Da li nepokretne pacijente iz Instituta u Niškoj Banji otpuštaju taksijem na kućno lečenje 1Foto: Institut "Niška Banja"

Predrag Dragoljubović iz sela Ribare kod Svrljiga optužuje nadležne u Institutu “Niška Banja” u istoimenoj banji za nemar u lečenju pacijenata.

“Moja majka, stara 72 godine, primljena je 8. novembra u bolnicu u Niškoj Banji, tačnije u stacionar “Radon” u jako lošem stanju. Otpuštaju je 12. novembra, posle samo šest dana, iako je pretrpela neki oblik infarkta. Bila je totalno nepokretana, nekomunikativna i odbijala je hranu. Takvog pacijenta doktori iz Niške Banje otpuštaju i šalju kući taksijem”, tvrdi on.

On nastavlja da ga je o vest zdravstvenom stanju njegove majke zatekla na putu ka Engleskoj pošto radi kao vozač kamiona u slovenačkoj kompaniji.

“Pošto nisam bio kod kuće, doktori zovu telefonom moju tetku, koja je starija žena, i koja im kaže da ne može da izvede moju majku iz bolnice. Međutim, doktori su uporni, tako da je tetka bila primorana da dođe u Nišku Banju i da taksijem odvede moju majku u Ribare. Uz puno muke sa taksistom je nekako uspela da nepokretnu sestru unese u našu kuću”, kaže Dragoljubović.

Da li nepokretne pacijente iz Instituta u Niškoj Banji otpuštaju taksijem na kućno lečenje 2
Foto: Privatna arhiva

Prema njegovim rečima, postupak doktora iz “Radona” je za stub srama.

“Čuo sam da je na sličan način i sa sličnom dijagnozom iz Niške Banje otpuštena baka stara 81 godinu iz mog komšiluka, koja je u tom trenutku imala samo pelenu za odrasle i bolničku bluzu”, kaže on.

Dragoljubović dodaje da je zbog ovakvog postupka doktora morao da napusti posao kako bi pazio na majku.

“Da moja majka ne bi dobila rane i da bi mogla koliko toliko da svoje poslednje dane provede na neki malo pristojniji način, pre polaska iz Slovenije kupili smo bolnički krevet, antidekubitni dušek, pelene, uloške i pribor za pranje ležećih bolesnika. Sve to jer smo shvatili da ovde nećemo moći da naiđemo na bilo kakvu saradnju u pogledu opreme i nege pošto su takvu pacijentkinju taksijem poslali kući. Dok ne pronađemo rešenje i smestimo moju nepokretnu majku u neku ustanovu o njoj brine tim od tri nestručne osobe – moj sin, žena iz sela i ja”, objašnjava on.

Danas je pokušao da dobije komentar o ovom slučaju od direktorke Instituta “Niška Banja” Marine Deljanin Ilić, ali ona nije odgovarala na naše pozive, niti su stigli odgovori sa zvaničnog mejla ove zdravstvene ustanove.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari