Da li je vlada "kleknula" pred Gašićem? 1Saradnja: Aleksandar Vučić i Bratislav Gašić Foto:Instagram/ Buducnostsrbijeav (Arhiva)

Poverenica za zaštitu rodne ravnopravnosti Brankica Janković izjavila je za Danas da se novi ministar policije Bratislav Gašić pre sedam godina iskreno izvinio zbog seksističkog komentara upućenog novinarki, te da je poučen greškom, spreman da kao novoizabrani član Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost da istinski doprinos unapređenju rodne ravnopravnosti.

Sa druge strane, feminističke organizacije i brojne javne ličnosti osuđuju odluku Vlade Srbije da imenuje Gašića za člana vladinog tela nadležnog za poboljšanje rodne ravnopravnosti.

Do objavljivanja ovog teksta Bratislav Gašić nije odgovorio na pitanje Danasa o planovima na novoj funkciji.

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković ističe da Bratislav Gašić nije jedini koji je pravio greške u pogledu poštovanja prava na ravnopravnost i da se nada da „ćemo svi zajedno graditi društvo koje neće tolerisati nijedan oblik diskriminacije“.

– Nakon upozorenja za javnost koje sam izdala 2015. godine ministar Gašić se izvinio i bio je smenjen sa mesta ministra odbrane. Verujem da je to izvinjenje bilo iskreno i da je gospodin Gašić na pravi način razumeo težinu nedopustivih i seksističkih reči koje je tada izgovorio i da je, upravo poučen greškom, spreman da iskoristi ovu priliku da istinski da doprinos unapređenju rodne ravnopravnosti, kaže Janković.

S druge strane, Tanja Ignjatović iz Autonomnog ženskog centra kaže za Danas da je članstvo Bratislava Gašića u Koordinacionom telu za rodnu ravnopravnost „još jedan u nizu grubih načina izrugavanja ženama u Srbiji“.

– To je na liniji orkestriranih nastojanja da se različitim merama, kao i nečinjenjem, ograniče ili umanje dostignuta prava žena. Mnogo je primera za to, od neusvajanja zakona, loših zakonskih rešenja, nedostatka njihove primene, nedostatka mera i sredstava usmerenih na stvarne potrebe i probleme žena, davanja javnih sredstava partijskim organizacijama i učiniocima nasilja da pružaju uslugu SOS podrške žrtvama nasilja, stalnog napada na pravo na abortus, priča Ignjatović.

Pored toga, sagovornica Danasa navodi da se prava žena ograničavaju i „čišćenjem“ svih sadržaja koji pominju rod u udžbenicima biologije, najavom da će to biti učinjeno i u drugim školskim predmetima i udžbenicima, kao i samovoljnim iniciranjem izmene kazni za silovanje, kako kaže, bez izmene definicije dela i uslova koji ohrabruju žrtve da prijave takvo nasilje i ostanu u krivičnom postupku.

– Objektivizacija žena prisutna je na svakom mestu, uključujući vladu i Narodnu skupštinu, ali i otvoreni seksizam i mizoginija u prorežimskim medijima… To je stvarna slika rodne ravnopravnosti u Srbiji, zaključuje Ignjatović.

Vesna Stanojević, koordinatorka Sigurne kuće, kaže za naš list da Gašiću na novoj funkciji u Koordinacionom telu za rodnu ravnopravnost nije mesto.

– Ni Zorana Mihajlović tu nikada nije pripadala, to je bio njen hir. Predsednik (Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost – prim. aut.) je trebalo da bude neko čije ministarstvo ima veze sa rodnom ravnopravnošću, kaže Stanojević.

Dojučerašnja predsednica Koordinacionog tela Zorana Mihajlović nije odgovorila na pitanja Danasa o imenovanju Bratislava Gašića u to telo.

Članica Ženske solidarnosti Jelena Riznić na protestu u organizaciji ovog neformalnog feminističkog kolektiva ispred redakcije Informera osudila je postavljanje Gašića na čelo MUP-a i u Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost i podsetila okupljene na njegov sporni komentar iz 2015. godine.

– Aleksandar Vučić govori da će biti oštrijih kazni za nasilnike, a onda nasilnike postavlja na čelo ministarstva koje treba da štiti žene, izjavila je Riznić.

Vesna Rakić Vodinelić, profesorka prava u penziji, izjavila je za N1 da „voli ministre koji lako metanišu gazdi! A još više volim predsednika Republike i premijerku koji tako lako ponižavaju građane i građanke ove zemlje“.

– To je ruganje, ništa drugo nego ruganje, da Bratislav Gašić bude član Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost, izjavila je Rakićž Vodinelić.

Gojković na čelu tela za rodnu ravnopravnost

Ministarka kulture Maja Gojković zamenila je Zoranu Mihajlović na mestu predsednice Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost, saopštila je juče Vlada Srbije. Pored Gašića, u Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost imenovani su i ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Tomislav Žigmanov, ministarka za brigu u porodici i demografiju Darija Kisić Tepavčević, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković, ministarka pravde Maja Popović, ministarka za evropske integracije Tanja Miščević, pomoćnik generalnog sekretara za planiranje, nadzor, koordinaciju politika i poslove u vezi sa procesom integracije u Evropsku uniju Saša Mirković i predsednik Političkog saveta vlade za sprovođenje Rezolucije Saveta bezbednosti 1325.

Ovaj tekst je nastao u okviru projekta „Danasova škola novinarstva“ koji se sufinansira sredstvima iz budžeta Republike Srbije, Ministarstva za kulturu i informisanje.

Da li je vlada "kleknula" pred Gašićem? 2

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari