Da li je na pomolu raskol u Uniji sindikata prosvetnih radnika? 1Foto: Medija centar

Jasna Janković, doskorašnja predsednica Unije sindikata prosvetih radnika Srbije i Milan Jevtić, član Predsedništva USPRS su kandidati za novog predsednika tog sindikata, a njih će birati delegati na Skupštini koja se održava 15. juna u Čačku.

Višemesečne podele u delu ovog sindikata o kojima „zaraćene“ struje nisu želele ranije da govore, kulminirale su objavljivanjem anonimnog pisma koju je potpisala „grupa zabrinutih članova Unije“, a u kome se iznosi niz optužbi na račun Jasne Janković i njenih najbližih saradnika.

U pismu se, između ostalog, navodi da su članovi Predsedništva prethodnih meseci obišli više gradova u Srbiji, sa ciljem lobiranja za Jasnu Janković i istovremeno diskreditovanjem protivkandidata Milana Jevtića. U tim razgovorima, kako se navodi, išlo se čak dotle da su predsednicima sindikata govorili da će USPRS biti uništena ukoliko Milan Jevtić postane predsednik.

Pored optužbi da su isključivali nepodobne članove koji su ih kritikovali, aktuelnom rukovodstvu se spočitava i da je preduzelo niz „predizbornih aktivnosti“ kako bi se obezbedila većina glasova na predstojećoj Skupštini. Kao primer se pominje odluka Odbora za statutarna pitanja i žalbe da se odbori sa manje od 400 članova ne mogu udruživati radi dobijanja prava na delegata za Skupštinu.

Na taj način je pravo na delegate izgubilo preko 30 od 55 odbora, što znači da svoje predstavnike na Skupštini neće imati preko 8.000, od ukupno 25.000 članova USPRS. Janković se zamera i što je zbog sukoba sa beogradskim odborom napravila paralelnu gradsku organizaciju.

„Kako stvari stoje, Skupština u Čačku će imati za 20 odsto manje delegata, nego prethodna. Posmatraču sa strane to može da izgleda čudno i neobjašnjivo, s obzirom na to da se broj članova USPRS u međuvremenu povećao. Međutim, sada je poželjno da broj delegata bude manji, i da trećina članova USPRS nema svoje predstavnike na izbornoj Skupštini. Cilj je da se fingiraju izbori, i izabere staro-novo rukovodstvo. Naravno, bez Milana Jevtića koji se drznuo da se uopšte i kandiduje, i koji je vrlo često bio kritički nastrojen prema odlukama Predsedništva“, navodi se u pismu.

Jasna Janković za Danas kaže da se ne bavi anonimnim dopisima i da nijednu osobu nikada nije diskreditovala, pa ni protivkandidata na predstojećim izborima. Dodaje da je u prethodne četiri godine mnogo radila i da se nije bavila time „ko šta kaže već ko je šta uradio“. Kaže i da o njenom radu najbolje govore dela, a pojavljivanje pomenutog pisma uoči izbora prokomentarisla je rečima da „očito nekome smeta“.

Na pitanje o sukobu unutar beogradskog odbora Unije, Janković odgovara da problemi u toj organizaciji postoje 20 godina i da novi odbor nije napravila ona već deo nezadovoljnih članova koji „nije mogao da podnese nerad“. Napominje i da taj odbor nije registrovala ona nego Ministarstvo rada. Postojanje paralelnih odbora u Beogradu za nju nije sporno, jer, kako kaže, postoje različiti modeli organizacije i pokušava se da se nađe najbolji. A najbolji će, dodaje, biti kada članovi iz beogradskih škola izađu na proteste.

Milan Jevtić za Danas kaže da je izostao sa nekih tribina u kojima su učestvovali ostali članovi Predsedništva USPRS i da ne zna šta se na njima govorilo, kao i da njemu niko u lice nije rekao ono što se pominje u pismu. Ističe da je sa Jasnom Janković i njenim najbližim saradnicima imao dobru saradnju u prve dve, tri godine mandata, ali da se otvoreno protivio isključenju nekih članova beogradskog odbora Unije, kao i da je imao primedbe na račun rada rukovodstva Unije, ali ne u smislu da ništa nije dobro već da neke stvari mogu da se urade bolje. Jevtić kaže da mu je žao što su se predstojeći izbori pretvorili u referendumsku atmosferu opredeljivanja za ličnosti, umesto za programe rada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari