Da li se u Srbiji rade operacije krajnika laserom i koliko one traju: Dr Bojan Pavlović za Danas 1Foto: Promo

U otorinolaringologiji laser se primenjuje kao instrument u brojnim operacijama. Najčešće se koristi za potpuno ili delimično odstranjenje krajnika (tonzilektomija ili tonzilotomija), uklanjanje polipa u nosu i sinusima, kaže u intervjuu za Danas docent dr Bojan Pavlović, specijalista otorinolaringologije iz Opšte bolnice Acibadem Bel Medic.

– Laser može da se primeni i u tretmanu mekog nepca, uvule, baze jezika kod problema hrkanja i opstruktivne slip apneje (povremenog prestanka disanja tokom sna), korekcija nepravilnosti nosne pregrade, tretman proširenih krvnih sudova u nosu koji su uzrok ponavljanog krvarenja, uklanjanje različitih izraslina u grkljanu.

U čemu je razlika između laserskih i „običnih“ operacija u ORL?

– Laser, u zavisnosti od svojih karakteristika, može više ili manje delovati na određena tkiva odnosno tkivne strukture. Za primenu lasera tokom operacije bitni su efekti kojima se može seći, odnosno uklanjati tkivo i efekti kojima se zaustavlja krvarenje u predelu hirurškog reza. Oba ova efekta se mogu koristiti adekvatnim podešavanjem parametara lasera, što omogućava beskrvnu operaciju, čisto operativno polje koje omogućava vrlo preciznu manipulaciju i resekciju tkiva uz minimalnu promenu -oštećenje okolnog tkiva koje ostaje u organizmu. Manjim oštećenjem okolnog tkiva se smanjuje intenzitet i dužina postoperativnog bola i dužina oporavka. Bolja je kontrola krvarenja tokom operacije, ali se smanjuje i rizik od postoperativnog krvarenja.

Da li se u Srbiji rade operacije krajnika laserom i koliko one traju: Dr Bojan Pavlović za Danas 2
Dr Bojan Pavlović, Foto: Promo

Kako se takva operacija izvodi, koliko traje, da li je neophodna anestezija?

– Operacije se izvode u operacionoj sali. Neke se mogu izvoditi u lokalnoj anesteziji, dok neke zahtevaju primenu opšte anestezije. Primena lasera zbog efekata na tkivo i krvne sudove značajno smanjuje trajanje operacije u odnosu na primene klasičnih tehnika.

Rekli ste da je laserska operacija krajnika apsolutno moguća. Ukoliko se zna da se ta vrsta intervencije radi u velikom procentu na deci, koje su prednosti i ima li mana, da li se skraćuje postoperativni oporavak?

– Da, laser se najčešće primenjuje u operacijama krajnika dece i odraslih. Efekti lasera na tkivo i krvne sudove omogućavaju potpuno, ali i uklanjanje samo dela krajnika. Uklanjanje delova krajnika se često primenjuje u dečjem uzrastu, u situaciji kada veličina otežava disanje, gutanje i govor deteta, a deo krajnika se čuva zbog njihovog značaja za funkcionisanje imune zaštite organizma.
Različite studije pokazale su benefite korišćenja lasera u bržem postoperativnom oporavku i bržem vraćanju u kolektiv, manjem bolu nakon operacije, manjem procentu postoperativnih komplikacija, pre svega postoperativnom krvarenju. Takođe, primena lasera omogućava uklanjanje celokupnog tkiva krajnika uz očuvanje njegovog omotača – kapsule koja ostaje u tonzilarnoj loži, smanjujući mogućnost komplikacija i ubrzavajući oporavak. Navedene operacije krajnika nije moguće izvesti primenom klasične tehnike.

Na koji način građani, kojima je neophodna operacija laserom, mogu na taj način da budu operisani? Neophodna dokumentacija, pregledi…

– Radi donošenja odluke o najboljem načinu lečenja neophodan je pregled deteta ili odraslog pacijenta od strane otorinolaringologa koji se bavi laserskim operacijama. Pre svake intervencije potrebno je uraditi odgovarajuću pripremu, u zavisnosti od tipa anestezije i vrste planirane operacije.

Pojačanje svetla…

Šta je laser?

– LASER je skrećeni naziv od Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation. U slobodnom prevodu znači pojačanje svetla pomoću stimulisane emisije.
Laserska tehnologija nije tako nova, vremenom se razvija i poboljšava se njena primena i u medicini. Postoji više laserskih izvora, sa emisiijom laserske svetlosti različite talasne dužine, od čega zavise i efekti na tkivo. Pored otorinolaringologije mogu se primenjivati i u drugim oblastima medicine u različitim hirurškim i nehirurškim tretmanima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari