Da li je na pomolu rešenje za studente koji su dobili duple stipendije: Šta o tome kažu u Ministarstvu prosvete? 1Foto: Filološki fakultet

Rešenje za studente koji su dobili stipendije Ministarstva prosvete, a nalaze se i na rang-listi dobitnika stipendija Fonda za mlade talente „Dositeja“ trebalo bi da bude poznato sutra, nezvanično saznaje Danas.

Iz Fonda za mlade talente koji radi u okviru Ministarstva nauke, tehnološkog razvoja i inovacija, drugi dan zaredom nisu odgovorili na pitanja Danasa šta će biti sa stipendistima, dok iz Ministarstva prosvete poručuju da „traže najbolje rešenje u interesu studenata“.

Problem je, podsetimo, nastao kada je Državna revizorska institucija (DRI) otkrila da jedan broj studenata prima duple stipendije, iako na to nema pravo, zbog čega je Ministarstvo prosvete pre nekoliko dana obavestilo studente koji su primali stipendiju tog ministarstva za školsku 2022/23. godinu da vrate novac ukoliko su dobili i stipendiju Fonda za mlade talente, takođe za tekuću školsku godinu.

– Student je, prema ugovoru, dužan da u roku od 30 dana, od dana potpisivanja drugog ugovora, vrati primljena sredstva na račun budžeta Republike Srbije. Ministarstvo prosvete i Minstarstvo nauke će svakako preduzeti sve aktivnosti u cilju prevazilaženja izazova koji je nastupio, u najboljem interesu studenata i o tome ih blagovremeno obavestiti – odgovaraju iz Ministarstva prosvete na pitanje Danasa u kom roku studenti treba da vrate novac i na koji način će ga Ministarstvo prosvete potraživati ako oni to ne učine.

Iz Ministarstva kažu da je lista za dobitnika „Dositeje“ nedavno objavljena i da predstoji potpisivanje ugovora sa studentima, te će akademci koji su dobili stipendije oba ministarstva tek odlučiti koju će prihvatiti.

– U odnosu na broj studenata koji Ministarstvo prosvete stipendira na godišnjem nivou, a koji iznosi više od 9.000 studenata, procene su da je broj ovih studenata mali – kažu u Ministarstvu prosvete, ali bez preciziranja o kom broju dobitnika duplih stipendija je reč.

Procene su da se u ovoj situaciji nalazi oko 1.000 studenata, ako je suditi prema nalazu DRI, koji je utvrdio da su tokom tri školske godine, 2018/19, 2019/20. i 2020/21. ukupno 3.371 student dobio stipendije oba ministarstva za istu školsku godinu.

Stipendija Ministarstva prosvete iznosi 13.000 dinara i isplaćuje se u 10 rata. U junu je isplaćena deveta rata, a isplata poslednje je planirana u julu.

Ovo ministarstvo dodeljuje i stipendije za izuzetno nadarene studente u mesečnom iznosu od 24.000 dinara za osnovne i master studije, a one se isplaćuju u 12 rata. U junu je isplaćena deveta, rata dok su tri preostale planirane takođe za jul, navode iz Ministarstva.

Na pitanje da li student može da odustane od „Dositeje“ kako ne bi vraćao novac koji je već dobio iz Ministarstva prosvete, odgovaraju da sam student odlučuje za koju stipendiju se opredeljuje.

– Student ima pravo da se prijavi na više konkursa, ali može da prima samo jednu stipendiju iz budžeta Republike Srbije u istoj školskoj godini. U ugovoru koji su studenti potpisali sa Ministarstvom prosvete jasno je naznačena ova obaveza. Ona je naznačena u u Zakonu o studentskom standard, Pravilniku o učeničkim i studentskim kreditima i stipendijama i konkursu za dodelu stipendija. Takođe je i za stipendiju „Dositeja“ postoji ovakav član u ugovoru koji potpisuju – navode iz Ministarstva prosvete.

Na pitanje jesu li među dobitnicima stipendija koje oni obezbeđuju i studenti koji su ovakvu vrstu pomoći dobili od opština i gradova u kojima imaju prebivalište, odgovaraju da „Ministarstvo prosvete kontunuirano tokom godine isključuje sa isplate studente koji jave da su se opredelili za neku drugu stipendiju, kao i studente na osnovu primljenih validnih dokumenata o prijemu drugih stipendija, na primer Grada Beograda ili određene lokalne samouprave.

Iz Ministarstva prosvete najavljuju da će nastojati da unaprede sistem i sinhronizuju aktivnosti na realizaciji konkursa za dodelu stipendija u najboljem interesu studenata. Kako nezvanično saznajemo, naredni konkurs za stipendije Fonda za mlade talente biće raspisan na jesen, odnosno u istom periodu kao i konkurs Ministarstva prosvete, kako bi se izbegla praksa da isti studenti primaju duple stipendije.

Šta je preporučio revizor?

– DRI je sproveo nadzor o svrsishodnosti stipendija i preporuke koje su dali odnose se na unapređivanje procesa dodele stipendija i kontrole. Stoga je Ministarstvo prosvete postupilo prema Izveštaju o reviziji svrsishodnosti poslovanja kojim se “preporučuje ministarstvu nadležnom za prosvete da ubuduće preduzima neophodne mere, u skladu sa ugovorima o studentskim stipendijama, u vezi sa povraćajem isplaćenih sredstava po osnovu studentske stipendije, kada student istovremeno prima stipendiju po drugom osnovu iz budžeta Republike Srbije”. Preporuke DRI su obavezujuće za Ministarstvo i u cilju su unapređivanja sistema za dodelu stipendija, jer cilj države jeste da ovom vrstom podrške obuhvati što veći broj studenata – poručuju iz prosvetnog vrha.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari