Da li proslavljate Srpsku Novu godinu? (ANKETA) 1Foto: Fonet / Aleksandar Barda (Arhiva)

Većina građana u Beogradu Srpskoj Novoj godini ne pridaje značaj ili je slavi skromnije nego Novu godinu. Samo ponekom od naših ispitanika draža je Srpska Nova godina.

Za neke od njih Srpska Nova godina značajnija je od one koja se čeka 31. decembra.

– Slavim Srpsku Novu godinu kao deo svih praznika koje proslavljam u januaru uz Božić i Novu godinu koju čekam 31. decembra. Ipak, meni je Srpska Nova godina nekako praznik sa dušom, za razliku od one prve. Tad mi nije cilj samo da izađem i da se provedem kao što uglavnom za regularnu jeste, nego da budem sa meni baš dragim ljudima. Za Novu godinu uvek može i šire društvo, a za Srpsku Novu uvek malo i odabrano, ističe Andrea Matijević.

I Danici je draža Nova godina po Julijanskom kalendaru.

– Mnogo više volim Srpsku Novu Godinu i ona za mene ima veću draž zato što je mnogo tradicionalnija za našu zemlju. Ova obična Nova godina je samo kalendarski promenjena zato Srpska Nova godina za mene ima mnogo veću važnost.

Ulični prodavac Veselin Šoškić takođe veći značaj pridaje Srpskoj Novoj godini.

– Više slavim Srpsku Novu godinu nego regularnu. Obe slavim u krugu porodice, ali mi je Srpska Nova godina draža, za nju sam više vezan pa se i za nju nađu sredstva da se obeleži.

Da li slavite Srpsku Novu godinu?

View Results

Loading ... Loading ...

Neki od ispitanika, ipak, više slave Novu godinu po Gregorijanskom kalendaru odnosno 31. decembra.

– Slavim Novu godinu, ona mi je od detinjstva draža. Do ove Srpske Nove godine istrošim se oko praznika pa se smanji budžet i onda ovu Srpsku Novu skromno obeležim. To bude u manjem krugu, sa nekoliko prijatelja, ističe Jovana.

Student Pavle Janošević sličnog je stava.

– Novu godinu slavim 31. decembra kao i većina ljudi. Što se tiče Srpske Nove godine njoj dajem značaja, ali je generalno ne slavim i ne proslavljam nešto posebno. Ipak zbog ritma svog spavanja obično je dočekam. Uvek me podsete vatrometi ponoć u noći između 13. i 14. januara da ima nekoga ko slavi i Srpsku Novu godinu. Međutim, cela stvar sa ovim praznikom je greška u Julijanskom kalendaru koja sada iznosi 13 dana. Ovo je još jedan u nizu praznika kojim se završava januarska praznična groznica.

Enino gledište bilo je slično predhodnom.

– Veći praznični osećaj imam za ovu standardnu Novu godinu jer posle nje slede ostali praznici, ona mi je kao uvod u Božić. Srpsku Novu godinu obeležim na sličan način, taj dan gledam kao odmor. Dok sam bila mlađa pravilo je bilo da ako slavimo standarnu, moramo i Srpsku Novu godinu, ali to je bio više razlog za neku proslavu nego što nam je bilo do Srpske Nove godine.

Dušan Ristić takođe veći značaj pridaje Novoj godini.

– Srpsku Novu godinu ne slavim i ne predstavlja mi neki poseban dan, već mi je kao svaki drugi pa je provedem kući sa porodicom. Više mi znači ova regularna koja je 31. decembra jer za mene označava početak nove kalendarske godine.

Da li proslavljate Srpsku Novu godinu? (ANKETA) 2
Foto: Pixabay/ymkaaaaaa

Među ispitanicima su se našli i oni građani koji ne pridaju značaj ni Novoj ni Srpskoj Novoj godini.

– Ne slavim je već duži period. Nisam više entuzijasta, ne slavim ni jednu ni drugu. Prosto izmešten sam iz kalendara i radujem se drugim stvarima koje nisu vezane za datume. Praznik je onaj dan kad se osećaš dobro, ističe Nenad Marković.

U ovim godinama meni je svejedno. Volim kad dođe Nova godina, poštujem Srpsku Novu, ali meni je to dan kao i svaki drugi. Nova godina se prva dočeka, pa joj se daje veći značaj. Pre je bilo zabranjeno da se slavi Srpska Nova godina, ali poštujem je, objašnjava penzionerka Merima.

– Ne slavim ni standardnu ni Srpsku Novu godinu. Nije mi do toga, ne doživljavam to kao razlog za slavlje. Više se okrećem drugim praznicima, ovome ne pridajem značaj, ističe stariji gospodin Preša.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

13 reagovanja na “Da li proslavljate Srpsku Novu godinu? (ANKETA)”

 1. Као прво, то није српска, него Православна нова година.
  Као друго, чему анкета?
  Као треће, све мање људи слави, када види какво је то бахаћење уместо прослава.

  • Ima pravoslavnih crkava koje su usvojile korigovan kalendar. Svojevremeno su svi bili na korak od toga da ga usvoje ali su nasi ukocili. Dakle nije docek srpske nove godine vec docek nove godine po netacnom kalendaru.

  • Nije pravoslavna jer je vecina pravoslavnih normalnih zemalja ne slavi kao Grcka,Rumunija,Bugarska,Ukrajina,Gruzija itd

   • Dakle za vas je normalan netacan kalendar i da ga svakih sto godina pomeras za jedan dan. Vi to sto govorite dozivljavate ka rodoljublje i ne shvatajuci da to ima prizvik ludila i fasizma.

 2. Ne radi vam glasanje, ni preko sajta, ni preko aplikacije (isprobano sa 2 uredjaja sa 2 razlicite ip adrese), kada se posalje glas traje loading u nedogled.

 3. Nije ni pravoslavna, nego Nova godina po julijanskom kalendaru. Nadji mi jednog pravoslavca koji tvrdi da je danas 31.12. a ne 13.1. Cak i SPC priznaje gregorijanski kalendar, mislis da popovi medju sobom koriste kalendar koji kasni 2 nedelje?

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.