Miletić (Novi DSS): U Nišu više od 40 odsto žena doživelo nasilje na javnom mestu 1foto Milena Đorđević projekat UNDP Srbija Novinarke protiv nasilja NPN

Više od 40 odsto žena doživelo je neki vid nasilja na javnim mestima u Nišu, a kao najnebezbednije lokacije izdvajaju se Tvrđava, kej, podzemni prolaz, autobuska i železnička stanica, izjavila je danas poslanica Nove demokratske stranke Srbije u Nišu Slađana Miletić.

Kako je saopšteno iz koalicije „Niš, moj grad“, Miletić je u zajedničkoj akciji „Snaga promena je u tvojim rukama“ ispred tržnog centra Kalča podsetila da je u Srbiji „na svakih deset dana ubijena jedna žena“, kao i da je problem to što institucije „ne reaguju dovoljno“.

Femicid i fizičko nasilje su ozbiljan problem sa kojim se suočavaju žene u Srbiji. Osnaživanje žena i promovisanje rodne ravnopravnosti od suštinskog su značaja za sprečavanje nasilja nad ženama, kao i za brže postizanje održivog razvoja. Ukidanje svih oblika diskriminacije žena i devojčica ne samo da je osnovno ljudsko pravo nego ima višestruki efekat na druga područja razvoja“, istakla je Miletić.

Ona je pozvala sve institucije da se fokusiraju na „dosledno sprovođenje zakona kako bi smanjili nasilje prema ženama, ekonomski ih osnažili, omogućili bolju zastupljenost i vidljivost žena i suprotstavili se svakom obliku govora mržnje“.

Predsednica foruma žena koalicije „Niš, moj grad“ Jelena Barton je ocenila da „rezultati pokazuju da smo na dobrom putu“, jer je promenjen izborni zakon u korist zastupljenosti žena, ali da „još nemamo ravnopravnost učešća u kreiranju državne politike“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari