Da li proslavljate Srpsku Novu godinu? (ANKETA)

Anketa sa ulica Beograda

Ostavite komentar


  1. Као прво, то није српска, него Православна нова година.
    Као друго, чему анкета?
    Као треће, све мање људи слави, када види какво је то бахаћење уместо прослава.

    1. Ima pravoslavnih crkava koje su usvojile korigovan kalendar. Svojevremeno su svi bili na korak od toga da ga usvoje ali su nasi ukocili. Dakle nije docek srpske nove godine vec docek nove godine po netacnom kalendaru.

    2. Nije pravoslavna jer je vecina pravoslavnih normalnih zemalja ne slavi kao Grcka,Rumunija,Bugarska,Ukrajina,Gruzija itd

      1. Dakle za vas je normalan netacan kalendar i da ga svakih sto godina pomeras za jedan dan. Vi to sto govorite dozivljavate ka rodoljublje i ne shvatajuci da to ima prizvik ludila i fasizma.

  2. Ne radi vam glasanje, ni preko sajta, ni preko aplikacije (isprobano sa 2 uredjaja sa 2 razlicite ip adrese), kada se posalje glas traje loading u nedogled.

  3. Nije ni pravoslavna, nego Nova godina po julijanskom kalendaru. Nadji mi jednog pravoslavca koji tvrdi da je danas 31.12. a ne 13.1. Cak i SPC priznaje gregorijanski kalendar, mislis da popovi medju sobom koriste kalendar koji kasni 2 nedelje?

  4. Da
    Toliko ima Novih Godina da ih nemozemo pohvatati i da hocemo.Te Internacionalna te pravoslavna te kineska te hebrejska.A ako ih pomesamo sa Julijanskim i Gregorijanskim kalendarom postaje prava zbrka.
    Pridavali bi gradjani paznju krkanluku svakom Crvenom slovu iz malog kalendara koje mozete kupiti na svakoj trafici ili osvecsen od strane isterivaca Djavola u svojoj parohiji.
    Ali,nema se nasih para.
    A drugo gradjani ne pridaju znacaj Srpskoj Pravoslavnoj Novoj Godini koja je deo pravoslavne hriscanske religije ali zato pridaju znacaj Grisi koji se udaljava od Boga sNeba a prikucuje se nekom novom bogu na zemlji.
    I sta reci.Da li sugradjani vernici ili novokomponovani znak pitanja

  5. Treba podsetiti mlade kako je doslo do toga da svestenici RPC ne prihvate tacniji Gregorijanski kalendar (inace SPC je jos uvek totalno vezana za RPC i trenutno je jedina u tom pogledu). Ruski svestenici, koji su bili desna ruka Ruskih careva, nisu mogli da prihvate poruke iz Svetog pisma da je jedini Bog na ovoj Planeti veci od svih drzavnih vladara. Za to su okrivili Jevreje i napravili su pravu hajku protiv Jevreja i pored toga da je Hristos Jevrejin. To su iskoristili da zadrze stari Julijanski kalendar da bi se Vaskrs slavio pomereno od velikog Jevrejskog praznika Pashe (Preskok kuce koje su obelezene sa jagnjecom krvi u vreme ropstva Jevreja kod Egipcana). Tako da je ovde poltronstvo Ruskih svestenika JACE od MATEMATIKE. Kad bi se uslo u sledeci vek onda bi Bozic po Julijanskom kalendaru bio 8. januara po Gregorijanskom kalendaru, jer se korekcija radi tako da se smanjije 3 dana za 4 veka. Dvadeseti vek je imao 25 prestupnih godina, a sledeca tri veka ce imati po 24 prestupne godine za Gregorijanski kalendar.

  6. Samo da podsetim, datum koji se oznacava „Srpskom novom godinom“ je sedmi dan po rodjenju Hrista, to jest dan njegovog obrezanja.

  7. Generalno, ne slavim ništa što je vezano za nekakav datum, osim kad je datum vezan za nešto čisto lično, kao što je rođendan i godišnjica braka.
    Datum je samo jedna tačka u vremenu koje je potpuno ravnodušno prema nama i svemu što nam se događa, pa zato ono mirno prolazi, sa ili bez nas. Zato nema niakvog smisla slaviti bilo koji datum jer on dolazi (i prolazi) bez ikakve veze s nama.
    To sam shvatio jednog dana dok sam u zemunskoj bolnici čekao na pregled u blizini prijavnice. U jednom trenutku su prošla kolica na kojima je bilo telo pokriveno čaršavom, neko je tog dana preminuo u bolnici. Malo posle toga na prijavnicu je došao par sa velikim buketom cveća i pitali su gde je soba neke žene koja je tog dana postala mama.
    Tada sam shvatio da potpuno isti datum za nekog obeležava kraj životnog puta, a za drugog početak tog istog puta. Ali svejedno da li čovek umre ili se rodi, datum dolazi i prolazi, njemu je sasvim svejedno.
    Posle tog iskustva, na datume gledam čisto filozofski, kao nešto što postoji, ali za nas ima važnost samo kao merna jedinica prolaženja vremena i ništa više.

  8. Naravno da je slavim i to od kada su nas UDBAsi terali iz kafana pre ponoci za Srpsku Novu Godinu.

Ostavite komentar


Društvo

Naslovna strana

Naslovna strana za 20. april 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Maja Cetković - E-play

Dnevnu novinu Danas jako cenim i poštujem pre svega zato što je jedna od retkih koja ima rubrku o kulturi i sceni.