Da li je politika umešala prste u posao Deda Mraza u Šapcu 1Foto: Grad Šabac

Pojedini mališani u Šapcu dobili su novogodišne paketiće od grada, dok su druga deca ostala bez njih, kažu u Gradskom odboru Pokreta obnove Kraljevine Srbije (POKS), tvrdeći da mnogi roditelji nisu ni bili obavešteni o njihvoj podeli.

Povodom predstojećih novogodišnjih i božićnih praznika, gradonačelnik Šapca Aleksandar Pajić sa saradnicma, uručio je više od 300 paketića, deci uzrasta do petog razreda, koji žive u šabačkoj Mesnoj zajednici Bair.

On je tom prilikom rekao da je grad Šabac obezbedio novogodišnje paketiće za preko osam hiljada mališana, iz svih mesnih zajednica na teritoriji grada.

Pokret obnove kraljevine Srbije Šabac, međutim, tvrdi da to nije tačno, i da se paketići ne uručuju svoj deci, već de se to radi po političkoj liniji.

U POKS ističu da nije poznato ko je odlučivao o kriterijumima i da mnogi roditelji i mališani nisu ni bili obavešteni o mestu i vremenu njihove podele.

– Paketići, ma koliko da ih je, kupljeni su iz budžeta, od novca građana Šapca, koji svojim radom, trudom i svakodnevnim naporom, u zemlji bez prava radnika, taj budžet pune, kaže Božidar Katić, predsednik Gradskog odbora POKS Šabac.

Ističe da je ideja da sva deca dobiju paketiće, dobra, i da kao takva treba da zaživi u svakoj lokalnoj zajednici.

– Na nama je da se postaramo da ta inicijativa ne bude okaljana i zloupotrebljena. Paketiće, nije gradonačelnik platio svojim novcem, već je odlučio da naš novac uloži u njih, podseća on.

POKS Šabac u svom saopštenju pita nadležne, da li je kritrijum bio da paketiće dobiju mališani iz osetljivih društvenih grupa ili deca koja primaju dečiji dodatak.

–  Ako je tako, zar je moguće da u “Gradu budućnosti”, živi više od 8.000 socijalno ugrožene dece? Ili su to paketići za sve mališane ovog grada? Ili je Srpska napredna stranka pakete podelila samo “svojoj” deci iz pojedinih mesnih zajednica, pita Katić.

Smatra da način na koji je ova inicijativa realizovana, pokazuje bahatost, osionost i diskriminaciju lokalne vlasti u Šapcu.

–  Podela na “našu” i “njihovu” decu je ružna, nedopustiva i u krajnjoj liniji zabranjena, ističe Katić.

Zato će, kako kaže, Gradski odbor Pokreta obnove Kraljevine Srbije Šabac, tražiti istragu nadležnih.

– Pozivamo Državnog revizora i Više javno tužilaštvo, da utvrde, da li je postupak nabavke i podele paketića u Šapcu obavljen u skladu sa zakonom i da li je bilo zloupotreba? Pozivamo i Poverenika za zaštitu ravnopravnosti da utvrdi, da li je poštovana ravnopravnost, odnosno, da li je bilo diskriminacije dece u ovom slučaju, kaže se u saopštenju Gradskog odbora Pokreta obnove Kraljevine Srbije Šabac.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari