Da li je vojska polagala vence na spomenik Draži Mihailoviću? 1Foto: Facebook

Dok se širom Evrope juče slavio Dan pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu, Srbija je otišla korak dalje pa je sem polaganja venaca na grobove oslobodilaca i pripadnika NOP-a, nekoliko dana ranije počast odata i vođi ravnogorskog pokreta Draži Mihailoviću.

Na fotografiji koja kruži društvenim mrežama, pripadnici VS su salutirali spomeniku pokojnom četniku. Kako nezvanično saznajemo, vojska je u gornjomilanovačku opštinu išla sa čak četiri autobusa, a nalog za odlazak potpisao je načelnik Generalštaba VS Ljubiša Diković.

Međutim, Ministarstvo odbrane juče je saopštilo da Vojska Srbije nije položila venac na bilo kom mestu koje nije obuhvaćeno planovima obeležavanja godišnjica i istorijskih događaja oslobodilačkih ratova Srbije, „pa tako ni na spomenik Draži Mihailoviću“. Na pitanja Danasa o spornoj fotografiji i eventualnoj zloupotrebi uniformi VS, ostali smo bez odgovora.

Predrag Bogićević, predsednik Saveza Ravnogorskih pokreta, ne sumnja da je fotografija autentična i kaže da je to samo jedna u nizu pozitivnih promena koje se dešavaju u Vojsci Srbije poslednjih mesec dana.

– Vrlo bitne stvari dešavaju se u vojnim krugovima. Vojska je prvobitno odala počast streljanim Ravnogorcima, a general-potpukovnik Simović je čak otpevao četničku pesmu i sve najbolje rekao o Dražinim pristalicama na Akademiji održanoj povodom obeležavanja Dana kopnene vojske, rekao je Bogićević za portal Glas zapadne Srbije. Vlasnik ovog portala Gvozden Nikolić veruje da su fotografije autentične.

– Naša redakcija je dobila četiri fotografije iz dva različita izvora, na kojima se vide pripadnici Vojske kako polažu vence na spomenik Draži Mihailoviću. Nije reč o fotomontaži, jedino ostavljam mogućnost da su neki obukli uniformu i lažno se predstavili – kaže Nikolić za Danas.

Istoričari u Srbiji nisu postigli konsenzus o ulozi ravnogorskog pokreta u Drugom svetskom ratu, ali Evropa je jasna – taj pokret nije bio antifašistički već je sarađivao sa nacističkom Nemačkom. Lider Dveri Boško Obradović ne misli tako, i smatra da je najnormalnije da naša vojska odaje počast Draži Mihailoviću.

– On je jedan od prvih boraca protiv fašizma u Evropi, te odavanjem počasti njemu negujemo srpsku vojničku antifašističku tradiciju – kaže Obradović za Danas.

Jučerašnji dan, koji čitava Evropa slavi kao Dan pobede nad fašizmom, obeležen je u Srbiji polaganjem venaca i u odavanju počasti antifašističkim borcima. Izaslanik predsednika Srbije i generalni sekretar Nikola Selaković položio je venac na Spomenik neznanom junaku na Avali, uz postrojenu gardu Vojske Srbije i najviše vojne počasti. Potom se upisao u spomen-knjigu, gde je izrazio zahvalnost onima „koji su pobedili najveću pošast u istoriji čovečanstva i svojim životima platili visoku cenu slobode“.

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić čestitao je građanima Srbije Dan pobede i Dan Evrope, uz poruku da je to dan kada se slavi pobeda nad fašizmom, dan koji će ostati simbol herojstva i jedinstva naroda u odbrani slobode i demokratije u celom svetu.

Drašković: Bio je komandant antifaštičke gerile

General Mihailović bio je komandant antifašističke gerile. On nije u okupiranoj zemlji pokretao komunističku revoluciju, izazivajući surovi građanski rat, izjavio je za Danas Vuk Drašković, lider Srpskog pokreta obnove.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari