Da li je pandemija promenila pogled na starost i starenje? 1Foto: Pixabay/ congerdesign

Povodom Međunarodnog dana starijih, 1. oktobra, koji se ove godine obeležava po 30. put i to u jeku globalne pandemije, u Botaničkoj bašti Crveni krst Srbije i Populacioni fond Ujedinjenih nacija (UNFPA) organizovaće u 13 časova panel- diskusiju na temu „Da li je pandemija promenila pogled na starost i starenje?“.

Poznato je da je rizik od obolevanja među starijim osobama viši nego u opštoj populaciji, ali s druge strane, stariji su najraznovrsnija, najviše heterogena grupa od svih uzrasnih grupa u stanovništvu da nikakvo uopštavanje ne odgovara realnosti.

Kako navode u saopštenju, panel-diskusija je prilika da predstavnici starijih osoba prikažu i objasne da li se i na koji način njihov život promenio tokom pandemije.

„U diskusiji će biti reči o svakodnevnim preprekama i problemima, ali pozitivnim iskustvima i preporukama za unapređenje kvaliteta života svih, a ne samo starijih osoba. Diskusija će se baviti i prepoznavanjem vlastite odgovornosti u zaštiti zdravlja i važnošću promovisanja zdravog starenja kroz ceo životni ciklus“, navode u zajedničkom zaopštenju Crveni krst Srbije i Populacioni fond UN u Srbiji (UNFPA).

Učesnici diskusije će biti: Danica Šmic iz Beograda, koja će govoriti o volontiranju tokom pandemije, Miroslava Matić iz Kragujevca, koja će govoriti o digitalnoj uključenosti starijih, dr Radmila Damjanović iz Kruševca, koja će govoriti na temu ejdžizma i pandemije, i dr Milan Zobenica iz Sombora sa temom Pristup uslugama u doba pandemije. Nataša Todorović, stručna saradnica Crvenog krsta Srbije, biće moderatorka diskusije i predstaviti izveštaj UNFPA „Starije osobe i kovid 19“.

Zbog poštovanja epidemioloških mera, broj učesnika skupa u Botaničkoj bašti biće ograničen. Svi zainteresovani koji nisu u mogućnosti da dođu do Botaničke bašte će moći da prate panel-diskusiju preko UNFPA Fejsbuk stranice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari