Da li Željko Joksimović kupuje Tanjug? 1foto: FoNet/ RTS

Izvesno je da privatna kompanija „Tačno“ delom u vlasništvu pevača Željka Joksimovića i suvlasnice K1 televizije Manje Grčić, kupuje Tanjug, ali šta ta transakcija konkretni znači i kakva je budućnost novinske agencije, i dalje ostaju otvorena pitanja jer na njih juče nisu želeli da nam odgovore ni Joksimović ni Grčić, ali ni glavna urednica Tanjuga Branka Đukić.

Nejasno je zašto akteri u kupoprodaji ćute, zašto se ona odvija „pod velom tajne“, sem ako ne postoji namera da se nešto sakrije.

Podaci do koji je došao FoNet ukazuju na nije reč o prodaji već o „ustupanju“ koje je očigledno dogovoreno, jer je istog dana objavljen oglas o prodaji Tanjuga, ali i osnovana firma „Tačno“ koja ga kupuje.

Naime, oglas Republičke direkcije za imovinu o „pokretanju postupka za ustupanje iskorišćavanja drugih imovinskih prava u svojini Republike Srbije“, koji se odnosi na Tanjug, objavljen 17. novembra, istog dana kada je, prema APR, osnovana firma „Tačno“, izabrana kao najbolji ponuđač, čiji su osnivači Minacord Media d.o.o i Radio-televizija Pančevo d.o.o.

U javnom oglasu Direkcije navodi se da je odluka o njegovom raspisivanju doneta 12. novembra i da je uputstvo za ponuđače moglo da se preuzme od 17. do 26. novembra.

Oglas je objavljen u Srpskom telegrafu.

„Kao predmet ustupanja navedena su četiri žiga i autorska prava u vezi autorskih dela nastalih po osnovu 27 ugovora o angažovanju sa ukupno 19 zaposlenih. Druga imovinska prava se ustupaju na iskorišćavanje uz početnu visinu naknade od 627.481 evra, i to za četiri žiga na period od 10 godina uz početnu naknadu od 567.000 evra, a za autorska prava početna visina naknade je 60.481, na period do 31. decembra 2020. godine, s obzirom da prava Republike Srbije u vezi sa autorskim delima ističu tog datuma“, navodi FoNet.

Izabrani ponuđač obavezuje se da preuzme zaposlene u Tanjugu, kao i određeni broj drugih lica angažovanih u skladu sa odredbama Zakona o radu.

„Prema podacima iz privrednog registra, u firmi Tačno d.o.o vlasnički udeo Minacord media je 40 odsto, a RTV Pančevo 60 odsto. U firmi Minacord 80 odsto vlasničkog udela ima Željko Joksimović, dok 20 odsto ima Manja Grčić, koja je i zakonski zastupnik novoosnovanog privrednog društva Tačno d.o.o. S druge strane, u Radio-televiziji Pančevo to privredno društvo ima vlasnički udeo od 99,9896 odsto, a 0,0104 odsto ima Radoica Milosavljević“, objavio je FoNet.

Inače, Minacord media je vlasnik nekoliko kablovskih kanala koji se emituju u Telekomovoj distributivnoj mreži.

Međutim, i dalje ostaje nejasno kakve će posledice po samu agenciju biti nakon kupoprodaje.

Glavni urednik FoNeta Zoran Sekulić kaže za Danas da bi u ovim okolnostima bilo logično da Javno preduzeće Novinska agencija Tanjug, posle zaključenja ugovora Republike Srbije i preduzeća Tačno d.o.o, bude izbrisano iz registra privrednih društava, „što je po slovu zakona trebalo uraditi pre pet godina, jer su prethodno propala dva pokušaja njegove privatizacije“.

– Posle toga, trebalo bi očekivati da osnivač agencijskih servisa Tanjuga, upisanih u registar medija kao zasebnih medija, ubuduće bude Tačno d.o.o. kojem će, po slovu ugovora sa državom, biti ustupljena na korišćenje i četiri žiga Tanjuga, zaštićena u Zavodu za intelektualnu svojinu. Pretpostavljam da će produkcija biti nastavljena kao i do sada, bez promena uređivačke politike, s tim što će ubuduće firma formalno imati privatne vlasnike, a ne formalno državu – ističe Sekulić.

Naš sagovornik ne isključuje mogućnost da će posle nekog vremena „opet u tišini“ biti promenjena vlasnička struktura firme Tačno d.o.o. i da je ovo samo prelazno rešenje.

Dragan Janjić, glavni urednik novinske agencija Beta, ocenjuje za Danas da još nisu jasni motivi Željka Joksimovića da kupi Tanjug.

– Ako sa Tanjugom kupuju i neku vrstu monopola kad je reč o ugovorima sa organima javne vlasti i javnim preduzećima, to nije dobro za medijsku scenu. Ali tek treba da vidimo u kom pravcu će se stvari odvijati, ukazuje Janjić.

Novinska agencija Tanjug je uredbom Vlade Srbije trebalo da prestane sa radom 31. oktobra 2015. godine. Prema toj uredbi brisanje Tanjuga iz registra Agencije za privredne registre trebalo je da pokrene ovlašćeno lice nakon isplate zaostalih dugovanja, ali se to ni pet godina kasnije nije dogodilo.

Agencija za privatizaciju organizovala je dva javna poziva za prodaju Tanjuga, koji su proglašeni neuspešnim, jer nije bilo zainteresovanih kupaca.

Saglasnost Vlade Srbije

Prema rešenju APR od 21. decembra, u Registar privrednih subjekata kod agencije Tanjug upisana je zabeležba Zaključka Vlade Srbije od 10. decembra, da je Vlada saglasna sa Nacrtom ugovora o ustupanju iskorišćavanja drugih imovinskih prava u svojini Srbije, koji će zaključiti Republika Srbija kao titular i privredno društvo Tačno d.o.o. iz Beograda, kao korisnik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.