Da li je Novak veći od Tesle i Andrića: Polemike o tvrdnji Srđana Đokovića da je teniser svojom pojavom dokazao da Srbi nisu genocidan narod 1Foto: Starsport

Sagovornici Danasa podelili su se oko izjave Srđana Đokovića da se teniser Novak Đoković pojavio u najteže vreme za srpski narod kao proviđenje i kao dokaz da nismo genocidan narod.

I dok Bogdan Obradović, teniski trener, smatra da je Novak Đoković velikan kao Nikola Tesla ili Desanka Maksimović, Miroslav Parović, predsednik Narodnog slobodarskog pokreta, ističe da je Đoković „veoma važna i značajna ličnost u srpskom narodu“.

Obradović je saglasan sa tim da je Novak Đoković velikan.

On je velikan poput Nikole Tesle, Ive Andrića, Milene Marić Ajnštajn i Desanke Maksimović. Znači nam svima jako puno. Kako nama u Srbiji tako i svim Srbima u rasejanju. Daje nam snagu i popravlja raspoloženje, ističe Obradović.

Miroslav Parović, predsednik Narodnog slobodarskog pokreta, kaže da je Novak Đoković veoma važna i značajna ličnost u srpskom narodu.

Činjenica da je u vreme masovnih medija i u elitnom sportu uspeo da donekle okrene crnu sliku koja se stvarala o Srbima jeste njegov istorijski doprinos prvog ranga. No, ne bih išao u priče o proviđenju jer iz toga lako proizilazi mistifikacija i pravljenje idola, a to je suprotno temeljnim hrišćanskim vrednostima, rekao je Parović.

Sa druge strane, Marko Oljača, predsednik Društva za održivu budućnost – Koraci, kaže da su „oni uspeli internalizovati sve najgore društvene odlike zajednica na ovim prostorima“.

Okvir za razumevanje izjava i ponašajnih obrazaca porodice Đoković moramo tražiti u njihovom neslućenom primitivizmu i neobrazovanju. Sa druge strane, oni su uspeli internalizovati sve najgore društvene odlike zajednica na ovim prostorima: mešetarenje, populizam, demagogiju, korupciju, mačističko-patrijarhalne manire, nacionalizam, sklonost neobjašnjivom, teorije zavere, bahatost, snobovštinu, malograđanštinu, odsustvo osnovnih etičkih i moralnih normi, samoviktimizovanje i na kraju umišljaje o nekakvoj nadnaravnsoti… Na neki način, oni su naša društvena greška, a istovremeno i refleksija društva kakvo jeste. Zahvaljujući Novakovom talentu, te nakaradnosti su prevazišle nivo njihovih ličnih nedoraslosti i preselile su se u javni prostor, rekao je Oljača.

Dodao je da su vremenom postali supstancijalni deo ekipe koja ovo društvo degradira, novac i popularnost su iskoristili za dalje bogaćenje, ne libeći se da uništavaju javne površine, ulaze u neobične ortakluke sa vlašću, umesto da pomognu građanima na koje se pozivaju.

– Primisli o mesijanstvu su samo vrhunac njihove bahatosti i zloupotreba, zaključio je Oljača.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari