Dačić na proslavi Dana MUP-a i policije: Nema jake države, bez jake vojske i policije 1Foto: Instagram/MUP Srbije

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić poručio je danas da nema jake države bez jake vojske i policije, navodeći da policija ostaje jedan od najvažnijih stubova bezbednosti države i građana.

Dačić je, na proslavi Dana Ministarstva unutrašnjih poslova i Dana policije u Nastavnom centru „Makiš“, istakao da policija i organi unutrašnjih poslova već 162 godine predstavljaju zaštitnika pravnog poretka države i čuvara bezbednosti građana.

To nije samo posao, policija je temelj našeg društva i države, zaštita života, lične imovine građana, očuvanje javnog reda i mira, borba protiv kriminala, obezbeđenje institucija, lica, diplomatsko-konzularnih predstavništava, kontrola saobraćaja, bezbednost države, granica, međunarodna saradnja, Interpol, Evropol, zaštita svedoka, izdavanje ličnih dokumenata – sve su to nadležnosti policije i organa unutrašnjih poslova, naglasio je Dačić.

Prema rečima Dačića, u ranijim periodima država nije vodila računa o policiji, ali je dobro što su ta vremena nepovratno „iza nas“.

Dačić se obratio i pripadnicima policije kojima je rekao da ne smeju da zaborave da su oni ti koji čine razliku između dobra i zla i treba da rade na tome da jačaju ugled i poštovanje kod građana.

Dačić je zahvalio predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i Vladi Srbije na podršci policiji, jer su snage sve bolje i opremljenije, a egzistencija policijacajaca sve sigurnija.

Policija je spremna i sposobna da se izbori sa svakom vrstom kriminala, rekao je Dačić uz poruku da će MUP opravdati poverenje.

Uoči svečanosti, u prisustvu najviših državnih funkcionera, Dačić je izjavio RTS-u da je u planu povećanje zarada policajcima, a na pitanje ko će biti postavljen na funkciju direktora policije, rekao je da najpre treba da bude raspisan konkurs za to mesto.

„Direktora policije imenuje vlada na predlog ministra, nakon konkursa koji će u narednom periodu biti raspisan“, rekao je Dačić, koji je i potpredsednik Vlade Srbije.

„Vršili smo preraspodele kad je reč o pomoćnicima direktora. Tu je (Dragan) Vasiljević koji rukovodi radom policije. Tu je Dejan Luković, tu je i Veselin Milić. Ja sam imenovao za pomoćnika direktora i Ninoslava Smolića. To je sada ekipa koja vodi policiju“, rekao je Dačić, koji je ranije jutros položio lovorov venac na spomen-obeležje policajcima koji su poginuli obavljajući službenu dužnost.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari