Da li Karići stoje iza gradnje soliterskog naselja u Nišu i zašto je gradska urbanistkinja dala ostavku? 1Foto sajt grada Niša

Grad Niš je započeo izmene urbanističkih planova koje će omogućiti izgradnju velikog stambenog kompleksa sa soliterima na zelenoj površini kod Stare ciglane u širem gradskom jezgru, a deo javnosti i opozicije tvrdi da iza investitora, niške firme “Tesla park”, stoji porodica Karić.

Gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski konfuzno je negirala da će ovo naselje sa visokim zgradama, koje treba da nikne u gradskoj opštini Palilula, zapravo graditi neka od Karićevih kompanija.

U BK kompaniji za Danas negiraju da su oni investitori, navodeći da su pre svega orijentisani na gradnju u Beogradu, a ovakve informacije ranije su demantovali i u “Tesla parku”.

Glavna gradska urbanistkinja Tanja Obradović ovih dana je podnela ostavku, potvrdili su danas iz Grada, navodeći da to nema veze sa aktuelnim izmenama prostornih planova, već je razlog što “preuzima  dužnost u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture”.

Da li Karići stoje iza gradnje soliterskog naselja u Nišu i zašto je gradska urbanistkinja dala ostavku? 2
Tanja Obradović: Foto Niška inicijativa

Ona nije odgovorila na pitanja Danasa zašto je podnela ostavku i da li ona eventualno ima veze sa izmenom planova ili izgradnjom stambenog kompleksa kod Stare pivare.

Planira se 41 naselje sa višespratnicama, na oko 100 hektara

Javnost je informisana o Obradovićkinoj ostavci dan nakon javne rasprave o “Nacrtu druge izmene i dopune Plana generalne regulacije područja gradske opštine Palilula – druga faza“, kojim je između ostalog predviđeno da se oko 3,5 hektara zelene površine kod Stare ciglane preimenuje iz zemljišta javne namene u zemljište mešovite namene, čime će se omogućiti “Tesla parku” da gradi naselje, u kojem bi trebalo da živi oko 10.000 ljudi.

Predstavnici niških Dveri i Stranke slobode i pravde upozorili su na raspravi da će, kako su kazali, zbog ove izgradnje biti posečena stabla, doći do urušavanja zemljišta i klizišta, te biti dodatno ugrožena ionako loša kanalizaciona infrastruktura, zbog koje sada pri svakom većem pljusku dolazi do plavljenja postojećeg naselja i izlivanja fekalija u kuće.

Oni su izneli i sumnje u korupciju.

Da li Karići stoje iza gradnje soliterskog naselja u Nišu i zašto je gradska urbanistkinja dala ostavku? 3
Bogoljub i Dragomir Karić: Foto Fonet Ljiljana Stojanović

Istovremeno, u toku je izjašnjavanje građana i o “Nacrtu treće izmene i dopune Generalnog urbanističkog plana Niša od 2010. do 2025. godine”, koji bi trebalo da bude usvojen 2024. godine.

Ovim izmenama i dopunama je između ostalog predviđena gradnja stambenih naselja sa zgradama do 15 spratova na čak 41 lokaciji u gradu, na površini od oko 100 hektara, od kojih je jedna i Stara ciglana.

Deo opozicije je na javnoj raspravi o ovom prostornom planu, krajem prošle godine, kazao da je on urađen bez procene uticaja na životnu sredinu, a da će planirana naselja biti problematična iz više razloga, a pre svega zbog stare i loše vodovodne i kanalizacione mreže.

Opozicija: Zadovoljavaju se interesi Karića, na štetu grada i građana

„Izmene i dopune generalne regulacije za opštinu Palilula rade se u isključivom interesu i na pritisak investitora ‘Tesla parka’, iza kojeg se sumnja da stoji kompanija Karić. Sve u ovom dokumentu je štetno za javni interes, počev od načina i postupka izrade pa do sadržine, koja je u pojedinim delovima predmet velikog koruptivnog rizika i nedvosmislenog uticaja investitora na autora plana. Građevinskom kriminalu i vezi investitora sa lokalnom samoupravom u Nišu mora da se stane na put, jer je njegova cena otrovan vazduh i pretvaranje grada u betonske blokove bez zelenih površina“, kaže Tamara Milenković – Kerković, narodna poslanica i funkcionerka Dveri.

Da li Karići stoje iza gradnje soliterskog naselja u Nišu i zašto je gradska urbanistkinja dala ostavku? 4
Tamara Milenković Kerković: Foto Dveri

Jelena Milošević, narodna poslanica i funkcionerka Stranke slobode i pravde, takođe kaže da se generalna regulacija opštine Palilula menja „kako bi se firmi porodice Karić omogućilo zidanje na prostoru Stare ciglane”.

“Suludo je zidati komplekse na ovakvom prostoru koji ne zadovoljava ni jedan urbanistički kriterijum. Jedini kriterijum kojim se vodi niška vlast je zadovoljavanje interesa investitora, u ovom slučaju Karića, a na štetu svih Palilulaca”, ocenjuje Milošević.

Ona kaže da ta stranka podržava razvitak grada i investiciona ulaganja, ali da se to mora činiti planski, jer je njegovo sadašnje stihijsko širenje dovelo do potpunog urbanističkog haosa.

“BK Tesla”: Nijedna članica „BK grupe“ nema veze sa gradnjom tog naselja

“Nijedna članica ‘BK grupe’ nije u vezi sa projektom izgradnje ovog stambenog kompleksa u Nišu. Naša grupacija čeka dozvole za lokaciju na kojoj bi se realizovao od ranije poznati projekat ‘Tesla City’ (‘Tesla grad’). S obzirom da smo odsustali od gradnje takvog naselja na lokaciji Makiš, čekamo neke nove lokacije, od kojih je jedna u Surčinu”, kažu za Danas u pres službi kompanije “BK Tesla”.

U niškom “Tesla parku” danas nisu odgovorili na naša pitanja da li neka od kompanija porodice Karić  stoji iza tog privrednog društva, a javnosti su uskratili i komentar na kritike da navodno vrše veliki pritisak na Grad Niš kako bi se što pre izmenila planska dokumenta i započela gradnja, kao i da je izgradnja naselja na toj lokaciji štetna, pre svega iz ekoloških i komunalnuh razloga.

Direktor “Tesla parka” Miodrag Stanković je prethodno za Danas kratko kazao da Karići „nemaju veze“ sa gradnjom ovog naselja u Nišu.

Ko je tajanstveni investitor?

Gradonačelnica Sotirovski je u maju 2021. godine najavila da će u Niš doći “tajanstveni investitor”, koji će, kako je kazala, “graditi gradove u gradu”, odnosno podići velike komplekse višespratnica na više lokacija, ali da je “dogovor da se njegovo ime ne obelodanjuje”.

Nešto kasnije tvrdila je da nije reč o kompaniji braće Karić, koja je, inače, tada bila pod sankcijama EU, već da je “tog investitora preporučila jedna druga kompanija koja već godinama posluje u Nišu”.

Pritom je dodala da se “raduje” ukoliko Karići ipak dolaze, jer će to biti dobro za grad, s obzirom na njihovo veliko graditeljsko iskustvo u Beogradu i Belorusiji.

Da li Karići stoje iza gradnje soliterskog naselja u Nišu i zašto je gradska urbanistkinja dala ostavku? 5
Dragana Sotirovski: Foto FoNet Kostadin Kamenov

Bezmalo u isto vreme kada je Sotirovski dala izjavu o “tajanstvenom investitoru”, Niš su posetili  Bogoljub i Dragomir Karić, a Bogoljub Karić je izjavio da planira da se aktivira „u svim ekonomskim sferama, koliko može“.

Nepunih mesec dana pre ovih izjava, krajem aprila 2021. godine, registovana je firma “Tesla park”, čiji je osnivač kiparska firma Farioks holdings LTD, sa sedištem u Nikoziji.

“BK Tesla”, kao deo “BK grupe”, osnovala je Tesla Holdigns Limitid, takođe kiparska firma sa sedištem u Nikoziji.

Potpredsednik BK grupe Dragomir Karić je na društvenim mrežama umeo da se pohvali i ovom firmom i istoimenim projektom “Tesla”.

On je u januaru 2021. godine saopštio da kompanija odustaje od gradnje “Tesla grada” na području Makiškog polja u Beogradu,

Rekao je tada da “BK grupa” traži novu lokaciju za gradnju Tesla grada.

Karići su, takođe, gradili i naselje “Tesla park”, 2018. godine, ali u Astani u Kazahstanu.

Kamen temeljac za kazastanski “Tesla park”, vredan 1,2 milijarde dolara, položili su premijer te zemlje Bakitzhan Sagintajev i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

“Podatak za Riplija”

„Zemljište na brdu iznad Stare ciglane sastoji se od gline, što stvara opasnost od urušavanja i klizišta, a podatak za Riplija je da se Nacrtom izmena i dopuna regulacije u opštini Palilula predviđa mogućnost gradnje kraj preduzeća ‘Meser’, koje je veleprodavac gasa i zapaljivih materijala i ima ogromna gasna skladišta. Postoji li Grad na svetu koji dozvoljava izgradnju naselja kraj gasnog skladišta?“, pita poslanica Milenkovi- Kerković.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari