Da li je solarijum adekvatan i bezbedan način da pripremite kožu za letovanje? 1Jedan od subotičkih solarijuma, foto: Natalija Jakovljević

Pre 20 godina solarijum je bio znatno štetniji za kožu nego što je to danas. Sada postoje evropski standardi koji propisuju kakve lampe se mogu koristiti, a da imaju minimalno zračenje koje može biti štetno za našu kožu, kaže za Danas jedan od vlasnika subotičkih solarijuma Sabolč Đember.

Danas, kada imamo tropske vreline, veoma je opasno biti i na suncu. Mnoge dame su se zbog toga odlučile da postepeno i bezbedno pripreme kožu za sunce i za letovanje, kako ne bi izgorele, „preventivnim“ odlaskom u solarijum.

„Mi treba da prihvatimo da je pre 12 godina u Evropskoj uniji propisan evropski standard za lampe u solarijumu, što znači da se štetno UVB zračenje, zrak koji prži, pecka, pravi opekotinu na koži, smanji na minimum. I te lampe imaju dubinski efekat na kožu, i one su bezbednija varijanta sunčanja u solarijumu“, kaže Đember.

On je upozorio da u Srbiji na puno mesta još koriste te staromodne lampe, koje i prže i prave opekotine na koži, ako se koža preforsira.

Da li je solarijum adekvatan i bezbedan način da pripremite kožu za letovanje? 2
Sabolč Đember, foto: Natalija Jakovljević

“Tehnika napreduje, a o tome brinu i inženjerske grupe u ovim fabrikama koje prave solarijum lampe. Svake godine gledaju da taj intenzitet bude sve veći i veći za tamnjenje kože, ali sve manje i manje štetan za našu kožu“, objašnjava Đember.

Poručuje da, kao i za sve ostalo u životu, da se i u solarijumu sunčanje bude umereno.

„Kada neko uđe, mi već vidimo u startu kakav tip kože ima. U jedan takav salon kada uđeš, koji stavlja fokus na solarijume, zaposleni moraju da imaju dovoljno znanja da mogu da preporuče koliko da se ide i koliko je potrebno da se koža pripremi. To je standard, pet – šest puta da se ode u solarijum pre letovanja, pre bazena, pre nego što se legne u dvorište, pored bazena na sunce, da bi se napravila adekvatna podloga za sunčanje“, navodi Đember.

Dodaje da je takva podloga dovoljna da ne izazove neželjene reakcije, da se ne izgori na suncu, što onda može da izazove probleme na koži.

Da li je solarijum adekvatan i bezbedan način da pripremite kožu za letovanje? 3
Foto: Natalija Jakovljević

On upozorava da 30 puta veće UVB zračenje ima sunce nego ove solarijum lampe.

„Ove naše solarijum lampe imaju indeks UVB zračenja 0,3, dok sunce leti i 7, 8 i do 10. Potrebno je i to malo UVB zraka da ostane, zato što oni pokreću proizvodnju vitamina D“, ocenjuje.

Prema njegovim rečima, svaka solarijum lampa ima i UVA zračenje, što su duži zraci, koji ulaze u dublje slojeve kože i tamo pokreću proizvodnju melanina, zbog koje dolazi do prave duboke dugotrajne boje.

Napominje da bi i u solarijumu trebalo da se koriste specijalne kreme za sunčanje.

„Zato što ti takozvani bronzani aktivatori, kreme koje su namenjen baš za solarijum, ubrzavaju proizvodnju melanina, brže tamni koža, duže ostaje boja i plus hidrira kožu, a hidrirana koža bolje crni nego suva koža – to svi znamo. Zbog toga kreme puno pomažu, ali ljudi često ne kupuju kreme zato što misle da je solarijum skup i još za kremu treba 100-200 dinara dati, to im je jako skupo. Ali ne razmišljaju o tome da kada bi koristili kremu, mnogo manje bi trebalo da dolaze u solarijum za isti efekat, jer bi brže dobili željenu boju“, objašnjava Đember.

Da li je solarijum adekvatan i bezbedan način da pripremite kožu za letovanje? 4
Foto: Natalija Jakovljević

Mušterije u 90 odsto slučajeva slušaju savete vlasnika i radnika u ovom subotičkom solarijumu.

“Mi smo tu da svakome damo savet, ali ima i onih koji neće da saslušaju savete, nego rade svojevoljno. Oni koji obraćaju pažnju na savete, oni dobro prođu, a oni koji ne saslušaju, kasnije se bore sa neželjenim efektima prekomernog sunčanja“, zaključuje naš sagovornik.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari