Dačić i Čitaku na sednici SB glavna tema prethodne nedelje (VIDEO) 1Foto: Pixabay/Congerdesign

U obilju informacija od prethodne sedmice izdvojili smo nekoliko događaja koji su je obeležili, kao i pet najčitanijih tekstova na Danasovom portalu.

Izveštaj Gutereša u Savetu bezbednosti

Šef Unmika Zahir Tanin rekao je u ponedeljak pred Savetom bezbednosti Ujedinjenih nacija, koji razmatra novi izveštaj generalnog sekretara UN Antonija Gutereša, da je situacija u dijalogu Beograda i Prištine, a i na samom Kosovu, „krhka“ i da lako može da „sklizne unazad“ ako ne bude prikladnog angažovanja.

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić ponovo je u Savetu bezbednosti pozvao na dijalog o rešavanju kosovskog pitanja mirnim putem i dodao da poslednja dešavanja na Kosovu ukazuju na potrebu aktivnijeg delovanja međunarodnih organizacija na terenu. Na sednici na kojoj je razmatran novi izveštaj generalnog sekretara UN o radu Unmika, Dačić se založio za nastavak Misije UN na Kosovu. On je upozorio predstavnike zemalja članica SB UN da, prema saznanjima Srbije, prištinske vlasti spremaju napad na sever Kosova.

Ambasadorka Kosova u SAD Vljora Čitaku je na sednici Saveta bezbednosti UN izjavila da je Kosovo zahvalno UNMIK-u za sve što je učinio, ali sada ne vidi potrebu da on nastavi misiju na Kosovu.

Dačić i Čitaku na sednici SB glavna tema prethodne nedelje (VIDEO) 2
Foto: Bet/SC Chamber UN/Loey Felipe

Protest zbog napada na studente u NS

Dačić i Čitaku na sednici SB glavna tema prethodne nedelje (VIDEO) 3
Foto: G. Nonin

Studenti Novosadskog univerziteta poručili su u utorak na kraju protesta “Protiv prebijanja studenata” da neće odustati od protesta, uprkos nasilju kojem su izloženi, kao proteklog vikenda kada su prebijena trojica njihovih kolega.

U utorak kasno uveče kabinet ministra unutrašnjih poslova Srbije je saopštio da su pripadnici tog ministarstva u Novom Sadu zbog osnovane sumnje da su izvršili krivično delo nasilničko ponašanje uhapsili M. D. (30) iz Vrbasa, dok se za još jednom osobom traga.

Incident tokom rasprave o gondoli

Ministarstvo zaštite životne sredine Srbije je u utorak predstavilo studiju o proceni uticaja žičare na Kalemegdanu na životnu sredinu, a na skupu je došlo i do sukoba među učesnicima. Na skupu u zgradi Gradske uprave Beograda bili su i predstavnici Inicijative „Ne da(vi)mo Beograd“ i funkcioneri nekoliko opozicionih stranaka koji se takođe protive izgradnji žičare.

Klinton i Olbrajtova na svečanosti na KiM

Na svečanosti povodom 20 godina od dolaska KFOR-a, Klinton je rekao da su SAD u protekle dve decenije dosledno podržavale Kosovo, bez obzira na to koja stranka vodi Belu kuću ili Kongres. On je rekao da narod Kosova treba da bude zahvalan što 20 godina od rata živi „u miru i harmoniji“, a pohvalio je i kosovske lidere da su „obavili ogroman posao“. Bivša američka državna sekretarka Medlin Olbrajt koja je takođe došla povodom godišnjice, rekla je u Prištini da je Kosovo nezavisna država i da zaslužuje da je svi priznaju.

Bivši američki predsednik Bil Klinton je u utorak u Prištini izjavio da oseća da je poštovan, da je Kosovo primer demokratije i da zaslužuje članstvo u EU i NATO.

Dačić i Čitaku na sednici SB glavna tema prethodne nedelje (VIDEO) 4
Foto: EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

„Mislim da ceo svet može da uzme Kosovo kao primer kako je raslo i kako živi u miru sa svojim susedima. Kosovo zaslužuje da bude u EU i NATO-u. Uvek ću biti ponosan što sam bio predsednik Sjedinjenih Država kada vam je bio potreban neko ko će da ustane i kaže: ‘Nema više etničkog čišćenja, nema više napuštanja domovine i ubijanja nevinih civila, mora da postoji bolji način'“, rekao je Klinton.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić ocenio je proslavu u Prištini u sredu povodom 20 godina od dolaska međunarodnih mirovnih snaga na Kosovu kao ružan i ciničan „bal vampira“, dok je strane zvaničnike koji su učestvovali u tome nazvao „zločincima“ jer su izvršili agresiju na Jugoslaviju bez odobrenja Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.

FSS smenio selektora

Fudbalski savez Srbije (FSS) saopštio je u četvrtak da Mladen Krstajić više nije selektor reprezentacije. Odluka o sporazumnom raskidu ugovora donesena je na sednici Odbora za hitna pitanja u Beogradu.

Pet najčitanijih tekstova prethodne nedelje

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari