Da li su ivanjički sud i tužilaštvo sposobni da okončaju suđenje za tragediju u vojnoj fabrici u Lučanima 1Foto: Nenad Kovačević

Republičko javno tužilaštvo trebalo bi da odluči o tome da li će se suđenje za tragediju u vojnoj fabrici „Milan Blagojević“ u Lučanima nastaviti u Osnovnom sudu u Ivanjici ili će taj predmet biti ustupljen drugom tužilaštvu i sudu u Srbiji. Do odluke državnog tužioca, suđenje je odloženo.

U tragediji, 14. jula 2017. godine, nakon eksplozije baruta u pogonu Raketna goriva, preminuli su radnici te fabrike Milomir Milivojević (25) i Milojko Ignjatović (55). Za njihovu smrt sudi se Radošu Milovanoviću, generalnom direktoru, Vladimiru Lončareviću, rukovodiocu pogona Raketna goriva i Tomu Stojiću, rukovodiocu sektora Bezbednost i zaštita na radu. Oni negiraju krivicu, a svedoci, koji su do sada saslušani, tvrdili su da se u fabrici nisu poštovale mere bezbednosti i zaštite na radu.

Suđenje je počelo 3. oktobra 2019. godine, kada su se radnici tog državnog preduzeća, usred radnog vremena i, navodno, spontano okupili ispred suda i podržali direktora, tvrdeći da on nije kriv za tu nesreću, dok su vređali majku, sestru i oca nastradalog Milivojevića. Radnici i predstavnici fabričkog sindikata su i kasnije iskazivali „spontanu“ podršku moćnom direktoru, bliskom i aktuelnoj vlasti. Svaki put kada bi odlazio na suđenje okupljali su se u fabričkom krugu, formirali špalir i ispraćali ga poklicima i aplauzima podrške. Direktor, zadovoljan tim prizorom, uzvraćao im je mahanjem uzdignutom rukom.

Suđenja su se često odlagala, čak i na sam dan njihovog održavanja, i to isključivo po zahtevima optuženih, zbog njihovog lošeg zdravstvenog stanja, posebno provoptuženog Radoša Milovanovića (77), pukovnika u penziji i direktora lučanske fabrike od 1982. godine.

Na poslednjem pretresu, advokat Borivoje Borović, punomoćnik porodice nastradalog Milivojevića, smatrajući da ivanjički sud nema kapaciteta da taj sudski proces dovede do kraja, tražio je da se spisi tog predmeta dostave Republičkom javnom tužilaštvu, koje bi trebalo da odluči o tome da li će sud i tužilaštvo u Ivanjici i dalje postupati po tom predmetu ili će ga delegirati drugom tužilaštvu i sudu u zemlji. Taj predlog je prihvatio postupajući sudija Ljubiša Tomićević. Borović je to zatražio nakon što je sudija odbio da, kao dokazni materijal, prihvati veštačenje zaštitne odeće koju je, u trenutku nesreće, nosio nastradali Milomir Milivojević, kao i da se pročita zapisnik komisije Ministarstva odbrane od 27. jula 2017. godine, u kome su navedeni propusti poslovodstva u sprovođenju mera bezbednosti i zaštite na radu.

– Smatram da ovaj sud, postupajući sudija i tužilaštvo nemaju kapaciteta da ovaj predmet dovedu do kraja. Postojali su razlozi da postupajući sudija može biti pristrasan. Predmet se odugovlači i očigledno je da se radi o suđenju u nerazumnom roku, ocenio je Borović.

Za zamenika opštinskog javnog tužioca u Ivanjici Stevana Milićevića, Borović je rekao da je imao je izveštaj komisije Ministarstva odbrane, koji je pod oznakom „strogo poverljivo“, u kome su taksativno nabrojani svi propusti.

– Kako tužilac nije predložio da se taj dokument koristi u pripremnom ročištu, bilo mi je jasno da je to uradio iz „opravdanih razloga“, odnosno pod pritiskom nekoga iz izvršne vlasti, naveo je Borović.

Prudružujući se Borovićevom predlogu, advokat Vladimir Todorić, punomoćnik Marka Mitrovića, svedoka koji je u istrazi svedočio o propustima u fabrici i zbog toga je dobio otkaz, naveo je da je ubeđen u to da sudija Tomićević „poznaje pravo i da je svestan da je prekršio zakon“.

„Ni vojni sud“, naveo je Todorić, „ne bi doneo odluku o odbijanju da se kao dokazi koriste veštačenje odela pokojnog Milivojevića i zapisnik Ministarstva odbrane što su“, objasnio je „krucijalni dokazi protiv optuženih“.

– Taj zapisnik više nije tajna, jer je objavljen na portalu Insajdera, 9. aprila 2018. godine, tako da svako može da ga nađe, kao i u nekadašnjoj TV emisiji Tanje Vojtehovski, podsetio je Todorić.

Branioci okrivljenih protivili su se Borovićevim predlozima. Dragan Palibrk, advokat Radoša Milovanovića, naveo je da su punomoćnici oštećenih i tužilac imali priliku da zatraže veštačenje odeće poginulog radnika u pripremnim ročištu, a potom istakao da nema garancija da je to zaista odeća koju je poginuli radnik nosio tragičnog dana. Takođe, protivio se da se kao dokaz koristi izveštaj Ministarstva odbrane, za koji je istakao da je „strogo poverljiv“, da ne zna kako su do njega došli oštećeni, dodajući da su imali priliku da to zatraže ranije.

Obrazlažući svoju oduku o odbijanju veštačenja odeće poginulog radnika, sudija Ljubiša Tomićević se pozvao na Zakon o krivičnom postupku, po kome su, naveo je, stranke u sudskom sporu tužilac i okrivljeni, a da punomoćnik nema pravo stranke, pa time nema ni pravo da predlaže veštačenje. Za izveštaj Ministarstva odbrane, odnosno čitanje tog dokumenta, kazao je da je odbio da ga uvrsti u spise, jer je taj akt pod oznakom „strogo poverljivo“.

Sudija Tomićević je, prošle sedmice, obećao da će se javiti našoj redakciji kako bi komentarisao sumnje u pristrasnost suda, odugovlačenje suđenja i moguće pritiske vlasti na njega i sud, ali to obećanje nije ispunio.

Milivojević: Sud ne uvažava dokaze

Milovan Milivojević, otac nastradalog radnika i dugogodišnji radnik u lučanskoj fabrici, kaže da je „od prvog dana suđenja znao da ivanjički sud neće osuditi državnog direktora, uprkos svim dokazima, inspekcijskim nalazima i veštačenjima“. „Ni moje svedočenje, ni svedočenja ostalih svedoka, izgleda, nisu dovoljna da se sudi po zakonu i pravdi i da sud, svojim presudom, konstatuje istinu. Postoje dokazi državnih organa i svedoka, ali to sud u Ivanjici ne želi da uvaži. Ne znam da li ću doživeti pravdu za mog mrtvog sina, ali ostavljam amanet svojoj ćerki i zetu da, sa advokatima Borovićem i Todorićem, nastave našu borbu za istinu i pravdu“, poručio je Milivojević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari