Dačić: Srbija kao i sve zemlje sveta ima loša iskustva u pogledu bezbednosti medijskih radnika 1foto BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIĆ/DS)

Srbija slobodu medija vidi kao jedan od značajnih delova svog državnog identiteta i demokratskog kapaciteta i u punoj institucionalnoj formi je posvećena osiguravanju svih uslova za nesmetan rad i razvoj novinarske profesije, izjavio je danas ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

Dačić je na konferenciji „Bezbednost novinara: zaštita novinara u cilju zaštite demokratije“, održanoj u Beču, istakao da je Vlada Srbije izradila odgovarajuću Medijsku strategiju u cilju harmonizacije sa međunarodnim standardima u oblasti javnog informisanja i medija, navodi se u saopštenju MSP.

Ukazao je i na napore Srbije na implementaciji Strategije razvoja sistema javnog informisanja za period 2020-2025. godine, koja uz analizu postojećeg stanja u oblasti bezbednosti novinara definiše i konkretne mere i preporuke za poboljšanje ukupnih uslova za rad novinara i medijskih radnika.

Sve države sveta, pa i Srbija, nažalost imaju loša iskustva u pogledu bezbednosti medijskih radnika, a zastrašivanja, napadi, pa čak i ubistva novinara predstavljaju poseban problem sa kojim se suočavamo. Srbija je tom problemu ozbiljno pristupila formirajući Komisiju za istraživanje ubistava novinara, jer nam je od posebne važnosti da ovakvi slučajevi budu pod posebnom pažnjom zakonodavstva i da se ulože svi mogući napori kako ne bi ostali nerazjašnjeni, kazao je Dačić.

Ukazao je i da se na globalnom nivou suočavamo sa ogromnim izazovima i da je posebno važno uočiti da svaka naša reakcija mora imati poseban senzibilitet i održati ravnotežu između slobode izražavanja, zaštite privatnosti i bezbednosti, kako novinara, tako i javnog mnjenja, kao konačnog korisnika informacija.

Svesni rastuće važnosti rodne ravnopravnosti, usmerili smo dodatnu energiju u zaštitu novinarki, posebno na Internet platformama, a Vlada Srbije je donela Program za osnaživanje žena u oblasti informaciono komunikacionih tehnologija, gde su osim učenica i studentkinja, u ciljnu grupu uključene i novinarke, istakao je Dačić.

Pored toga, dodao je, u cilju pravovremenog reagovanja i suzbijanja svih vidova zastrašivanja, aktivirana je i hitna SOS linija za prijavljivanje pretnji i napada na novinare, koja je dostupna 24 sata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari