Da li je vojska polagala vence na spomenik Draži Mihailoviću?

Kontroverze povodom fotografije pripadnika Vojske Srbije na Ravnoj gori

Ostavite komentar


  1. I onda se čudimo zašto Hrvati slave svoje ustaše? Pa ni naše novokomponovne demokrate, inače uglavnom potomci partizana i komunista, veličanjima četništva, ništa nisu bolje od Hrvata“!

    1. Potomci partizana i komunista sigurno ne odaju počast ratnim zločincima. Pre će biti da to čine ‘Stari Beogradjani’.

    2. МИ СРБИ СМО ЈЕДИНСТВЕНИ И У ПОГЛЕДУ ОСЛОБОДИЛАЧКИХ ПОКРЕТА, ЗА РАЗЛИКУ ОД ДРУГИХ МИ СМО ИМАЛИ ДВА ОСЛОБОДИЛАЧКА ПОКРЕТА КОЈИ СУ ИМАЛИ ДВЕ ДИЈАМЕТРАЛНЕ ТАКТИКЕ РАТОВАЊА. ГРАЂАНСКИ РАТ, КОЈИ СЕ ПРИ ТОМЕ ВОДИО ЈЕ ИНИЦИРАН ИЗ ТАДАШЊИХ ЦЕНТАРА МОЋИ ЗАРАД СЛАБЉЕЊА АНТИФАШИСТИЧКЕ БОРБЕ. НО, КАКО ГОД БИЛО, ВЕЋИНОМ СРПСКИ НАРОД СА ПРОСТОРА ЈУГОСЛАВИЈЕ ЈЕ БИО НА СТРАНИ ПОБЕДНИКА! О НДХ-АЗИЈИ ЈЕ НЕПОТРЕБНО ИШТА ПРИЧАТИ ЈЕР БРОЈ ОД 700000 ПОБИЈЕНИХ МАХОМ: СРБА, ЈЕВРЕЈА И ЦИГАНА, А СПОРАДИЧНО И ПО КОГ ХРВАТА-СИМПАТИЗЕРА НОП-А, ЈЕ НЕОБОРИВА ЧИЊЕНИЦА!
      ВЕЛИЧАЈМО АНТИФАШИСТИЧКУ БОРБУ ДА НАМ СЕ ШТО ТАКО НЕ ДЕСИ УСКОРО!

    3. Hajde da budemo posteni pa da kazemo da cetnici nisu bili fasisti. Bili su prvi ustanici u porobljenoj Evropi. Moj otac je bio borac i komunista, tako da, ako sam zadojen, zadojen sam komunistickim tumacenjem NOB-a. Medjutim, kao zreo covek, na osnovu cinjenica i podataka koji su kasnije bili dostupni, uprkos ljubavi prema ocu morao sam da donosim i neke logicke zakljucke. „Drag mi je Platon ali mi je istina draza“. Ne sporim da je bilo cetnika saradnika okupatora, da je bilo zlocinaca koji su cinili zlocine, prvenstveno, nad gradjanima srpske nacionalnosti, ne sporim da su pojedini delovi cetnickih formacija sarafdjvali sa okupacionim trupama, posebno sa Italijanima u cilju zastite sroske populacije u Hrvstskoj i Bosni ali, cetnici su bili antifasisti i borci za slobodu svoje zemlje. Njihova mana je bila tipicna neorganizovanost i nesposobnost da se udruze ili pariraju komunistima, kojima je Jugoslavija, do pred sam rat bila „velikosrpska tvorevina i tamnica naroda“, koju je trebalo unistiti ali, kada su osetili da ce prevagnuti u unutrasnjoj borbi za vlast, onda su postali „jugosloveni“. i branioci te „tamnice“. Meni je samo nejasno ako su D. Mihailovic i njegovi cetnici bili saradnici okupatora zasto su se krili po sumama tokom rata?! Zasto je D. Mihailovic bio ucenjen na istu sumu kao i Josip Broz, i zasto se to posle rata krilo? Zasto su cetnici spasili preko 500 americkih pilota i pislali ih u SAD umesto u logore u Nemackoj. Ima mnogo zasto, zar ne? Cetnici kao zlocinci i saradnici okupstors su bili potrebni Hrvatima, kao poluga kojom ce se abolirati i umanjiti neverovatni ustaski zlocini pocinjeni nad Srbima.Eto, svi smo cinili zlocine, svi smo bili u NOB-u, pa je moglo da se nastavi sa bratstvom i jedinstvom sto je bila obicna demagogija namenjena Srbima. „Tamnica“ je konacno unistena ali, komunisticka indoktrinacija jos uvek vlada kod jednog dela gradjana Srbije.

  2. Када напишете Европа је јасна, одакле аутор црпи ту јасноћу. Европски историчари, научно штиво, да ли се на то мисли, чисто сумњам. Комунистичка пропаганда је изједначила усташе – фашисте и масовне убице са својим идеолошким непријатељима припадницима ЈВуО, законитим војним формацијама окупиране Краљевине Југославије. Тај стереотип држи многе у Србији, још увек.

    1. Stvar je sa Mihailovićem jasna svakome ko to želi, ali sam ipak proverio. Možete se uverili lično šta kažu o „Prvom gerilcu“ na Britanici i u Muzeju holokausta u Njujorku. Istina malo su ublažili priču ali u vezi Čičine kolaboracije nema nikakve sumnje.

    2. Cetnici nisu bili ni zakonita vojna formacija ni oslobodioci vec banditi , koljaci i verni saradnici fasistickih okupatora.
      Ako im je Vojska Srbije odala pocast onda je to velika sramota za ovu drzavu,a onaj ko je to naredio mora biti hitno smenjen sa funkcije.

      1. Komunistička propaganda je lažima trovala decenijama, vreme je da te laži zauvek odu u prošlost kao i komunizam, zlo jednako fašizmu. Živela Srbija, za čiju slobodu se borio i pukovnik Mihailović. Istorijska je laž izjednačavati četnike i ustaše, komunistima je ta jednkaost trebala da bi se što pre zaboravili zločini ustaša i opravdao ulazak ustaša u partizanske jedinice 1944. godine.

  3. Дража Михаиловић је био легални вођа антифашистичког покрета у поробљеној Југославији. И немојте износити произвољне констатације да је тај покрет осуђен у Европи. Наведите ко и где? Осуђен је од оних који су после рата напунили гробнице својим сународницима и неистомишљеницима. И данас га у Србији осуђују њихови следбеници по разним основама. Све их је мање, а биће их још мање. Хвала Богу српска војска је схватила какву је улогу имала у историји ратовања и ко јој треба да буду узори.

    1. Vidim, bilo se aktivno na časovima kod profesora Šešelja?
      U 21. veku iznositi ovakve nebuloze je samo znak zadrtog i tadojenog uma…
      Srami se čoveče…

  4. Po slici bih rekao da se ne proslavlja dan pobede nad fašizmom, već dan kvislinga i saradnika fašista i saradnika okupatora

  5. Да ји истина, да је Хитлер расписао потерницу за убиство ђенерала Михајиловића а да је председник Труман одликовао Ђенерала за допринос борби против фашизма. Да ли је истина да је Ђенерал изашао на Равну Гору много пре него што су комунисти, тек 7. јула подигли устанак.

    1. U kakvom si ti druže zbunu?!?!?!
      Da čovek ne poveruje…
      Nije bolest samo ono što boli…

  6. Drazin pokret nije bio antinacisticki. Prvo, treba razlikovati fasizam i nacizam.Prvim ratnim zlocinom nad drzavljanima Kraljevine Jugoslavije samo zato sto su druge vere i nacije vec na pocetku rata ovaj pokret je ppstao negacija Jugoslovemske vojske u otadzbini I direktno je radio protiv kralja Jugoslavije. Jedini integrativni, nadnacionalni antinacisticki pokret u Jugoslaviji je bio partizanski.

    1. U jednom se slazem sa vama a tto da je partizanski pokret bio nadnacionalni.7.jula u Beloj Crkvi Srbi je ubio Srbija i tako je poceo gradjanski nadnacionalni rat,gde je komunistima bilo bitno uzimanje vlasti a ne oslobadjanje Srbije od fasosta

  7. Ako ima I jedan cetnik da je okrenuo pusku prema Nemcu I ospalio jedan metak, treba mu priznati status borca protiv fasizma.Sumnjam da takvi postoje.

    1. Dragi moj gospodine Rašo, postoji mnogo četnika koji su se borili protiv fašizma, u tome i jeste problem ove dežave, njima se ne odaje pošta i ne pominju se. Desničari slave one druge koji su se borili sa Nemcima protiv partizana. Problem je u Srbiji sa kriterijuma. Inače, pop Vlada Zečević i komandant Krupanjskog vojnočetničkog odreda, četnički poručnik Ratko Martinović, do sredine 1942. godine nisu bili partizani nego četnici, oni su oslobodili Krupanj kada je ppuk. Misita oslobodio Loznocu. Problem je što su sva trojica, ta tri četnička komandanta, osuđeni od strane Mihailovića na smrt. pop Zečević i Martinović nisu ubijeni, ali nesretni Misita jeste. Ubio ga je Dražin čovek Lazar Hajduković u kafani, neposredno pred odlučujući napad na školu u Loznici gde su se utvrdili Nemci. Nije problem odavati počast četnicima koji su se borili protiv okupatora, nije problem hvaliti ni one koji su čekali da nas Englezi i Amerikanci oslobode, problem je slaviti genocid nad Muslimanima i ratne zločine protiv pripadnika NOP i članovima porodica, a to je upravo cilj srpske desnice. To je jedini četnički „antifašizam“. Drugi, podjednako važan problem je priča o pomirenju. Sa kim? Koljačima. Pomirenje je odavno izvršeno. Septembra 1944. godine je Petar II naredio pripadnicima JVuO da se stave pod komandu NOV. Oni koji nisu klali i ubijali civile su poslušali. Oni koji nisu su nastavili da kolju, sve do marta 1956. godine. Kakvo pomnirenje. Četnički komandant Vlada Zečević je bio minista unutrašnjih poslova Jugoslavije. Ratko Martinović je penzionisan u činu general potpukovnika. Časni oficiri Kraljevine Jugoslavije (kapetani 1941. godine), Arso Jovanović i Velimir Terzić su sve vreme rata bili načelnik vrhovnog štaba i pomoćnih načelnika vrhovnoh štapa NOV. To je naš problem. Ja kao antifašista nemam nikakav problem da se ppuk Veselinu Misiti svakog 9. maja položi venac na grob, ali koljačima?

      1. Isttina,Vlada Zecevic oslobodio Krupanj i posle toga stigla kaznena ekpedicija iz Bgd,pobila ljude,spalila Krupanj i ponovo usla sa svojom vojskom
        Draza poslao porulu Zecevicu da vise ne pripada cetnickom pokretu,smattrajuci ga odgovornim za besmislenu akciju „oslobadjanja“ koja je dovela do teske odmazde
        Draza je pre svega bio covek.Sto se ne bi moglo rwci za komuniste

    2. Zanimljivo je i ide u prilog istini da je Tito stalno tokom rata pokušavao da pridobije četnike za zajedničku borbu. Za jednog od glavnih govornika na proslavi godišnjece Oktobarske revolucije u oslobođenom Užicu novembra 1941. godine, određen je pomenuti poručnik Ratko Martinović. Govor je, u sred komunističkog užica, pred Titom, spontano završio sa „Neka živi kralj Petar II Karađorđević“.

    3. Projatelju, pa ti nista ne znaš. Čitaj i uči bar malo. Zarad istine.

  8. I SAD su bile jasne davanjem odlikovanja pukovniku Mihajlovicu za zasluge u II svetskom ratu,a to iako je nedvosmisleno niste naveli kao argument za i protiv,kao sto pravila Vase profesije nalazu.Valjda!

  9. Istina o drugom svetskom ratu u Srbiji nije crno-bela, kako je predstavljana 50 god. Ko veruje u komunisticku verziju tih dogadjaja stvarno se ne moze nazvati relevantnim sagovornikom.Sa druge strane idealizacija Cetnickog pokreta je takodje neozbiljna, ali Draza nikada ne moze biti izjednacen sa Ustasama i ostalim Kvinslizima…

  10. To bi bila sitnica u piredjenju da ih postrojava vulin i da na to pristaju. Na nesto prosto ne mozes pristajati

  11. Djeneral Dragoljub Draza Mihailovic ministar vojni i komandant Jugoslovenske vojske u otadzbini ( JVO ) nije bio izdajnik ni kvisling vec legalni vodja pokreta otpora u porobljenoj otadzbini. Sa tim se slazu brojni domaci i svetski istoricari. Zar bi jednog saradnika nacista i fasista Americki predsednik Hari Truman nakon zavrsetka drugog svetskog rata odlikovao sa najvecim americkim ordenom koji nije dodeljen ni jednom stranom drzavljaninu do tada. Zar bi Francuski predsednik general De Gol odbio da se sretne sa tadasnjim marsalom Josipom Brozom Titom, bas zbog zverskog komunisticko-boljsevickog nacina ubistva generala Mihajlovica inace njegovog druga sa Akademije u Sorboni. Bezbroj primera ima koji pokazuju da je Dragoljub Draza Mihailovic bio pre svega rodoljub i patriota koji se nije predao okupatoru i koji je do kraja svog zivota ostao u porobljenoj otadzbini kako pod nemackom tako i pod komunistickom okupacijom. Cica je za zivota bio legenda tako ce i doveka biti dok ce se mnogima koji su kobajagi bili „rodoljubi“ ime vremenom zatrti. Vojska i treba da oda pocast oficiru koji je casno sluzio svojoj otadzbini kao sto bi i ovi sadasnji to trebalo da urade, da im kao djeneralu Mihailovicu ZAKLETVA koju daju pri dobijanju cinova, bude svetinja.

  12. Tito.Gde je greška? Zar nije bio Austrijski kaplar u 1 svetskom ratu? Odi do muzeja u Becu ima ga.Zar nije navodno bio i iz Kumrovca?A tamo ga od starosedeoca niko ne poznaje. Usput nije ni znao da priča Srpskohrvatski jezik. Samo pitam za drugara?

    1. Miloš Crnjanski je bio austijski poručnik, portparol generala Franka tokom fašističkog napada na Špansku republiku 1936. godine, poznati srpski fašista zbog čega nije smeo da se vrati u Jugoslaviju jako dugo posle ww2. U austrougarskoj vojsci je bilo više Srba nego Hrvata i Muslimana.

  13. Чињенице су неумољиве – Тито и комунисти су прави и највећи издајници. Искористили су Немачке и усташке злочине да би покренули комунистичку револуцију. Стотине хиљада Срба али и других Југословена су изгинули само да би се разбојници уселили по туђим кућама на Дедињу. Осим тога, комунисти су Немцима на преговорима у Загребу 1943. истакли да су им четници највећи непријатељи, а не Немци. Никакав наводни Титов антифашизам неће спрати љагу са издаје.

    1. Čuj, „antifašiste“! Uz vetar i nasuprot sveta. Još nije svanulo u nekim zabitima.

  14. Pokret Dragoljuba Mihailovica je bio klasicna slabo centralizirana sumska banda koja je iskoristila haos rata i okupacije za krasti i klati. Ko i svaka banda, nudili su svoje usluge svakom ko je platio.

  15. Vodja “antifasisticke” gerile prvi digao ustanak protiv Nemaca, pred kraj rata odbio naredbu Kralja da se stavi pod komandu Tita, odmetnuo se, a vojska mu sramno pobegla sa saveznicima fasistima. Komunisti su mogli da ga likvidiraju prilikom hvatanja i zavrse stvar bez sudjenja. Inace, cudi da Draskovic, koji sebe predstavlja za “velikog” pobornika Srbije u Evropi, zastupa cetnistvo koje je antievropsko i u suprotnosti sa humanistickim idealima Evrope. Socijalisticka Jugoslavija je bila preteca EU, odnosno Evropska unija u malom.

  16. Draza Mihajlovic nije bio cetnik nego komandant Kraljeve Vojske u Otadzbini(Jugoslaviji).Nije mogao da ima stab u Hrvatskoj zbog Pavelica i ustasa.Nije mogao da bude u Beogradu zbog Ljotica i Nedica.Zato je bio u sumi.Prvi je napao nemacki Vermaht u slobodnoj Evropi.Prvi je imao slobodnu teritoriju.Komunisti su ga oklevetali zbog ideoloskih razloga-zbog Kraljevine.Onaj ko misli da je Draza Mihajlovic fasista isti taj misli da je Kralj Aleksandar saradnik Hitlera iako je bio prva fasisticka zrtva u Evropi.Ubijen u Marselju od ustaske ruke.Tada je presudjeno prvoj Jugoslaviji.To se nastavilo 90-godina.rezultate znamo.Danas su sahovnicari i UCK-hirurzi(moderni neo-fasisti)evropska elita koja predvodi „antifasisticku borbu“!!!

  17. Pita li se neko, zašto uopšte sme da postoji spomenik Draži u zemlji koja bi htela da se zove modernom i naprednom?
    Spomenik nekome ko je surađivao s Hitlerom, nekome ko je urnisao vlasiti narod..
    Srbijo, ima li ti spasa?
    Sad će me naravno udaviti s pričom o odlikovanjima, suradnji sa saveznicima i ostalim stvarima koje vade iz konteksta, ali morala sam da odreagujem…prosto jer ne mogu da verujem šta mi se sa zemljom dešava….

    1. Za vas je davljenje prica o odlikovanjima?To je vama kontekst?Ni ja ne mogu da verujem sta se desava zdravoj pameti rodjenjem dobijenoj u ovoj zemlji?

  18. Ta prica sa polaganjem venaca D.Mihajlovicu vise mi lici na PODMETACINU, nego na dobar vic. Valjda bi smene funkcionera trebalo da budu legalna, a ne tektonska pojava. Nikada se u VOJSCI kadrovska politika nije vodila na ovakav nacin, uz opasnost da se urusava i sama INSTITUCIJA. U vreme Jugoslavije generali su sa polozaja smenjivani dodavanjem zvezdica, prelaskom na nove duznosti i penzionisanjem. Kulturno se to saopstavalo u sturom saopstenju, bez uznemiravanja javnosti i narusavanja statusa oruzane sile zemlje. I tako je to trajalo sve do pre sest, sedam godina. Ali, od tada neko je resio da provuce kroz blato sve srpske svetinje: CRKVU, SANU, VOJSKU. Tako nesto tesko da je mogao smisliti neki nas covek i patriota. Pre ce biti da je ovakva praksa posledica delovanja NATO skoljki u Srbiji, koji imaju mnogo korisnih idiota medju ovdasnjim zivljem. Te stetocine , nas NEPRIJATELJ je postavio na znacajne polozaje u vlasti, pa ti isti njihovi AGENTI, a nasi FUNKCIONERI, odradjuju prljavi posao ne uzimajuci u obzir da time „seku granu“ na kojoj i sami sede. Na to upucuje i tajming kad je neko , tamo SPOLJA, resio da ljulja VOJSKU, bas uoci pocetka finalnih pregovora oko Kosmeta. Srpska pravoslavna crkva je taj vihor vec prosla, porucivsi glasno DA JE PROTIV OTUDJENJA KOSOVA I METOHIJE . Ostaje da se vidi kako ce vojska odoleti ovom zdruzenom napadu spolja i iznutra. Slicne podmetacije se mogu ocekivati i u SANU. Da je kojim slucajem Dobrica Cosic ziv MRZITELJI SRPSKOG NARODA , bi uveliko trubili o njegovoj krivici, pripisujuci mu cak i ono sto Cosic nikad nebi ni pomislio. Ovako, morace da PROIZVEDU NEKI DOGADJAJ, kako bi iz bitnih institucija uklonili svakoga ko se protivi SECESIJI KOSMETA. Resenje za ovako stetocinsku delatnost protiv teritorije, stanovnistva i drzave postoji i nalazi se u USTAVU SRBIJE. Pod uslovom da ima ko da to procita i PRIMENI.

    1. Кад рекосте подметачина, погледао сам фотографију пажљивије. Има на њој пар чудних детаља са правцем светла и перспективом па ме не би чудило да је направљена у фотошопу.

  19. Postovani komentatori, vec 30g. ispred nosa su vam politicari i tajkuni odneli radna mesta, izgubili teritorije a za uzvrat dobili izbeglice…vi raspravljate o onome sto je vise nepromenjivo, dok je ovo prvo i dalje aktuelno.

  20. Društvo u nesvesti, balkansko društvo. E, Balkane moj, izvoru negativne energije i raspojasanih divljih emocija.

  21. Ako nije bio kvisling i kolaboracionist kao Nedić ne znači da nije bio ratni zločinac!

  22. Да обавестим „новинара“: Дан победе над фашизмом славио се само у Русији. У „Европи“ на коју он мисли славило се нешто што они зову „Дан Европе“, што би било жалосно да није јадно. Шта та Европа мисли о било чему не би требало да за мислећу особу има било какав значај, чак и када би ауторова „сазнања“ о њиховој историографији била тачна. А питање четничког покрета и његових контроверзи свакако се не разрешава у новинама типа „Данаса“.

  23. Nista nije nepromenljivo sve dok je covek ZIV. Narocito vlast.

  24. Комунистичка партија Југославије одлучила на 4. Конгресу одржан у Дрездену 1928. да се ломи кичма српском народу и Српској православној цркви. У 1934. КПЈ подржава “Лички Устанак” (усташки) против “великосрпске хегемоније”. 1935., потписан је споразум сарадње КПЈ (Моша Пијаде) и усташке организације (др. Миле Будак). Април 6. 1941. КПЈ издаје Круни и Народ поштивајући споразум између Хитлера и Стаљина о ненападању. КПЈ, 7. јули 1941. диже револуцију за време окупације, и после кратког времена, улазе у борбу против Југославенске војске (четници). КПЈ, између 1943 и 1944 прима око 80.000 усташа у партизанским редовима и признато им чинови у потпуности…

    Министарству одбране, и свим државним институцијама Србије, требало би бити место сећање на победу савезника над тероризам баш на Равној гори, код Чичиног споменика, код првог герилца европе против Хитлера и нацизма и великог бранитеља државе и народа.

  25. Saka cast vojnicima i oficirima vojske Srbije sto su polozili venac na Ravnoj Gori u Srbiji su postojala dva antifasisticka pokreta i Srbija treba sa tim da se ponosi.Ja cekam dan kada ce nas glupi prestolonaslednik koji nemoze Srpski da nauci 27 godina otici na Ravnu Goru i poloziti venac.

Ostavite komentar


Društvo

UNS traži reakciju nadležnih na pretnje novinarima N1 9

UNS traži reakciju nadležnih na pretnje novinarima N1

Udruženje novinara Srbije (UNS) zatražilo je danas od nadležnih da otkriju i kazne odgovorne za pretnje upućene novinarima N1 posle objavljivanja teksta o boravku predsednika Srbije Aleksandra Vučića u SAD povodom sednice Saveta bezbednosti UN o Kosovu.

Naslovna strana

Naslovna strana za 26. april 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Antonela Riha, novinarka

I pre nego što sam se učlanila u Klub čitalaca Danasa kupovala sam jedino Danas.