Dan sećanja na žrtve holokausta u Beogradu 1Foto: Memorijalni centar Jad Vašem

Danas, na Dan sećanja na žrtve holokausta u Beogradu, položeni su venci na Starom sajmištu na Spomenik žrtvama genocida u Drugom svetskom ratu.

Vence su položili ambasador Izraela u Srbiji Jahel Vilan, predsednik Jevrejske opštine Beograd Aron Fuks i zamenik gradonačeknika Goran Vesić, preneo je Beoinfo.

Vesić je rekao da je danas tačno 80 godina od kako su nacistički okupatori proglasili Beograd gradom bez Jevreja.

„Na ovom mestu (u nekadašnjem logoru Staro sajmište) stradao je najveći deo naše jevrejske zajednice, žena i dece, koji su bili ovde zatvoreni od decembra 1941. do 10. maja 1942.“, rekao je on.

Vesić je podsetio da je pre osam godina Grad ustanovio Dan sećanja na Jevreje pobijene tokom Drugog svetskog rata u Beogradu.

Ambasador Vilan je zahvalio Beogradu zbog Dana sećanja na žrtve holokausta u Beogradu i istakao da „želimo da pokažemo da su Jevreji i dalje u Beogradu i da će, kao i uvek, biti deo Srbije i njenog glavnog grada“.

Predsednik Jevrejske opštine Beograd Aron Fuks je izrazio zadovoljstvo što se Grad seća svojih građana jevrejske vere i nacije koji su stradali u genocidu, i naveo da su njihovi potomci svedoci da je u Beogradu živela velika jevrejska zajednica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari