata Srbije, u prvi plan ističe razbijanje nekoliko velikih klanova.

– Nakon što su iz Ministarstva unutrašnjih poslova sklonjeni Nebojša Stefanović i Dijana Hrkalović došlo je do mnogo bolje organizacije unutar kriminalističke policije i sinhronizacije rada sa bezbednosnim službama i rezultati su došlo po sebi. Policija je uvek imala dosta profesionalaca voljnih da rade svoj posao, ali im je u nekim ranijim godinama bio sužen prostor za delovanje, navodi Mijailović.

Koincidencija ili ne, tek svega par meseci kako je Nebojša Stefanović prekomandovan u Ministarstvo odbrane usledila je jedna od najimpresivnijih policijskih akcija poslednjih godina.

Početkom februara 2021. godine uhapšeno je 30 članova grupe Veljka Belivuka.

Pred Posebnim odeljenjem Višeg suda u Beogradu ovoj grupi danas se sudi za sedam teških ubistava, trgovinu narkoticima i niz drugih krivičnih dela.

Belivukov klan je prema tvrdnjama tužilaštva funkcionisao u okviru kavačkog kriminalnog klana koji se već godinama bori za prevlast u trgovini narkoticima sa škaljarskom kriminalnom grupom.

U novembru prošle godine, policija je uhapsila i drugi deo kraka kavačkog klana koji je radio u Beogradu.

Privedeno je sedamnaest članova vračarske grupe koja se za sada sumnjiči za tri ubistva i pet pokušaja ubistva.

Ipak, pitanje je kako će optužnica protiv članova grupe izgledati na kraju, imajući u vidu da je predmet i dalje u fazi istrage.

Uz ocenu da je dobro što je broj kriminalnih obračuna u opadanju, Milan Dumanović, potpredsednik Novog policijsko-sindikalnog saveza ističe da je bitno da policija i tužilaštvo ne posustanu u rasvetljavanju pozadine.

– Jako je važno do kraja ispitati ko je iz državnog sistema davao logističku podršku kriminalnim grupama i ko im je omogućio da narastu do te mere. Ukoliko te veze ostanu neispitane, bojim se da ćemo za nekoliko godina ponovo imati jačanje nekih novih grupa i sukobe na ulicama, zaključuje Dumanović.

Na nedavnoj konferenciji za medije na kojoj su predstavljeni rezultati rada MUP-a u prethodnih godinu dana je istaknuto da su u 2022. godini pripadnici ministarstva razbili i procesuirali 28 organizovanih kriminalnih grupa, od kojih se dve terete za teška ubistva, deset za trgovinu narkoticima, šest za privredni kriminal, pet za krijumčarenje ljudi, tri za visokotehnološki kriminal i dve za prostituciju.

Na teritoriji Republike Srbije uhapšena su 193 lica koja su osumnjičena da su bili članovi ovih organizovanih kriminalnih grupa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari