Dan mladog portugizera je svetkovina u slavu i čast mladog vina, a običaj je potekao iz Francuske, odakle potiče najpoznatije mlado vino, božole. Radi se o laganom vinu pravljenom za radnike Liona i okoline koji nisu mogli da priušte skupocena vina iz prestižnih Šampanje, Alzasa, Burgonje… Veoma brzo je takav proizvod od grožđa osvojio celu planetu svojom pitkošću, svežinom i voćnim aromama. Kod nas se po tradiciji pravilo mlado vino, poznato pod imenom svatovac, jer je bilo gotovo na jesen, baš u vreme kad su se momci i devojke venčavali, a domaćini slave slavili i razna druga veselja priređivali.

Francuzi su 1937. patentirali metod karbonske maceracije (fermentacija cele bobice), a u Srbiji prvi, i za sada jedini, to radi Mačkov podrum, pravi portugizer svatovac po ovoj metodi od 2009. godine.

Mačkov podrum je osnovao i utemeljio takmičenje za najlepšu pesmu o vinu, koja se u organizaciji Srpske čitaonice iz Iriga bira na konkursu a pobednik objavljuje na Dan mladog portugizera.

Mačkov podrum je od prošle godine utemeljio i viteški red Vitez Portugizera. Na Dan mladog portugizera se proglašavaju Vitez i Dama portugizera; narednu godinu brinu i čuvaju ugled portugizera do sledećeg Dana mladog portugizera, kada dužnost predaju novom vitezu i novoj dami. To su osobe čiji je doprinos kulturi, umetnosti, nauci i drugim humanim delatnostima značajan. Ove godine Vitez portugizera će biti Nj. E. gospodin Žan Danijel Ruh, ambasador Švajcarske u Srbiji, a Dama portugizera će biti Violeta Kalinović, Miss srpske dijaspore u Francuskoj.

Mlada vina se po pravilu predstavljaju i toče trećeg četvrtka u novembru, ove godine to je 21. novembar.

Novi Sad će se po sedmi put naći na svetskoj mapi gradova koji obeležavaju taj dan. Otvoriće se prvo bure mladog portugizera, a ceo događaj će upotpuniti i tamburaši, folklor, predstavljanje vinskih vitezova reda Sv. Đorđe, čuvar vinograda – pudar, i svi ljubitelji vina i veselog duha.

Vinska prestonica Fruške gore

Vinarija Mačkov podrum se nalazi u Irigu, prestonici Fruške gore, gde je prvu lozu zasadio rimski imperator Marcus Aurelius Equitius Probus u III veku n.e. (232-282.). Mačkov podrum poseduje 50 hektara sunčanih obronaka fruškogorske zemlje za vinograde i široku paletu belih i crvenih vina: chardonnay sauvignon akacia (Sauvignon Blanc), traminac mirisavi, Incognito (rajnski rizling), portugizer, merlot, camerlot (Merlot i Cabernet Sauvignon), pinot noir. Kapacitet vinarija je 200.000 litara, moderno je opremljena, i konstantno radi sa stručnjacima za vino – enolozima iz zemlje i iz sveta. Brojne nagrade kako na domaćim tako i na prestižnim ocenjivanjima u inostranstvu svedoče o kvalitetu vina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari