Da li u Zrenjaninu verska organizacija može da leči zavisnike od narkotika 1Foto: grad zrenjanin

Nakon zvanične informacije da će u Studentskom domu za mlade iz Mađarske, koji se nalazi u centru Zrenjanina i koji je uređen sredstvima Evropske unije, raditi volonteri i bivši zavisnici od narkotika sa zavisnicima u ovom gradu, oglasio se nevladin sektor nezadovoljan što se kancelarije dele organizacijama van Zrenjanina.

NGO Skaska iz Zrenjanina i Dr Nebojša Baračkov iz Novog Sada, saradnik te organizacije, oštro su danas osudili odluku Grada Zrenjanina o ustupanju gradskog prostora u Pupinovoj 16 verskoj organizaciji Reto centar, koja se bavi lečenjem bolesti zavisnosti.

„Tražimo odgovor na pitanje na kom konkursu je Reto centar dobio koncelarije na korišćenje, da li je pomenuti prostor deo prekograničnog projekta sa Mađarskom, po kojim kriterijumima je ova verska zajednica dobila prostor'“, pitanja Tatjana Tabački, direktorka „Skaske“.

Sem toga, stižu i kritike da se bolesti zavisnosti ne leče na ovakav način, već u medicinskim ustanovama.

Skaska smatra da je problem bolesti zavisnosti suviše ozbiljan da bi bio prepušten volonterima.

„Bolesti zavisnosti ne mogu lečiti primarno medicinski diletanti koji nemaju potrebne kvalifikacije. Medicina je nauka i njene metode moraju biti opšteprihvaćene i nikako se ne mogu menjati različitim klerikalnim paramedicinskim i pseudonaučnim pristupima koji mogu biti veoma opasni i ugroziti ljudske živote. Pitamo ko će odgovarati za ugožavanje zdravlja i života ljudi usled nekompetentnog pristupa obolelima“, kažu u  Skaski.

U ovoj organizaciji podsećaju da je metadonska terapija legitimna terapija, i da je sve u nadležnosti medicinske struke.

“Počela je da se primenjuje u SAD 1961. godine i do sada je bilo bezbroj pokušaja da se ona ospori, ali ona i dalje opstaje. Prema zaključku doktora, metadon je jedan od najispitanijih lekova ikada u istoriji medicine, baš zbog brojnih osporavanja i nikako nije zamena za heroin, a svako poređenje je nestručno i zlonamerno. Takođe nije ni magični lek koji će izlečiti sve koji imaju problem“, navodi dr Nebojša Baračkov.

Baračkov je radio na Klinici za bolesti zavisnosti KCV i imao uspešnu saradnju sa NVO i sa komunom Srpske pravoslavne crkve pri manastiru Kovilj,

“Dirigentska palica mora da bude u rukama medicine. Ili ima mrtvih i ranjenih. Pitnje je samo da li će Zrenjaninci to otkriti pre ili tek posle prvih žrtava”, kaže dr Baračkov.

NGO Skaska podseća i na loše primere tretiranja bolesti zavisnosti u slučaju Crna reka, Zato pitaju da treba neko da strada da bi shvatili značaj medicine“, pitaju u Skaski.

Više vesti iz ovog grada čitajte na sledećem linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari