Da li za Vučićeve kumove zakon ne važi? 1Foto: Vesna Lalic/Nova.rs

Danima nakon što je potpredsednica SSP-a Marinika Tepić objavila izveštaj o saobraćajnoj nesreći u kojoj je početkom marta učestvovao kum predsednika Srbije Aleksandra Vučića, Nikola Petrović, javnost i dalje nema informacije iz MUP-a Srbije na koji način je policija reagovala posle udesa, te se od nezvaničnih izvora bliskih istrazi može čuti da Petroviću nije određeno zadržavanje, iako je navodno bio pod dejstvom alkohola i pozitivan na kokain.

Tepić je na svom Tviter nalogu objavila dokument Ministarstva unutrašnjih poslova koji pokazuje da je Petrović u trenutku sudara imao 0,41 promil alkohola u krvi i da je bio pozitivan na kokain.

MUP se nije oglašavao, ali je Momčilo Vidojević, predsednik Novog policijsko sindikalnog saveza, istakao da, prema njegovim infomacijama i saznanjima, Petroviću nije određeno zakonsko zadržavanje u skladu sa zakonom.

– To je moralo da bude učinjeno, ako ne zbog alkohola, onda zbog prisustva psihoaktivnih supstanci – rekao je Vidojević, dodajući da policajci preko viber grupa komuniciraju sa nadležnima, koji im izdaju naredbe kako prema kome da postupaju.

Da su neki “zaštićeniji” pred zakonom zahvaljujući političkim, rodbinskim i kumovskim vezama, smatraju i sagovornici Danasa.

Advokat Vladimir Terzić kaže da ne zna detalje slučaja, ali da je prema onome što je dostupno u medijima, to lice, kao i svaki drugi izvršilac prekršaja, koji je alkoholisan preko 1,2 mg/ml alkohola u krvi ili koji je pozitivan na psihoaktivne supstance, u koje spada i kokain, moralo biti isključeno iz saobraćaja i zadržano do 12 sati.

– To kaže zakon, a praksa nas uči da se zakon primenjuje do jednog nivoa “bitnosti”, dakle za običan svet, dok su određene kategorije van primene zakona. Izgleda da postoji posebna kategorija pod nazivom “predsednikovi kumovi”, za koju zakon ne važi – poručuje Terzić.

Sličnog mišljenja je i advokat Nikola Lakić, ističući da je ceo slučaj u kome je učestvovao kum Aleksandra Vučića, Nikola Petrović, pod velom tajne.

– Svedoci smo da je posle više vremena tek sada isplivala na površinu informacija da je isti upravljao skupocenim vozilom Meklaren pod dejstvom alkohola i kokaina. Osim što se sve krije od javnosti jer se radi o licu koje je kum Aleksandra Vučića, nejasno je i postupanje nadležnih državnih organa u konkretnom slučaju – ukazuje Lakić.

Naime, podseća, ukoliko se utvrdi da je vozač upravljao vozilom pod dejstvom psihoaktivnih supstanci, policijski službenici isključuju vozača iz saobraćaja, i njemu se određuje zadržavanje u službenim prostorijama MUP-a u trajanju do 12 sati.

– Ako policija nije Nikolu Petrovića odvela u prostorije MUP-a i tu zadrzala 12 časova, i ako nije izvrsila pretres lica i vozila kako bi eventualno pronašla dodatne količine narkotika koje bi mogle da se nalaze u autu, onda je neko iz policije počinio krivično delo i morao bi da odgovara – ističe Lakić.

Podsetimo, Petrović svojim Mercedesom Meklarenom učestvovao u saobraćajnoj nesreći u Užičkoj ulici na Dedinju u Beogradu. On se u raskrsnici nije zaustavio na znak „stop“, udario je u Opel Korsu u kojoj su bile dve žene, koje su zadobile lakše telesne povrede.

„Vučićev kum Nikola Petrović saobraćajku je izazvao pozitivan na kokain, plus 0,41 alkohola u krvi. Evo dokaza“, napisala je Tepić na svom Tviter nalogu, objavljujući izveštaj MUP-a.

Ona je navela i da je Petrović poslao vlas kose u Nemačku „ne bi li utvrdio da nikada ništa osim majčinog mleka nije konzumirao“.

„Hoće li i pregled Meklarena ‘utvrditi’ sistemsku grešku na kočnicama“, upitala je Tepić.

Ona je u izjavi za medije poručila da je Petrović zaštićen zato što je Vučićev kum, pitajući se zašto on podriva rezultate naše policije, lekara i institucija, tražeći mišljenje iz Nemačke.

Nikola Petrović nije odgovarao na pozive i poruke Danasa, dok nam je njegov advokat Srđan Radovanović poručio da ne zna ništa o saobraćajci u kojoj je učestvovao njegov klijent. Radovanović ga zastupa u brojnim predmetima, ali nije znao da li je u ovom slučaju Petrović angažovao drugog branioca.

Slučaj se trenutno nalazi pred Prvim osnovnim tužilaštvom u Beogradu, koje je reklo da će o daljem toku procesa izvštavati javnost.

Nikola Petrović je jedan od 75 kumova Aleksandra Vučića. Široj javnosti je postao poznat kao direktor „Elektromreže Srbije“ na čije čelo dolazi 2012. ali u centar pažnje dolazi kada su se 2015. pojavili detalji telefonskog razgovora tadašnjeg čelnika DS Bojana Pjatića i Lidije Udovički, jedne od nekadašnjih direktorki „Kontinental vinda“, u kojima se pominje da je Petrović navodno od Udovički tražio dva miliona evra kako bi vetro-park pomenute firme priključio na mrežu EMS-a.

On je tvrdio da nikad nije video Udovički, a na tu aferu je stavljena tačka nakon što je testiran na poligrafu, na kojem je, kao je saopšteno, prošao. Direktorka „Kontinental vinda“ bila je sadašnja premijerka Ana Brnabić.

Jedan od poslednjih puta kada je pominjan u javnosti je kada je KRIK otkrio da je kupio avio-kompaniju od kontroverznog biznismena Stanka Subotića.

O poznanstvu sa Vučićem, Petrović je za Nedeljnik 2015. rekao: „Moj odnos s Vučićem je prijateljski i kumovski. Član sam SNS, ali nisam funkcioner stranke. Nisam političar. Verovali ili ne, Aleksandra sam upoznao ispred zgrade igrajući basket. Naravno, mislim da je ubedljivo najbolji i najenergičniji premijer koga je Srbija ikad imala. I nisam subjektivan kada to kažem. O tome govore rezultati, a ja imam uvid u to koliko vremena i snage on ulaže u posao koji obavlja.“

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari