Da li je vlast lažirala anketu o izmeštanju starog Savskog mosta? 1Foto: Aleksandar Roknić

Poslednje izjašnjavanje građana, i jedino za koje javnost zna, o budućnosti starog Savskog mosta, počelo je u petak protekle sedmice na portalu grada Beograda.

Jasno je da su gradske vlasti odlučile da most uklone po svaku cenu, jer u pomenutoj anketi nude se samo dve, po mnogima sporne opcije, od kojih nijedna ne uključuje ostanak mosta tamo gde jeste.

Međutim, gradski čelnici predstavili su te ideje kao želje građana, kada je zamenik gradonačelnika Goran Vesić još 7. oktobra, u televizijskom gostovanju rekao da su „građani u anketi ponudili bolje rešenje“, da most postane instalacija u parku Ušće, iako je javno izjašnjavanje građana organizovana tek prekjuče.

Na ovu nelogičnost reagovali su i građani koji su pitanje postavili Beokom servisu, a dobili odgovor da je izjašnjavanje organizovano u julu 2017, preko njihove aplikacije.

Pre dve godine, međutim, o tome još nije bilo ni reči, a tek početkom avgusta ove godine gradski urbanista najavljuje da će građani u septembru biti pitani o sudbini Savskog mosta i još dva projekta.

Međutim, gradskoj vlasti nije stalo samo da se most svakako izmesti, već sve ukazuje i na to da je za planove Grada veoma bitno da most ipak završi u parku, uz „kulturne i zabavne sadržaje“, kafiće i restorane u njegovom podnožju.

Sada, kada je anketa konačno zaista raspisana, javljaju nam se čitaoci koji su pratili glasanje, sa ozbiljnim sumnjama da se izjašnjavanje „namešta“. Kako su naveli, do vikenda, na glasanju je vodila druga opcija, koja ne ide u prilog gradskoj vlasti.

Do noći između subote i nedelje, kada je broj glasova naglo počeo da raste za prvu opciju, koju Grad pokušava da progura već mesecima. Kako je navedeno, u kratkom rasponu vremena, na portal je stigao veliki broj glasova za opciju 1, tako da je po jedan glas stizao na 10 sekundi, dok to rešenje nije prešlo u vođstvo sa nekoliko stotina glasova.

„Kao da je u toku bio hakerski napad ili da se glasalo organizovano sa jednog mesta“, napisali su nam čitaoci. U ponedeljak se oglasio i gradski urbanista Marko Stojčić, sa podatkom da je na portalu Grada tokom vikenda glasalo čak 4.000 ljudi.

Šef odborničke grupe SzS u Skupštini Beograda Nikola Jovanović glasanje na internetu smatra „farsom“, koja nema nikakve veze sa mišljenjem i stvarnim željama građana, a kojom gradska vlast želi da se sakrije iza navodne želje građana.

– To glasanje je očigledna farsa i sprdanje sa demokratijom i građanima. Postavljena su dva pitanja za navodne dve opcije koje su zapravo jedna ista opcija – da se most poruši i njegovi delovi recikliraju, odnosno upotrebe na nekom drugom mestu. A većina građana zapravo želi da se most ne ruši, a te opcije nema, navodi Jovanović.

On pita ko kontroliše taj svojevrsni „referendum“ i konstatuje da bi trebalo da postoji neka vrsta izborne komisije, nezavisnog, neutralnog tela koje kontroliše proces glasanja i utvrđivanje rezultata.

– Bez toga, gradske vlasti mogu da objave da je rezultat bilo kakav, mogu da ga izmisle (a oni su osvedočeni lažovi) i niko to ne može da proveri. Pa čak i da ne izmisle rezultat, poznato je da SNS ima armiju botova, da imaju softvere koji automatizuju proces glasanja sa lažnih IP adresa. Glasanje preko sajta ne garantuje da isto lice ne glasa više puta, ne garantuje čak ni odakle se glasa, može se glasati iz Dubaija ili Turske, na primer. Čitava ta farsa nema nikakve veze sa mišljenjem i stvarnim željama građana, jasno je da će oni probati da urade onako kako želi Vučić, navodi Jovanović.

Prema rečima narodnog poslanika DS Balše Božovića, gradskoj vlasti treba most koji će „služiti isključivo vlasnicima stanova Beograda na vodi“, a ne Beograđanima.

– Oni umesto starog Savskog mosta, jednog od najlepših u Beogradu, žele da naprave privatni most za njihovu finansijsku elitu koja je jedina imala novca da kupi stanove preskupog i tužnog projekta Beograd na vodi. Sa druge strane, stavljati most u park je besmisleno isto koliko bi bilo i praviti teren za golf na aerodromskoj pisti. Ali nekada mi se čini da naprednjaci žele da izguraju svoje gluposti po cenu da ispadnu najsmešniji na svetu. Tako je i sa glasanjem na lažnoj anketi. Ušli su u pogrešan voz i sada punim gasom idu do kraja, ali ne razumeju da je svaka stanica pogrešna i da neće stići na željeni cilj, navodi Božović i zaključuje da će ih „građani kazniti zbog toga“.

Na Beobuild portalu rezultati drugačiji

Prema glasanju koje je organizovao stručni portal Beobuild, građani očito imaju drugačije ideje gde bi mogao da se izmesti stari Savski most. Najviše čitalaca, njih 37 odsto, smatra da mostom treba povezati Blok 70 sa Adom Ciganlijom, dok je nešto manje građana, 33 odsto njih, glasalo da most treba pokloniti nekoj drugoj opštini u Srbiji kojoj je potrebniji. Za opciju da most poveže Veliko ratno ostrvo sa Zemunom glasalo je 13 odsto čitalaca, ideju da bude izmešten na neku drugu lokaciju u gradu podržava tek 9 odsto ispitanika, četiri odsto njih smatra da most treba da ide „u staro gvožđe“, dok je tri odsto neodlučno. Ni u ovom izjašnjavanju nije ponuđena opcija da most ostane na mestu na kom je sada, pretpostavlja se iz želje da uporedo prati rezultate gradske ankete.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari