Dama među sajdžijama 1Foto: Arhiva

Novovarošanka Tanja Roljević (40), vlasnica zanatske radnje „Tifany concept“, jedina je žena časovničar u ovom delu zemlje.

Majstorica nežnih ruku je i među retkim preduzetnicama u zlatarskom kraju koja je odlučila da umesto obijanja pragova po tržištu rada sudbinu uzme u svoje ruke i pokrene sopstveni biznis u oblasti popravke satove i izrade nakita.

Naša sugrađanka svakodnevno u svojoj radnji u Ulici Svetog Save, otvorenoj pre skoro šest godina, ruši predrasude da je majstorluk sa raznoraznim satnim mehanizmima tipično „muški“ posao. Kada je počinjala, bilo je doze podozrenja od strane mušterija koji očekuju da sa druge strane pulta vide muškog majstora. Ali, novovaroška sajdžinica je vrlo brzo pridobila poverenje i simpatije kupaca, a ono se, kako Tanja kaže, stiče kvalitetno odrađenim poslom, strpljenjem i ljubaznošću.

– Časovničarski zanat sam još od malih nogu „pekla“ od oca Slobodana, nakon čije smrti sam se vratila u zavičaj i nastavila porodičnu tradiciju. Počeci su bili teški. Iako sam imala radnju, faktički sam startovala gotovo od nule. Bilo je potrebno puno ulaganja u opremu, a naši alati su veoma skupe „igračke“. Moraju se pratiti trendovi jer izlaze nove generacije satova, pojavljuju se novi mehanizmi sa svojim specifičnostima. Potrebno je usavršavanje, konstantan rad na sebi, obučavanje, edukacija -priča Tanja Roljević, koja je po profesiji industrijski dizajner, ali ima više od dve decenije iskustva u časovničarstvu.

Oko 12 godina je radila u čuvenim beogradskim servisima i uglednim firmama u kojima dominira biznis sa brendiranim satovima. Zlatarska sajdžinica je izvesno vreme boravila i u Švajcarskoj na stručnom usavršavanju u nadaleko poznatoj fabrici Kandino. Tanja nije školovani stručnjak po definiciji visoke škole časovničarstva, ali su njeno znanje i ogromno iskustvo, kao i dovoljno duga praksa, doprineli da se dobro pozicionira u ovom biznisu.

Po prirodi maštovita, inovativna, kreativna i precizna, Tanja je pre nekoliko godina primarni biznis sa satovima proširila na izradu ženskog nakita, kombinujući perle, poludrago kamenje i takozvani hirurški čelik. Tako danas u svojoj radnji ima široku lepezu proizvoda – od minđuša, preko ogrlica, narukvica, do broševa… Insistira na unikatnom nakitu, ali po pristupačnim cenama.

Tanja je zadovoljna pomacima koje je u svom biznisu za relativno kratko vreme napravila. Oni su, međutim, svetlija strana posla, ali medalja ima i drugu stranu. Tanja je strukovno usamljena, sav teret časovničarskog posla je na njenim nejakim ženskim plećima, udaljena je od prestonice, teže dolazi do repromaterijala, platežna moć klijenata je slabašna… Puno dobavljača, iscrpljujuća papirologija, dokumentacija, birokratska ograničenja i zavrzlame. Tanja je samohrana majka, te joj roditeljske obaveze ograničavaju poslovne.

– Koliko god da je teško, nema kukanja. Nisam se pokajala što sam uplovila u preduzetničke vode i sa svojim biznisom nastavljam dalje. – ističe sagovornica “ Sandžak-Danasa “ i našim sugrađankama poručuje : – Osvajajte nova znanja i veštine, budite istrajne i uporne, imajte dobru volju i pozitivan životni stav. Svoju ideju pretočite u neki biznis. I na startu budite pažljive sa finansijama. To govorim iz iskustva jer sam tek nakon pet, šest godina napornog rada počela da ostvarujem profit. Sve ide polako, ali ne može drugačije. Posebno ako ste sami, i nemate neki kapital iz drugih izvora. Ili vam se ambicije ne svode na to da od posla kojim se bavite zarađujete samo za džeparac, već da pristojno živite.

Stimulansi i olakšice

Novovaroška sajdžinica smatra da je ženama u biznisu potrebna značajnija podrška države i lokalne samouprave.

– Podsticajne mere su uglavnom usmerene na pomoć nezaposlenim ženama, koje tek pokreću posao. Ali, danas je u biznisu veća umetnost opstati, zato očekujemo stimulanse i olakšice za kategoriju „malih“ preduzetnica u koju i sama spadam. Čini se da su i državi i opštini draži ovi „veliki“ privrednici sa brže rastućim profitom. Oni imaju bolje uslove i ne bi trebalo da nas stavljaju u isti paket kada konkurišemo sa subvencije – kaže Tanja Roljević i smatra da muškarcima možda jeste lakše da funkcionišu u ovom muškom svetu, ali ako je žena dovoljno sposobna i posluje bez barijera i kočnica, lako postaje prepoznatljiva u svom i širem okruženju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari