Da li je mural sa likom Radomira Antića u Užicu na pravom mestu i zašto za njegovu izradu nema saglasnosti nadležnih 1Radomir Antić/Foto: Nenad Kovačević

 

Da li je mural sa likom Radomira Antića u Užicu na pravom mestu? Da li je javnu počast velikom čoveku trebalo iskazati na takav ili drugačiji način, primerenije i na drugoj lokaciji? Zašto nije tražena saglasnost nadležnih, pošto je mural naslikan na zgradi koja je deo celine Trga partizana i pod zaštitom je države?

U raspravi na Fejsbuk stranici Danas Užice, građani su jednistveni u stavu da grad treba da oda počast Antiću, ali predmet spora je način na koji se to radi.

Deo njih smatra da mural i treba da bude na mestu na kome je bio prethodni, jer „gde bi drugo bio, nego na trgu“, dok se deo tome protivi i predlaže druge i primerenije načine i lokacije za iskazivanje javnog poštovanja Antiću.

Sporenja građana

„Predimenzionirana crna umrlica na glavnoj džadi je zaista neprimerena“, piše Aleksa C. i navodi da bi „inteligentnije rešenje bilo da Grad „izradi bronzanu bistu i postavi je kod stadiona“.

„Za ime boga, dajte malo elegancije, samo malo „sveta“, kome je Radomir Antić pripadao“, komentarisao je Aleksa.

Da li je mural sa likom Radomira Antića u Užicu na pravom mestu i zašto za njegovu izradu nema saglasnosti nadležnih 2
Novi mural/Foto: N. Kovačević

Sličng stava je i Slađana V., koja je napisala da je „Antić bio legenda Užica, zgodan i kulturan čovek“ , a da je „mural na pogrešnom mestu“.

„Bolje spomenik, česma, nešto prikladnije i lepše u njegovu čast“, predložila je Slađana.

Branka L. smatra da Antiću treba iskazati poštovanje, ali da nije sigurna u to da se „to čini na pravi način“, pitajći se „u kom se to „svetu“ murali izrađuju gde god kome padne na pamet i bez dozvola“.

Da li je mural sa likom Radomira Antića u Užicu na pravom mestu i zašto za njegovu izradu nema saglasnosti nadležnih 3
Stari mural/Foto: N. Kovačević

„Pola grada išarano glupostima, a smeta mural čoveku, velikom Užičaninu i ljudskoj gromadi. Trg je idealno mesto za mural Radomiru Antiću, da ga vidi i da ga se priseti ko god prođe centrom grada“, napisao je Petar A.

Pravni vakum

Takve rasprave su pokrenute nakon što je prekrečen prethodni mural, zbog obnove fasade zgrade na kojoj se nalazio, a na istom mestu je, u ponedeljak, naslikan novi, skoro identičan prethodnom muralu. Obnovu fasade je finansirao Grad Užice.

Tim dilemama treba dodati i to što za izradu prethodnog i sadašnjeg murala na zidu pored ulaza u zgradu, koja je deo jedinstvene i zaštićene celine Trga partizana, niko nije tražio saglasnost Zavoda za zaštitu spomenika kulture Kraljevo.

Da li je mural sa likom Radomira Antića u Užicu na pravom mestu i zašto za njegovu izradu nema saglasnosti nadležnih 4
Katarina Grujović Brković/Foto: zzskv.rs

To za Danas potvrđuje Katarina Grujović Brković, direktorka tog Zavoda, koja navodi da je „Grad Užice tražio i dobio uslove za obnovu fasade na toj zgradi, ali ne i za izradu murala na zidu tog objekta“.

„Taj mural za nas ne postoji, jer niko nije tražio od nas uslove kada je naslikan prvi mural, a ni sada kada je novi izrađen na istom mestu. Mislim da mural Radomiru Antiću, ma koliko ga ja poštovala, ne treba da bude na tom mestu“, rekla je za Danas direktorka kraljevačkog Zavoda u čijoj nadležnosti je zaštita užičkog Trga partizana.

Trenutno stanje je opisala kao „pravni vakum, jer mural postoji, ali zvanično, po zakonu, on ne postoji jer niko nije tražio uslove za njegovu izradu“.

Objašnjenja većnika

Srđan Nedeljković, član Gradskog veća Užica, navodi za Danas da „mural treba da bude na mestu na kome je sada i na kome je ranije bio“ i priznaje da „za njegovu ponovnu izradu Grad nije tražio saglasnost Zavoda za zaštitu spomenika kulture Kraljevo“.

„Ubeđen sam u to da će Zavod dati pozitivno mišljenje, kada budemo objasnili zbog čega je potrebno da baš na tom mestu ostane mural“, kaže Nedeljković i dodaje da bi o tome tek trebalo da razgovaraju predstavici užičke vlasti i kraljevačkog Zavoda.

Da li je mural sa likom Radomira Antića u Užicu na pravom mestu i zašto za njegovu izradu nema saglasnosti nadležnih 5
Srđan Nedeljković/Foto: N. Kovačević

On je objasnio da su članovi udruženja i poštovaoci lika i dela Radomira Antića, pre izrade prvog murala, „dobili saglasnost velikog broja stanara te zgrade da na njenom zidu mogu da izrade mural“, ali da ne zna da li su članovi tog udruženja tada tražili saglasnost kraljevačkog Zavoda.

Uz isticanje da je „Radomir Antić proneo ime Užica i Srbije širom sveta, da njegovo ime nose gradski stadion i Međunarodni dečji fudbalski turnir u gradu“, Nedeljković smatra da „muralu jeste mesto na kome se sada nalazi, u blizini Gradske kafane u kojoj je Antić često provodio vreme sa prijateljima“.

„Takvo rešenje podržava i mnogo ljudi na društvenim mrežama“, kazao je za Danas Nedeljković.

Stav arhitekte

Ivan Petronijević, arhitekta iz Užica, navodi da „grad treba da iskazuje poštovanje znamenitim Užičanima, kakav je i Radimir Antić, kako bi nove generacije negovale sećanje na njih, ali da za to treba da se pronađe prigodnija lokacija od Trga partizana“.

Da li je mural sa likom Radomira Antića u Užicu na pravom mestu i zašto za njegovu izradu nema saglasnosti nadležnih 6
Ivan Petronijević/Foto: N. Kovačević

„To bi trebalo da bude ambijentalna celina, poput manjeg parka, gde bi bile biste velikana koji su dali veliki doprinos užičkom sportu“, naveo je Petronijević za Danas i dodao da bi za to mogao da posluži prostor ispred gradskog stadiona.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari