Da li su Aleksandar Vučić i Ana Brnabić obmanuli roditelje učenika OŠ "Vladislav Ribnikar"? 1 EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je još 15. maja izjavio da se premijerka Srbije sastala sa predstavnicima Saveta roditelja OŠ „Vladislav Ribnikar“, te najavio ispunjavanje svih sedam zahteva, poručivši da su ti zahtevi razumni i racionalni. Međutim, na pitanje šefa poslaničke grupe Narodne stranke Miroslava Aleksića šta se dešava sa zahtevima roditelja, Ana Brnabić je juče odgovorila da je to osetljiva tema i da o njoj ne može da priča u javnosti.

Šta se desilo u proteklih mesec i po dana, pa je od izričitog obećanja da će zahtevi roditelja biti ispunjeni, do momenta da ta tema nije za javnost, predstavnici vlasti nisu odgovorili.

Narodna poslanica i potpredsednica Demokratske stranke Tatjana Manojlović kaže za Danas da je pokušaj predsednice vlade Ane Brnabić da izbegne odgovore tako što će reći da o zahtevima roditelja iz škole „Vladislav Ribnikar“ ne može da govori javno, samo jedan u nizu bezobrazluka koji su postali redovni u svakom njenom javnom istupu.

– Nastupi prvaka režima su posle tragedije u osnovnoj školi na Vračaru „metastazirali“ u potpuno beščašće i u njima više ni najbolji forenzičari ne bi pronašli tragove elementarne časti i ljudskosti, a kamoli politike. U realnosti više ništa nije onako kao što oni govore, a najčešće je upravo suprotno – navodi naša sagovornica.

Prema njenim rečima, ako su rekli da će ispuniti zahteve roditelja, onda to vrlo verovatno znači da ih neće ispuniti.

– Gledam to u Narodnoj skupštini već nedeljama. Kad ne znaju šta da kažu, ili neće da odgovore na postavljena pitanja, Ana Brnabić, njeni ministri i poslanici vlasti jednostavno lupe prvo što im padne na pamet, bez ikakvog osećaja odgovornosti, ili stida zbog očiglednih laži koje izgovaraju. Vrhunac je bila njena izjava da bi beba koja je nastradala u helikopterskoj nesreći svakako umrla, što implicira da onda i nije nikakav problem zbog toga što je svoj kratki život okončala na taj tragičan način – ukazuje Manojlović.

Ona dodaje da “u poređenju sa tim poganlukom”, ovo sa „foliranjem kako ne može javno da govori o ispunjenju zahteva roditelja dece iz škole Vladislav Ribnikar deluje kao sitnica“, mada je samo po sebi nedostojno bilo kojeg čoveka, a kamoli premijerke jedne evropske države.

Poslanica i potpredsednica Narodne stranke Sanda Rašković Ivić ocenjuje za Danas da su predsednik i premijerka Srbije nastupili apsolutno populistički kada su obećali ispunjenje svih zahteva, “a veoma je nizak udarac obećati nešto ojađenim i uplašenim roditeljima, pa to `izvrdavati`“.”

– Ako su zahtevi roditelja javni, ne vidim zašto o tome ne može javno da se govori. Takvim postupanjem vlast poručuje da nešto krije. Ova tragedija zahteva javnost, iskrenost i istinitost. Vlast se klacka između tajnovitosti i očevidnog senzacionalizma bremenitog lažima koje plasiraju mediji bliski režimu – ističe Rašković Ivić.

Najveću pažnju javnosti izazvao je poslednji zahtev, a to je utvrđivanje odgovornosti i sankcionisanje onih koji su u javnost izneli spisak sa imenima dece koju je počinilac krivičnog dela K. K, učenik OŠ „Vladislav Ribnikar“, navodno nameravao da ubije.

Premijerka Srbije je nedavno rekla da je u toku interna kontrola u MUP-u kako bi se to utvrdilo, međutim, ni roditelji, a ni javnost nisu zadovoljni sa odgovorom. Roditelji smatraju da se sa tim odugovlači, a građani i na protestima Srbija protiv nasilja traže smenu ministra policije Bratislava Gašića, smatrajući ga direktno odgovornim, između ostalog, i za ovo, kao i načelnika beogradske policije Veselina Milića koji je spisak pokazao u direktnom televizijskom prenosu na konferenciji za novinare.

Zahtevi roditelja iz Ribnikara

1. Traži se rekonstrukcija događaja, objašnjenje kako se to dogodilo, kako teče istraga i u kojoj je fazi.
2. Da se roditeljima stručno objasni šta će biti sa dečakom i u kom statusu su njegovi roditelji, jer kod dece postoji veliki strah da će on biti na slobodi.
3. Tim eksternih psihologa i psihijatara koji će redovno raditi sa učenicima odeljenja VII/2 bez učešća školskog pedagoga i psihologa, radi obezbeđenja nepristrasnosti. Roditelji moraju biti upoznati pisanim putem sa programom kako će se raditi sa decom i da im se dostave biografije svih stručnih lica koja su uključena u program.
4. Ako se odluči da se školska godina nastavi za odeljenje VII/2 mora da se nađe način da oni ne ulaze u školu na veliki ulaz i da nastavu imaju u nekoj od učionica na malom izlazu.
5. Tražimo kompletno renoviranje škole od 1. septembra.
6. Pružamo punu podršku kompletnom nastavnom kadru.
7. Tražimo da se utvrdi puna odgovornost ljudi koji su izneli u javnost spisak sa imenima iz VII/2 odeljenja, koji je obišao svet, kao i slike dece i roditelja i da isti za to budu sankcionisani“, naveo je Đorđević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari