Šta Dačić misli o ravnopravnosti žena? 1foto: Printscreen

Borba žena za ravnopravnost je daleko od gotove i potrebno je uraditi još mnogo toga da bi žene u srpskom društvu bile potpuno ravnopravne, izjavio je danas ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić na prijemu povodom Međunarodnog dana žena, 8. marta.

Na prijemu za članice Međunarodnog kluba žena, održanom u ministarstvu spoljnih poslova, Dačić je rekao da je 8. mart „posebno važan“ kao stalni podsetnik na borbu koju su žene tokom istorije vodile za ravnopravnost.

„Od Кristine de Pizan, preko Žorž Sand, Кlare Cetkin, Roze Parks, pa do heriona savremenog doba, žene su svojim postupcima menjale tok istorije i borile se za svoja nepravedno uskraćena prava. Ovaj dan nas opominje da je ta borba daleko od gotove i da je pred nama još mnogo stvari koje moramo da uradimo da bi žene u našem društvu bile potpuno ravnopravne“, kazao je Dačić.

Naveo je da su Nadežda Petrović, Milunka Savić, Marija Maga Magazinović, Jelisaveta Načić, Draga Ljočić, kao i tri prve žene u srpskoj diplomatiji – Stana Tomašević Arnesen, Ljubica Stojimirović i Sonja Dapčević Oreščanin, samo neke od Srpkinja čija su dela dala „nemerljiv doprinos“ razvoju Srbije.

„Na ovaj dan posebno treba da se prisetimo da je, ne tako davno, bilo nezamislivo da žena bude inženjer, lekar ili pilot i da ne zaboravimo da je borba za jednak položaj žene u društvu i dalje veoma aktivna. Ne smemo da prenebregnemo činjenicu da veliki broj žena svakodnevno trpi razne vidove diskriminacije i na nama, muškarcima, je da jasno stavimo do znanja da tome nema mesta u našem društvu“, dodao je Dačić.

On je rekao da „sa zadovljstvom može da istakne da ministarstvo spoljnih poslova danas ima veći broj žena na rukovodećim pozicijama nego ikada ranije“ i dodao da i u državi sve više žena obavlja najodgovornije funkcije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari