Dan bez mobilnog telefona u Srbiji "Kada voziš, parkiraj telefon" 1Foto: petto123 / Pixabay

Na inicijativu Srpskog omiteta za bezbednost saobraćaja, prvi pit u Srbiji obeležava se „Dan bez mobilnog telefona“.

Na ovaj način Komitet i Uprava saobraćajne policije MUP-a, apeluje na vozače da se na današnji dan potpuno uzdrže od upotrebe mobilnog telefona tokom vožnje, kako bi se smanjio broj saobraćajnih nezgoda uzrokovanih nepažnjom vozača i nepropisnom upotrebom telefona tokom učestvovanja u saobraćaju. 

„Mnogo je razloga zbog kojih vozači tokom vožnje skreću pažnju sa saobraćajne situacije. To mogu biti reklamni natpisi pored puta, može biti saobraćajna nezgoda koja se dogodila u suprotnoj traci autoputa, ali svakako je najčešće skretanje pažnje na ekran mobilnog telefona“, izjavio je Milan Vujanić, predsednik Srpskog komiteta za bezbednost saobraćaja, rečeno je u saopštenju.

„I najmanje skretanje pažnje u saobraćaju je opasno, jer pri brzini od 50 km/č za samo dve sekunde pređete čak 28 metara, a najmanje dve sekunde vam je potrebno da vidite na ekranu telefona ko vas zove ili ko vam je poslao poruku. Dakle, 28 metara ćete voziti praktično na slepo i to samo da biste bacili pogled na telefon, a u tih 28 metara može da zakoči auto ispred, da izađe pešak na kolovoz, da motociklista proba da se uključi u saobraćaj…“, navodi Vujanić. 

Godišnje u svetu oko 1,3 miliona ljudi pogine u saobraćajnim nezgodama, a sve veći broj strada upravo zbog toga što vozači nisu gledali ispred sebe, nego u ekran mobilnog telefona. 

Različita istraživanja pokazuju da upotreba mobilnog telefona tokom vožnje povećava rizik od saobraćajne nezgode za 4 do čak 23 puta, što povećava šanse da vozač koji razgovara tokom vožnje učestvuje i strada u saobraćajnoj nezgodi.

Prema rečima Damira Okanovića, direktora Srpskog komiteta za bezbednost saobraćaja, razgovor telefonom, igranje igrica na telefonu ili držanje slušalica telefona na oba uha opasno je i za pešake.

„Ako bismo analizirali saobraćajne nezgode u kojima su učestvovali vozači ili pešaci koji su nepropisno upotrebljavali mobilni telefon, najverovatnije bismo došli do saznanja da su razgovori koji su vođeni, poruke koje su pisane ili čitane, sadržaj koji je pregledan, odnosno da motiv upotrebe telefona nije imao povod od velikog značaja i da je mogao da bude odložen na nekoliko minuta“, rekao je Damir Okanović.

Apelu se priključila i kompanija Telekom Srbija, koja je sa Komitetom i Upravom saobraćajne policije MUP-a pre nekoliko godina realizovala zapaženu kampanju „Kada voziš, parkiraj telefon!“ 

Komitet i Telekom Srbija pozivaju sve učesnike u saobraćaju da se tokom današnjeg dana uzdrže od upotrebe mobilnog telefona tokom vožnje, da „parkiraju“ telefon što dalje od sebe, kao i da zbog svoje i bezbednosti drugih učesnika u saobraćaju to čine i svakog drugog dana u godini kada sednu za volan. 

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Jedno reagovanje na “Dan bez mobilnog telefona u Srbiji „Kada voziš, parkiraj telefon“”

  1. Sve ce ovakva pomodarstva promeniti Srbiju,jer imamo cak 365 dana…A organizacija,svake ovakve akcije-kosta,a ne daje ama bas nikakve rezultate…!!

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.